lectura de 8 minute
Odată cu vârsta, memoria noastră este și ea afectată, astfel este aproape imposibil să nu resimțim declinul cognitiv. Perioadele stresante și lipsa de odihnă contribuie și ele la afectarea funcțiilor cognitive și la pierderile de memorie.
Și tu îți dorești să afli cum se pot îmbunătăți memoria, funcțiile cognitive? Citește în continuare. Cu siguranță vei primi răspunsuri la toate întrebările!
Ce sunt funcțiile cognitive?
Funcțiile cognitive se referă la abilitățile mentale și procesele cognitive care sunt responsabile de gândire, învățare, memorie, atenție, raționament, rezolvare de probleme, limbaj și alte procese mentale superioare. Aceste funcții cognitive sunt esențiale pentru activitățile zilnice și pentru funcționarea optimă a creierului. Menținerea sănătății cognitive este importantă pe parcursul întregii vieți și poate fi influențată de factori precum stilul de viață, alimentația, exercițiul fizic, odihna, nivelul de stres și alți factori externi. O serie de strategii și metode pot fi utilizate pentru a îmbunătăți funcțiile cognitive, cum ar fi activitățile mentale stimulative, somnul adecvat, alimentația echilibrată, exercițiul fizic regulat, gestionarea stresului și alte abordări bazate pe stilul de viață sănătos.
Funcțiile cognitive sunt acele abilități care ne permit să interacționăm cu lumea din jurul nostru într-un mod eficient. Aceste funcții ne permit să captăm, filtrăm și procesăm informațiile din mediul în care trăim.
Există mai multe tipuri de funcții cognitive interdependente. Prin urmare, orice modificare în cadrul uneia, influențează întreg sistemul.
Orientarea
– este o abilitate care ne ajută să fim conștienți de noi înșine și de contextul în care ne aflăm la momentul dat. Este necesar pentru noi, ca și ființe, să ne localizăm în timp și în spațiu.
Capacitatea de orientare este de 3 tipuri:
- Personală – capacitatea de a integra informația referitoare la propria persoană
- Temporară – abilitatea de a aranja cronologic informația, evenimentele
- Spațială – ne ajută să înțelegem unde ne aflăm, spre ce ne îndreptăm
Atenția
– este capacitatea de a genera o stare de activare, de a o îndrepta și menține în favoarea derulării activității, pentru ca informația să fie integrată și procesată corect. Atenția se referă la procesele de observare și avertizare care ne permit să fim conștienți de ceea ce se întâmplă în mediu.
Atenția este de 3 tipuri:
- Susținută – cunoscută și drept vigilență, reprezintă concentrarea constantă a atenției pe perioade lungi de timp
- Selectivă – concentrarea asupra unui singur stimul, fără a permite altora să interfereze
- Alternativă – jonglarea între sarcini, fără a pierde concentrarea
Gnoza
– reprezintă capacitatea de a recunoaște informațiile care au fost învățate anterior și este de două feluri:
- Simplă – influențată de un singur simț
- Complexă – influențată de mai multe simțuri
- Vizuale – capacitatea de a recunoaște stimuli folosind văzul
- Auditive – recunoașterea stimulilor prin ureche
- Olfactive – recunoaștere stimulilor prin miros
- Gustative – recunoașterea stimulilor prin gust
- Tactile – recunoașterea stimulilor prin atingere
Cauzele declinului cerebral
Declinul cognitiv este o scădere a funcționalității cognitive, ce implică memoria, atenția, rezolvarea problemelor, capacitatea decizională sau reglarea emoțiilor. Acesta este asociat în general cu îmbătrânirea, însă poate apărea și la grupele de vârstă mai tinere. Stilul de viață dezechilibrat, lipsa odihnei, sedentarismul și stresul sunt factori care influențează viețile multor oameni, putând contribui la declinul cognitiv.
Există, totuși o diferență între deficiența cognitivă și declinul cognitiv.
Unele cazuri de declin cognitiv se observă odată cu îmbătrânirea, fiind un proces absolut normal. De exemplu, capacitatea de a învăța lucruri noi poate fi diminuată, procesarea mentală încetinește etc. Cu toate acestea, aceste scăderi asociate îmbătrânirii normale nu afectează funcționarea generală sau capacitatea de a desfășura activități în viața de zi cu zi. Îmbătrânirea nu afectează în mod normal recunoașterea, inteligența sau memoria pe termen lung.
O afectare cognitivă ușoară (tulburarea cognitivă), spre deosebire de modificările normale asociate înaintării în vârstă poate fi asociată cu:
- Uitarea – evenimente importante, întâlniri;
- Pierderea firului gândirii, a conversației, a cărților sau a filmelor;
- Copleșirea resimțită în luarea deciziilor, planificare;
- Iritabilitate, anxietate, apatie.
Tehnici de stimulare a creierului
Jocuri pentru minte
– există o mulțime de jocuri care ne pot antrena creierul, astfel încât declinul cognitiv aferent vârstei înaintate să nu apară. Susținerea funcțiilor mentale este necesară ca și prevenție la orice vârstă.
Învață lucruri noi!
Mnemotehnica reprezintă un ansamblu de tehnici care înlesnesc memorarea informației prin asocieri mentale precum rime, asonanțe, acrostihuri etc.
Așadar, joacă-te cu cuvintele și ajută-ți creierul să rămână alert, ager și să funcționeze optim! De asemenea, aceste tehnici se pot dovedi foarte utile atunci când trebuie să ne amintim calupuri mari de informații, pe care fie le secționăm, fie reținem printr-un cuvânt, o imagine sau o prepoziție.
Mai jos vă prezentăm o tehnică de memorare:
Porționarea infomației – este o metodă care ne ajută să împărțim o cantitate mare de informații în bucăți mai ușor de reținut, pe care ni le putem aminti mai repede. O astfel de tehnică cei mai mulți dintre noi o folosesc atunci când încearcă să memoreze un număr de telefon.
Adoptă o dietă alimentară echilibrată!
Nucile – așa cum arată și forma lor, nucile sunt foarte hrănitoare pentru creier, crescând puterea de memorare, concentrare și procesare a informațiilor;
Afinele – susțin fluxul sângelui și îmbunătățesc memoria de lucru;
Spanacul, avocado, ouăle – au în compoziția lor luteină, care protejează împotriva efectelor îmbătrânirii asupra creierului;
Cacao – îmbunătățește memoria de lucru și procesarea vizuală a informațiilor;
Scorțișoara – îmbunătățește capacitatea de memorare.
Practică exerciții fizice!
Exercițiile fizice ajută creierul să se oxigeneze, reducând riscul apariției bolilor cardiovasculare și a diabetului. Stresul cronic poate avea un efect negativ asupra creierului, iar în timp, ajunge să distrugă celulele, să afecteze hipocampul și să grăbească procesele de pierdere a memoriei.
Meditează!
Stresul cronic poate avea un efect negativ asupra creierului, iar în timp, ajunge să distrugă celulele, să afecteze hipocampul și să grăbească procesele de pierdere a memoriei.
Meditația ajută organismul să se recentreze, relaxează sistemul nervos și scade producția de cortizol, hormonul stresului.
Remedii naturale eficiente pentru îmbunătățirea memoriei și a concentrării
Un tratament naturist pentru neuroregenerare poate include o combinație de plante medicinale, suplimente alimentare și tehnici de gestionare a stresului, care să susțină sănătatea sistemului nervos și procesul de regenerare neuronală.
Gingko Biloba
– este una dintre cele mai longevive specii de copaci din întreaga lume, fiind utilizat în medicina chineză de peste 5000 ani. Extractul standardizat reprezintă unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale utilizate pentru efectele sale neuroprotective: ajută la menținerea funcției cognitive, îmbunătățește performanța cognitivă, contribuie la buna circulație periferică.
Ginsengul
– este rădăcina uneia dintre cele 11 varietăți de plante din genul Panax, originară din Asia. Beneficiile ginsengului pentru sănătate sunt cunoscute de secole, medicina tradițională chineză bazându-se pe proprietățile sale. Ginsengul menține acuitatea mentală, susține memoria și puterea de concentrare, dar poate ajuta și în afecțiunile psihice.
Lecitina
– reprezintă un grup de substanțe grase care se găsește în țesuturile animale și în plante, contribuind în mod esențial la menținerea sănătății organismului. Lecitina face parte din categoria fosfolipidelor și are rol important în formarea și întreținerea membranelor celulare, iar în corpul uman se gasește în compoziția creierului, ficatului, inimii.
Uleiul de pește
– acizii grași din uleiul de pește, Omega-3, sunt grăsimi polinesaturate, responsabile pentru majoritatea beneficiilor asupra sănătății creierului.
Tinctura de rozmarin
– protejează creierul într-o varietate de moduri pentru a minimiza daunele și pentru a încetini rata de îmbătrânire a celulelor creierului. Acesta crește fluxul de sânge către creier, care, la rândul său, furnizează creierului mai mult oxigen și mai mulți nutrienți.
Cele mai bune suplimente naturiste pentru sistemul nervos
Herbagetica îți prezintă o întreagă gamă de suplimente premium 100% naturale care susțin sănătatea sistemului nervos.
Dintre acestea, amintim:
Ginkgo Curcumin95 are o formulă complexă cu 8 extracte naturale cu puternic efect neuroregenerator, care susțin refacerea conexiunilor neuronale, memoria și activitatea cognitivă. Asocierea de Ginkgo biloba, Curcumin95 C3 complex și Ashwagandha asigură refacerea conexiunilor neuronale și inhibă distrugerea neuronilor ca urmare a stresului oxidativ.
Curcumin95 C3 Complex extract 66:1 standardizat cu 95% Curcuminoide inhibă dezvoltarea bolilor neurodegenerative prin efectul antioxidant și antiinflamator, inclusiv în cazul persoanelor care suferă de Alzheimer. În urma unui studiu efectuat pe pacienţi cu Alzheimer cu simptome de demenţă severă, iritabilitate, nervozitate, agitaţie și apatie, s-au observat îmbunătățiri semnificative de comportament după 12 săptămâni de administrare de Curcumin95 C3 Complex: reducerea stărilor de iritabilitate, îmbunătățirea memoriei, iar în cazuri severe pacienții şi-au recunoscut rudele.
Un alt produs premium de la Herbagetica, Ginkgo 120 STEM are o formulă completă pentru regenerarea sistemului nervos, protecție neuronală și creșterea capacității de memorare și concentrare. Conține cea mai mare cantitate recomandată pentru doza zilnică de extract de Ginkgo biloba: 120 mg/capsulă.
Formula concentrată Ginkgo 120 STEM este îmbogățită cu 3 adaptogeni puternici Ginkgo biloba, Ginseng Siberian și Ashwagandha plus cele 3 alge: Alga AFA, Spirulina și Chlorella. Împreună, aceste extracte asigură stimularea activității cerebrale, protecția sistemului nervos și susținerea acestuia în perioadele de suprasolicitare.
Cel de-al treilea produs, Super Memorie de la Herbagetica, este pentru tine dacă:
- Vrei să îți crești capacitatea de învățare și memorare;
- Îți dorești o gândire mai clară;
- Vrei să atingi performanțe cognitive;
- Ești în vârstă și dorești să susții sistemul cognitiv.
Super Memorie conține formula de aur în Ayurveda pentru memorie și concentrare cu extractele de Bacopin, Centella și Ashwagandha, la care se adaugă și cele de Ginkgo Biloba, Ginseng Siberian, Salvie, Ginseng Corean:
- crește viteza de învățare și capacitatea de memorare;
- stimulează capacitatea de a procesa informații;
- îmbunătățește morfologia, crescând astfel capacitatea de memorare.
De asemenea un complex de vitamina B poate fi o alegere excelentă pentru a susține sănătatea sistemului nervos, metabolismul energetic și funcția cognitivă, fiind un supliment alimentar esențial pentru menținerea unei stări de bine optime. Și magneziul natural este un mineral esențial care poate juca un rol important în menținerea sănătății osoase, funcționarea normală a sistemului muscular și nervos, și contribuie la reducerea oboselii și extenuării.
Începe rutina ta zilnică de sănătate chiar astăzi cu suplimentele 100% naturale, sigure de la Herbagetica și susține-ți funcțiile cognitive adoptând o dietă echilibrată, un stil de viață sănătos.