Pavor nocturn
Remedii naturiste pentru pavor nocturn
Pavorul nocturn, cunoscut si sub denumirea de “teroarea nocturna” reprezinta o tulburare de somn, care se poate manifesta din perioada copilariei pana la varsta adulta. Aceasta afectiune este mult mai frecventa in copilarie, intre 1-6% dintre copii prezinta manifestari ale pavorului nocturn, si mai scazuta la varsta adulta, procentul fiind sub 1%. La copii, Pavorul nocturn are o incidenta mai mare intre 4 si 12 ani, insa la unii pacienti se poate remite pana la adolescenta, baietii fiind mai afectati decat fetele.
-
Relax Well Herbagetica 60 Capsule
60 capsuleInduce somnul și crește calitatea somnului, previne t...
3100 LEI2635 LEI
-
Relax Well Herbagetica 120 Capsule
120 capsuleInduce somnul și crește calitatea somnului, previne t...
5100 LEI4335 LEI
Acest episod apare in general la aproximativ 90 de minute dupa adormire. Copilul se trezeste brusc din somn, este confuz, dezorientat, tipa. In realitate insa, copilul se afla intr-o stare intermediara de somn – veghe, este adesea transpirat, rosu la fata, pare speriat, respira frecvent, inima ii bate mai repede. Episodul dureaza in general intre 10 – 20 de minute, ulterior copilul readoarme, fara a-si aminti dupa trezire manifestarea din timpul noptii.
Cauze ale aparitiei Pavorului nocturn
Cauzele declansarii episoadelor de Pavor nocturn pot fi de natura somatica (o boala precum otita, eruptie dentara, obstructie nazala, viroze respiratorii), cauze de ordin ambiental (temperatura ridicata sau scazuta in camera, umiditate ridicata, lumina puternica, zgomot), factori ce tin de lipsa igienei somnului (consumul de dulciuri si energizante inainte de culcare, dormitul cu televizorul deschis, vizionarea unor desene animate violente, suprasolicitare nervoasa) sau cauze de natura emotionala generatoare de stres.
Tratament Pavor nocturn
In general, nu este necesara administrarea unui tratament pentru Pavor nocturn. Avand in vedere faptul ca, de cele mai multe ori, aceste episoade sunt cauzate de factori non-medicali, corectarea si inlaturarea cauzelor favorizante de Pavor nocturn vor avea ca efect restabilirea unui somn linistit si odihnitor.
In acest scop, este importanta asigurarea unui climat favorabil somnului in camera de odihna. De asemenea, un program de somn stabil, odihna adecvata in timpul zilei, vindecarea unor traume recente si evitarea factorilor stimulenti sau excitanti inainte de culcare sustin inlaturarea acestei tulburari de somn din timpul noptii.
Doar in cazul in care teroarea nocturna persista si influenteaza sever activitatiile din timpul zilei si odihna copilului in perioada noptii, este recomandat consultul medical pentru stabilirea unei scheme de tratament pentru Pavor nocturn.
Remedii naturiste Pavor nocturn
Somnul are un rol esential in mentinerea sanatatii mentale si fizice, dar si in sustinerea starii de bine, fiind un factor important pentru functionarea normala a oranismului uman. In vederea sustinerii calitatii somnului, sunt cunoscute o serie de remedii naturiste cu rol de reducere a tulburarilor de somn si implicit, a episoadelor de Pavor nocturn:
- Valeriana: face parte din sfera de remedii naturiste pentru Pavor nocturn, fiind una dintre cele mai cunoscute plante pentru terapia tulburarilor de somn. Efectul sau calmant o recomanda pentru inlaturarea nervozitatii si a stresului, pentru destinderea organismului si ameliorarea somnului. De asemenea, Valeriana inlatura dificultatea de a adormi, favorizeaza aparitia fazei de somn profund fara vise si micsoreaza semnificativ frecventa trezirilor nocturne
- Passiflora: extractul de Passiflora este cunoscut drept unul dintre cele mai bune remedii naturiste pentru inducerea somnului, dar si pentru combaterea nervozitatii, a anxietatii (starilor de teama fara un motiv aparent), a atacurilor de panica si instabilitatii emotionale. Exista studii care sustin faptul ca extractul de Passiflora are un rol important in prevenirea cosmarurilor, inclusiv cele insotite de trezire si dificultatea de a adormi ulterior
- Sunatoarea: inlatura anxietatea, diminueaza starile de nervozitate sau tensiune, are proprietati relaxante, imbunatateste calitatea somnului
- Musetelul: este o plata sedativa puternica, folosita deopotriva de catre adulti si copii. Aceasta are proprietati relaxante, amelioreaza simptomele de anxietate, relaxeaza muschii, elibereaza tensiunea nervoasa, calmeaza digestia, elimina starile de iritabilitate
- Telina: contine o serie de substante active cu rol de a reduce nivelul de hormoni ai stresului. Pe langa continutul ridicat de vitamine (A, B si C), telina are in compozitia sa si substante cu actiune importanta pentru calmarea sistemului nervos.