Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Reumatism degenerativ

Ce este reumatismul degenerativ?

Reumatismul degenerativ este o afectiune caracterizata de o distrugere lenta, a cartilajului din articulatii. Pot fi afectate articulatiile cervicale, ale coloanei vertebrale, ale soldurilor sau genunchilor. Majoritatea tipurilor de reumatism au evolutie indelungata si necesita tratament pe termen lung. Persoanele cele mai afectate de reumatism degenerativ sunt cele cu varsta de peste 40 de ani, 2/3 dintre acestea fiind femei.

In ceea ce priveste simptomatologia, durerea articulara este principalul simptom asociat acestei afectiuni. De asemenea, pacientul se confrunta cu dificultatea de realizare a miscarilor si reducerea amplitudinii acestora, deformari articulare, instabilitate datorata atrofierii muschilor, iar in cazul in care inflamatia este foarte pronuntata la nivelul articulatiilor se poate observa si cresterea temperaturii locale.

 

Cauze ale aparitiei reumatismului degenerativ

Aparitia reumatismului degenerativ poate fi atribuita mai multor factori precum: predispozitia genetica, varsta, stresul mecanic (prin anomalii de statica si mecanica articulara, interventii chirugicale din sfera ortopedica), boli metabolice precum diabetul zaharat, guta sau obezitatea, boli inflamatorii articulare ce determina leziuni la nivelul cartilajului articular.

 

Tratament reumatism degenerativ

Scopul unui tratament pentru reumatism degenerativ vizeza in principal ameliorarea durerii, cresterea mobilitatii articulatiilor afectate si diminuarea evolutiei bolii. O schema de tratament pentru reumatism degenerativ include in mod special sedinte de fizio si kinetoterapie – exercitii fizice cu rol de stimularea a mobilitatii si elasticitatii articulatiilor.

Tratamentul medicamentos are in vedere diminuarea simptomelor de durere si rigiditate si include medicamente antireumatice si nonsteroidale antiinflamatorii. Acestea se administreaza doar sub supraveghere medicala de specialitate.

 

Remedii naturiste pentru reumatism degenerativ

Din lista de remedii naturiste pentru reumatism degenerativ fac parte:

   -   Laptisorul de matca: datorita continutul bogat de minerale (mangan si fosfor), aminoacizi (triptofan, tirozina) si vitamine (A, D si E) utilizarea de laptisor de matca sustine hranirea cartilajelor afectate si asigură vitalitatea tesuturilor de sustinere
   -   Scoarta de salcie: este folosita de mii de ani pentru inlaturarea durerilor. Are efecte tonice, antiseptice si antiinflamatoare, sedative, astringente si antireumatismale
   -   Propolisul: remediu naturist cu un puternic efect antiinflamator, cunoscut si sub denumirea de „aspirina naturala”
   -   Coada-calului: planta recunoscuta drept un stimulent extraordinar pentru refacerea tesuturilor fine cartilaginoase din articulatii, favorizand recapatarea mobilitatii si functionalitatii la acest nivel
   -   Cartilajul de rechin: face parte din lista de remedii naturiste pentru reumatism degenerativ si este o pulbere obtinuta din tesutul elastic si foarte rezistent care alcatuieste „structura de rezistenta” a corpului rechinilor. Acesta are un continut bogat de condroitina – substanta foarte eficienta in tratarea diferitelor forme de reumatism degenerativ, ajutand la refacerea articulatiilor si la redarea mobilitatii acestora

Ca si in cazul altor afectiuni, respectarea unui anumit stil de viata – reguli generale de igiena, dieta, ajuta la diminuarea simptomelor specifice afectiunii si la incetinirea evolutiei bolii. In cazul reumatismului degenerativ este important ca alimentatia sa includa alimente bogate in vitamine si saruri minerale, in special cele cu rol de sustinere a bunei functionari a articulatiilor: 

   -   Vitaminele A, C, E, Seleniu: rol puternic antioxidant
   -   Sulful: rol in sinteza colagenului si in reconstructia si regenerarea tesutului conjunctiv
   -   Manganul: permite activarea enzimei SOD – superoxid dismutaza, care previne procesele degenerative articulare

 

De asemenea, este recomandat a se indeparta orice factor de solicitare suplimentara a articulatiei – in general supraponderabilitate sau mers prelungit. Renuntarea la fumat reduce producerea de radicali liberi cu efecte distructive asupra articulatiilor.