Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Tiroidita

Remedii naturiste pentru tiroidita autoimuna

Tiroidita autoimuna, cunoscuta si sub denumirea de tiroidita Hashimoto, este o afectiune din cadrul bolilor autoimune inflamatorii, caracterizata printr-o agresiune a organismului de catre propriul sau sistem imunitar. Acesta nu mai recunoaste celulele tiroidiene si le ataca pentru a le distruge si elimina. In urma acestei actiuni, la nivelul tiroidei apare un proces inflamator continuu, care poate determina in timp afectiuni ale acestei glande.  

 • TIROFIX HYPO

  30 capsule

  Suport avansat pentru sănătatea glandei tiroide. Stim...

  2700 LEI

 • L-TIROZINA NATURALA

  60 capsule
  Suport complet pentru sănătatea tiroidei. Stimulează pr...

  4100 LEI

Tiroidita autoimuna are o incidenta de 5-10 ori mai mare la femei decat la barbati si de cele mai multe ori debuteaza la varsta adulta.

In general, Tiroidita autoimuna nu este insotita de niciun simptom clinic, fiind o descoperire de laborator. In unele cazuri este vizibila o crestere a volumului tiroidei (gusa), in urma procesului inflamator cronic. In situatia in care, datorita procesului inflamator glanda nu mai poate indeplini functiile de formare a hormonilor tiroidieni, apare hipotiroidia (deficit de hormoni tiroidieni), afectiune caraterizata de urmatoarele semne si simptome specifice: somnolenta, lentoare in gandire, deficit de atentie si concentrare, constipatie, edeme ale pleoapelor, mainilor si picioarelor, uscarea pielii, incetinirea ritmului cardiac si gusa. Rar tiroidita Hashimoto poate produce un hipertiroidism tranzitor cu scadere in greutate, intoleranta la caldura, palpitatii, transpiratii si tremur.

 

Cauze ale aparitiei Tiroiditei autoimune

Debutul bolii are loc de obicei pe un fond genetic preexistent (predispozitia pentru boala se transmite in cadrul familiei, de obicei pe linie materna), sub actiunea unui factor declansator: stres, sarcina, nastere, avort, perioada pubertatii/ menopauzei sau in urma unui aport excesiv de iod.

Tiroidita Hashimoto este uneori asociata cu alte boli autoimune: boala Addison, diabet zaharat de tip 1, hipoparatiroidism, Vitiligo, anemia pernicioasa, boli ale tesutului conjunctiv si sindromul Schmidt (boala Addison, diabet zaharat si hipotiroidism secundar tiroiditei Hashimoto).

 

Tratament Tiroidita autoimuna

Un tratament pentru Tiroidita autoimuna poate include in functie de prezenta simptomelor doar o atitudine de supervizare a afectiunii sau utilizarea terapiei de substitutie pe baza de hormoni tiroidieni. In cazul unei functionari normale a glandei tiroide fara existenta unui deficit de hormoni, sunt recomandate controale medicale periodice. Pe de alta parte, in situatia in care este inregistrat un deficit de hormoni, schema de tratament pentru Tiroidita autoimuna include terapia de substitutie cu hormoni tiroidieni.

 

Remedii naturiste pentru Tiroidita autoimuna

Pe langa terapia medicamentoasa, sunt recunoscute o serie de remedii naturiste pentru Tiroidita autoimuna:

   -   Ginsengul siberian: sustine organismul in adaptarea la situatii stresante, ajutand glandele endocrine sa faca fata unor stari emotionale epuizante
   -   Ginsengul indian: inlatura consecintele stresului si echilibreaza functionarea sistemului imunitar
   -   Echinaceea: este o planta cu rol important de armonizare a raspunsului imunitar si de reducere a proceselor inflamatorii care afecteaza tesuturile in cadrul actiunilor autoimune
   -   Seleniul: face parte din lista de remedii naturiste pentru Tiroidita autoimuna, fiind un mineral direct implicat in sinteza de hormoni tiroidieni. Din cauza solului sarac in nutrienti, deficitul de seleniu in organism este tot mai frecvent, putand fi corectat prin administrarea unor suplimente alimentare sau chiar prin alimentatie, prin consumul de nuci braziliene, tarate, ceapa sau rosii
   -   Suplimentele pe baza de iod: in cazul Tiroiditei autoimune, administrarea de suplimente de iod nu este recomandata cu caracter general, ci doar in situatia in care analizele specifice indica un deficit al acestui element in organism. In scopul suplimentarii lipsei de iod, consumul de alge marine, sub diverse forme, poate furniza organismului cantitatea necesara de saruri de iod.

 

In sfera de remedii naturiste pentru Tiroidita autoimuna, Herbagetica recomanda utilizarea gamei de produse bazate pe extracte standardizate. Extractul pulbere reprezinta cea mai utila forma de administrare a unei plante medicinale. Produs 100% natural, are o putere ridicata de absorbtie in organism, fiind de zece ori mai puternic ca si beneficii decat pulberea simpla din plante.