Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Nevralgie trigemen

Ce este nevralgia de trigemen?
 
Nevralgia de trigemen, cunoscuta si sub denumirea de “tic dureros”, “prosopalgie” sau “maladia lui Fothergill”, este o afectiune dureroasa la nivelul fetei, care poate afecta unul, doua sau toate cele 3 ramuri ale nervului trigemen. 
Trigemenul este unul dintre cei 12 nervi cranieni, care se divizeaza in trei ramuri: oftalmica, ramura maxilara superioara si cea maxilara inferioara. 
Acest nerv controleaza muschii masticatiei, secretia lacrimara si secretia salivara. De asemenea, controleaza sensibilitatea dintilor, a cavitatii bucale, a pleoapei superioare, sinusurilor si aproape toata pielea capului si a fetei.
Conform statisticilor, 1 din 15000 - 20000 de persoane la nivel mondial este afectata de nevralgia de trigemen, cu o incidenta de aproximativ doua ori mai mare in randul femeilor decat al barbatilor. Varsta medie la care apare nevralgia de trigemen este de 50-60 de ani, insa pot fi afectati in aceeasi masura adultii tineri si copiii. 
Principala manifestare a nevralgiei de trigemen este o durere intensa, a carei durata de manifestare variaza de la cateva secunde pana la cateva ore. Aceasta durere este resimtita ca niste “intepaturi”, “arsuri”, ce se pot extinde la nivelul ambelor parti ale fetei (ambii nervi trigemeni).
 
Cauze ale nevralgiei de trigemen 
Nevralgia de trigemen este determinata de perturbarea functiei nervului trigemen. Cea mai frecventa cauza este contactul dintre un vas de sange si nervul trigemen, presiunea exercitata determinand functionarea defectuasa a acestui nerv. 
Aceasta afectiune poate sa apara de asemenea in urma procesului natural de imbatranire sau poate fi determinat de alte afectiuni precum scleroza multipla, o tulburare care afecteaza placa de mielina sau o tumora care comprima nervul trigemen. 
 
Tratament nevralgie de trigemen
In cele mai multe cazuri, un tratament pentru nevralgie de trigemen implica administrarea terapiei medicamentoase. Anticonvulsivantele si antispasticele sunt incluse cel mai frecvent in schema de tratament pentru nevralgie de trigemen. In cazul in care tratamentul medicamentos nu este eficient, sunt luate in considerare substantele injectabile sau chiar interventiile chirurgicale.
 
Remedii naturiste nevralgie de trigemen
Ca alternativa la terapia medicamentoasa, sunt cunoscute o serie de remedii naturiste pentru nevralgie de trigemen, cu rolul de a inlatura simptomele specifice afectiunii:
   -   Suplimentele de vitamina B12: lupta impotriva stresului si mentin sanatatea celulei nervoase, sustinand functionarea optima a nervilor la nivelul intregului organism. De asemenea, calmeaza durerile cauzate de migrene si reduc tensiunea nervoasa
   -   Extractul de salcie alba: remediu extrem de eficient pentru eliminarea durerilor de cap si a nevralgiilor de trigemen, avand puternice proprietati calmante si antiinflamatoare
   -   Sunatoarea: planta recunoscuta pentru efectele sale de calmare a durerilor nevralgice. De asemenea, previne episoadele de instabilitate emotionala, specifice persoanelor supuse la stres si tensiune psihica
   -   Gheara-deavolului: principiile active din planta de Gheara-deavolului elimina durerile si inflamatia traiectelor nervoase, prezentand efecte calmante similare medicamentelor clasice
   -   Turmericul: face parte din lista de remedii naturiste pentru nevralgie de trigemen, avand proprietati anti-inflamantoare, analgezice si antioxidante care protejeaza organismul de radicalii liberi, reduc inflamatia si calmeaza iritatia la nivelul nervului. Turmericul actioneaza foarte rapid, din momentul in care este administrat, avand ca efect diminuarea semnificativa a senzatiei de durere.