lectura de 7 minute

 

Cu toții am auzit de nenumărate ori despre colesterol și cât este de nociv pentru organism atunci când valorile sunt peste limite. Mâncarea bogată în grăsimi saturate, carbohidrații și dulciurile reprezintă doar câțiva dintre factorii care cresc nivelul de colesterol rău, LDL.

Citește articolul și află și tu ce este colesterolul, tipuri de colesterol, ce rol are acesta, care sunt valorile normale, ce sunt trigliceridele mărite, analize colesterol și cum poți să îți păstrezi sănătatea organismului tău.

 

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o moleculă lipidică, insolubilă în apă, care circulă în sânge prin lopoproteine, cum ar fi LDL (colesterol rău) și HDL (colesterol bun). Colesterolul intră în compoziția membranelor care înconjoară ficatul, măduva spinării, creierul și alte țesuturi.

O mare parte din colesterol este sintetizat în ficat, iar ce rămâne în exces se depune pe pereții vaselor de sânge.

Ce este colesterolul

Care este rolul colesterolului?

Funcția sa principală este de a menține integritatea și fluiditatea membranelor celulare și de a servi ca precursor pentru sinteza substanțelor care sunt vitale pentru organism, inclusiv hormonii steroizi, acizii biliari și vitamina D.

Astfel, colesterolul are un rol:

  • Metabolic – participă la formarea vitaminei D și a hormonilor sexuali și steroizi
  • Digestiv – intră în compoziția bilei și contiubuie la digestie la nivelul intestinelor
  • Imunitar – susține sistemul imunitar
  • Structural – intră în structura fiecărei membrane externe a celulelor din corp
  • Protectiv – protejează sistemul cardiovascular

Astfel aflăm că, supranumitul ucigaș silențios nu este doar nociv pentru corp, ci îl și ajută atunci când este prezent în cantități normale.

 

Tipuri de colesterol

Deoarece moleculele de colesterol sunt insolubile în apă, ele sunt transportate în organism prin intermediul unor lipoproteine care, în funcție de densitate sunt clasificate în:

  • Chilomicroni – compuși din acizi grași cu lanț lung de atomi de carbon, trigliceride, apolipoproteina B48, esteri de colesterol, fosfolipide. Se absorb în circulația sistemică, ajung în țesuturile periferice și ulterior, la ficat.
  • VLDL – lipoproteine cu densitate foarte mică
  • LDL – lipoproteine cu densitate mică, cunoscut și ca colesterol rău
  • IDL – lipoproteine cu densitate medie
  • HDL – lipoproteine cu densitate ridicată, cunoscut și drept colesterol bun

Astăzi vă vom prezenta cele două tipuri de colesterol care se identifcă în cazul analizelor de sânge, colesterolul total, LDL și HDL.

  1. Colesterolul total

  • Este o analiză folosită pentru diagnosticul și tratamentul afecțiunilor provocate de excesul de colesterol și lipide din sânge și pentru afecțiunile metabolismului lipoproteinelor.
  1. Colesterol HDL

  • Cunoscut drept colesterol bun, este colesterolul sănătos. Lipoproteinele HDL transportă excesul de colesterol din diferite părți ale corpului spre ficat și împiedică depunerea acestuia în pereții vaselor de sânge. Cu cât nivelul este mai ridicat, cu atât protecția este mai bună.
  1. Colesterolul LDL

  • Cunoscut ca și colesterol bun, iar un nivel ridicat al acestei lipoproteine duce la acumularea de grăsime în artere, care, în timp provoacă ateroscleroza – îngustarea arterelor și crește riscul de infarct sau accident vascular cerebral.

 

Care sunt valorile normale de colesterol?

Colesterolul total:

Valoare normală – până la 200 mg/dl

Valoare la limită – între 201 / 240 mg/dl

Valoare de risc – peste 240 mg/dl

 

Colesterolul bun (HDL):

Valoare normală – peste 60 mg/dl

Valoare la limită – între 40 și 59 mg/dl

Valoare de risc – mai puțin de 40 mg/dl

 

Colesterolul rău (HDL):

Valoare normală – până la 100 mg/dl

Valoare bună – între 100 – 129 mg/dl

Valoare la limită – 130 – 159 mg/dl

Valoare de risc – între 160 – 189 mg/dl

Valoare de risc crescut – nivelul trece de 190 mg/dl

 

Profilul lipidic al organismului este determinat nu doar de colesterol, ci și de nivelul de trigliceride din sânge.

Trigliceridele sunt lipide care se regăsesc în sânge și provin din alimentație. În urma digestiei, dacă în dietă nu există suficiente grăsimi, organismul va transforma carbohidrații în trigliceride pentru stocare pe termen lung la nivelul musculaturii și al arterelor de la nivelul inimii. Trigliceridele sunt, de asemenea, o sursă vitală de energie, având un rol important în buna funcționare a organismului. Atunci când numărul lor este ridicat, pot apărea o serie de afecțiuni.

Valorile normale ale trigliceridelor sunt: sub 150 mg/dl

Valorile mărite ale trigliceridelor: 201 – 500 mg/dl

Valorile foarte crescute de trigliceride din sânge: peste 500 mg/dl

 

Colesterol mărit:

Colesterol marit

În continuare vă vom prezenta ce anume determină creșterea colesterolului rău (LDL) din sânge, simptomele colesterolului mărit și tratament colesterol mare.

Cauze

anumiți factori pot declanșa creșterea nivelurilor de colesterol rău din sânge sau scăderea colesterolului bun, printre care:

  • Un nivel alimentar nesănătos
  • Lipsa activității fizice
  • Obezitatea sau supraponderalitatea
  • Fumatul
  • Moștenirea genetică
  • Efecte secundare produse de administarea unor medicamente
  • Anumite boli, precum diabetul de tip II, boala arterială periferică, hipertensiunea arterială
  • Vârsta.

Simptome

Hipercolesterolemia reprezintă un nivel ridicat al colesterolului din sânge și apare deseori în combinație cu un nivel ridicat de trigliceride.

În general, hiperocolesterolemia nu prezintă simptome, decât atunci când sunt produse consecințe grave la nivelul vaselor de sânge, precum ateroscleroza.

  • Dacă grăsimile sunt depuse la nivelul arterelor de la nivelul inimii (coronare), pot afărea dureri în piept, oboseală și intoleranță la efort
  • Dacă grăsimile sunt depuse la nivelul vaselor periferice, pot apărea senzații de amorțeli la nivelul membrelor în condiții de efort
  • Dacă grăsimile s-au depus pe arterele carotide (au rol în irigarea creierului), pot apărea amețeli, stări de confuzie și dureri de cap.

Tratament

atunci când vorbim despre hipercolesterolemie, tratamentul implică administarea de statine, inhibitori ai absorbției de colesterol, medicamente injectabile pentru colesterol. Acestea au rolul de a scădea colesterolul, însă orice tratament este necesar să fie însoțit și de: activitate fizică regulată, limitarea consumului de alimente bogate în grăsime saturate și trans, creșterea consumului de grăsimi nesaturate, creșterea consumului de fibre alimentare solubile.

Există mai multe soluții naturale pentru scăderea colesterolului, cum ar fi adoptarea unui stil de viață sănătos, care include o alimentație echilibrată, activitate fizică regulată și administrarea de suplimente naturale precum omega-3, niacina sau extractul de ceai verde.

Ce analize sunt necesare pentru determinarea nivelului de colesterol?

Determinarea nivelului colesterolului evaluează statusul lipidic și tulburările metabolice, riscul de ateroscleroză și infarct miocardic.

Analiza colesterolului total se efectuează prin sânge recoltat prin puncție venoasă, cu recomandarea ca recoltarea să fie făcută dimineața, după un post de 10-12 ore.

Se recoltează sânge venos în vacutainer fără aditiv, de preferat cu gel separator (dop galben), dar și fără gel separator (dop roșu). La maximum două ore de la recoltare, proba de sânge este centrifugată, iar din serul astfel obținut analiza este efectuată imediat. Serul poate fi și stocat timp de câteva zile la 4-8 grade C.

 

Cum poti ține sub control nivelul de colesterol?

Din fericire, există variante prin care putem ține sub control nivelul de colesterol.

Adoptă un stil de viață sănătos!

Dieta echilibrată, cu cât mai puține grăsimi saturate sau trans, dulciuri rafinate sau alimente din patiserie, reducerea consumului de alcool și a nicotinei, plimbările lungi și exercițiile fizice regulate, menținerea greutății corporale optime sunt niște pași pe care fiecare dintre noi îi poate urma pentru contribuirea la un nivel de colesterol optim.

Tratamentul medicamentos pentru un nivel de colesterol scăzut

Tratamentul colesterolului mărit este reprezentat de medicamente care opresc absorbția de colesterol de la nivelul intestinelor. De asemenea, se administrează fibrate și niacina.

Remedii naturiste

Tratamentul cu medicamente alopate vine la pachet, de cele mai multe ori, cu efecte secundare. Optarea pentru remediile naturiste te scapă de efectele nedorite ale medicamentelor.

Există o varietate de plante cu efect anticolesterol, cum ar fi: schinduf, usturoi, păducel, lemn dulce, mușețel, coada-șoricelului, rostopască, salvie, anghinare, ceai verde, scorțișoară și multe altele.

Herbagetica vă prezintă o serie de suplimente 100% naturale, sigure, cu efecte garantate, care susțin scăderea valorilor colesterolului din sânge.

 

Colesterix, un produs cheie în lupta cu colesterolul, conține o formulă concentrată cu 14 extracte premium deidcate pentru reducerea valorilor de colesterol. Colesterix conține un total de 530 mg/capsulă cu principii active esențiale pentru sănătatea sistemului cardiovascular.

Beneficiile Colesterix:

  • Reduce valorile de colesterol
  • Asigură coagularea normală a sângelui
  • Echilibrează valorile glicemiei
  • Asigură o greutate corporală normală și procesul de detoxifiere

 

Supreme Krill de la Herbagetica este un ulei de krill pur, concentrat, extras exclusiv dintr-o specie de crustaceu specifică zonei Antarctice: Krill Antarctic și reprezintă noua generație Omega-3 în promovarea sănătății inimii, creierului, ficatului și a luptei împotriva colesterolului.

Acizii grali Omega-3 au capacitatea de a crește nivelul de HDL, colesterol bun, care distribuie colesterolul către ficat pentru a fi metabolizat și previne acumularea sa în plăci de aterom care pot bloca arterele.

În același timp, acizii grași Omega-3 EPA și DHA reduc colesterolul “rău” LDL, care are predispoziția să se depună în artere, cauzând ateroscleroza. Supreme Krill de la Herbagetica susține avansat sănătatea inimii și prin reducerea trigliceridelor din sânge, reducerea tensiunii arteriale.

 

Berberina Bio-Activă, un extract folosit de peste 5000 ani în medicina chineză și ayurvedică, reduce valorile glicemiei, reglează nivelul de colesterol și trigliceridele din sânge, reduce greutatea corporală.

Puritatea de 97% a produsului Berberina Bio-Activă de la Herbagetica asigură calitatea superioară a extractului prin care se garantează efectele fitoterapice ale Berberinei: scade activitatea enzimei PCSK9, iar în acest mod colesterolul LDL, sau colesterolul ”rău”, este mult mai bine metabolizat de către organism. Astfel, scade riscul de acumulare a colesterolului LDL pe pereții arterelor.

Colesterolul ce este si cum il poti tine sub control

Este momentul să îți iei sănătatea în propriile mâini și să începi rutina ta zilnică de sănătate chiar astăzi cu Herbagetica! Suplimentele 100% naturale care îți susțin întreg organismul, chiar și lupta cu colesterolul, sunt mai aproape de tine ca oricând. De asemenea, adoptarea unui stil de viață echilibrat îți va reda pofta de viață, pe lângă sănătatea spre care tinzi, iar vitaminele și mineralele organice sunt esențiale pentru menținerea sănătății și a echilibrului nutrițional al organismului, deoarece acestea sunt absorbite și utilizate mai eficient decât cele sintetice.