TBC
TBC - Tuberculoza pulmonara: cauze, factori de risc, tratament
TBC- tuberculoza este o boala infectioasa si contagioasa devenita problema de sanatate publica din cauza faptului ca este raspandita in intreaga lume si, mai mult decat atat, reprezinta o cauza de deces. Aceasta este cauzata de bacteria Mycobacterium tuberculosis si afecteaza in cele mai multe cazuri plamanii, insa poate aparea in mai multe zone ale corpului - in pleura, in ganglioni, in oase, in meninge, in aparatul uro-genital etc.
-
Afa Stem Herbagetica 60 Capsule
60 capsuleStimulează producţia de Celule Stem, inhibă formarea ş...13800 LEI
-
Afa Stem Herbagetica 30 Capsule
30 capsuleStimulează producţia de Celule Stem, inhibă formarea ş...7200 LEI
-
Inflanat Curcumin95 Herbagetica 60 Capsule
60 capsuleimunomodulator, susţine sistemul respirator, calmează...
5100 LEI
-
Inflanat Curcumin95 Herbagetica 30 Capsule
30 capsuleimunomodulator, susţine sistemul respirator, calmează...
2900 LEI
-
Inflanat Curcumin95 Herbagetica 120 Capsule
120 capsuleimunomodulator, susţine sistemul respirator, calmează...
8900 LEI
TBC - cauze tuberculoza
Principala cauzei a tuberculozei este bacteria Mycobacterium tuberculosis, denumita popular bacilul Koch, care se transmite de la om la om, dar si de la animale la om. Auzim de ea sub urmatoarele forme:
- Mycobacterium hominis - la om
- Mycobacterium bovis - la animale
- Mycobacterium africanum - in Africa
TBC - factori de risc tuberculoza
Exista anumiti factori de risc care pot facilita raspandirea bacteriei Mycobacterium tuberculosis, care se transmite in majoritatea cazurilor pe cale aeriana, prin tuse sau stranut, dar care poate fi transmisa si de la mama la fat, cutanat sau digestiv - prin consumul de alimente - lapte - de la animale infectate.
Asadar, in cazul anumitor persoane, raspandirea bacteriei Mycobacterium tuberculosis se face mult mai usor:
- In cazul persoanelor fara adapost
- In cazul celor diagnosticati cu HIV
- In cazul dependentilor de droguri si al dependentilor de alcool
- In cazul celor care au imunitatea scazuta din cauza unui transplant de organe ori a unor boli autoimune sau a unui tratament imunosupresor
- In cazul celor care sufera de boli cronice ( ex: diabet zaharat, ciroza etc.)
- In cazul detinutilor
- In cazul celor care lucreaza in medii cu o toxicitate ridicata
- In cazul celor care intampina factori de mediu precum: cataclisme, razboaie sau migratii
- In cazul copiilor mai mici de cinci ani si in cazul persoanelor in varsta
- In cazul bolnavilor de cancer
- In cazul expunerii frecvente (cazuri de TBC in familie, in randul prietenilor etc.)
Daca o persoana este infectata, aceasta infectie poate ramane in stare lantenta sau poate trece in stadiul activ, de boala. La persoanele cu sistemul imunitar slabit, declansarea bolii se face mult mai usor. Fara tratament, tuberculoza poate fi fatala.
In cazul in care tuberculoza devine activa, aceasta se transforma, in 90% din cazuri, in tuberculoza pulmonara. Simptomele tuberculozei pulmonare includ dureri in piept si tuse seaca manifestata pe o perioada mai lunga de timp. In 25% din cazuri, insa, simptomele nu sunt prezente.
Persoanele care se infecteaza au doua posibilitati: sa ramana infectate- tuberculoza latenta sau sa treaca de la stadiul de infectie la cel de boala- tuberculoza activa. Pana la o treime din populatia lumii este infectata cu tuberculoza asimptomatica si nu transmite infectia celor din jur. Chimioprofilaxia este recomandata in aceasta situatie pentru a preveni imbolnavirea.
Simptomele nu apar in cazul persoanelor infectate, ci in cazul persoanelor care sufera de tuberculoza activa.
Simptome TBC
- Tuse persistenta, initial seaca
- Oboseala
- Pierderi in greutate
- Lipsa poftei de mancare
- Febra
- Tuse cu sange
- Transpiratii pe timp de noapte
Tratament TBC
Interventia si recomandarile medicului, in cazul tuberculozei, sunt vitale. Pentru a ajuta “medicatia”, puteti apela si la tratament tuberculoza pe baza de plante medicinale cu un continut ridicat de substante antibiotice, vitamine si saruri minerale.
Se recomanda plante precum:
- Coada calului
- Siminoc
- Plamanarica
- Iarba-mare
- Trifoi rosu
- Tuia
- Traista ciobanului
Acestea se consuma sub forma de ceai de 2-3 ori pe zi. Se recomanda, de asemnea, pentru a elimina transpiratia nocturna, infuzii de troscot, hamei, lumanarica, patlagina, podbal, salvie si ventrilica, precum si macerat din radacini de valeriana - sase linguri pe zi.
In perioada iernii si primavara, pentru aportul de vitamine, se recomanda consumul zilnic de 2-3 cani de infuzii din frunze de urzica, salvie si ciubotica-cucului, in amestec cu fructe de catina alba, maces, scorus de munte, ienupar, muguri de plop negru si conuri de hamei.
Ceaiul de napraznic, intr-o masura de trei cani pe zi, si uleiul eteric de pin - 20 de picaturi in putina apa, de trei ori pe zi, cu 20 de minute inainte de mesele principale din zi, consumate pe parcursul unei luni intr-o cura de 2-3 saptamani face minuni.
Nu neglijati, insa, sfaturile medicului, tratamentul prescris de specialist in cazul in care suferiti de tuberculoza fiind esential pentru viata dumneavastra.