Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Hipertrofie benigna de prostata

Hipertrofie benigna de prostata sau hiperplazie benigna de prostata: simptome, cauze, remedii

 Prostata poate ridica probleme majore barbatilor, atat din punct de vedere al sanatatii, cat si in ceea ce priveste calitatea vietii.

 Ce este prostata?

 Prostata este o glanda intalnita la barbati, situata sub vezica urinara, de dimensiunea unei nuci. Dupa varsta de 45-50 de ani, dimensiunea prostatei se poate schimba, cresterea depinzand de inmultirea celulelor

Rezultatul, in acest caz, este hipertrofia sau hiperplazia tesutului prostatei. In termeni de specialitate, aceasta schimbare poarta numele de hiperplazie benigna a prostatei. In acest caz, fluxul de urina se modifica, jetul devenind ingust si intrerupt. Pot aparea incontenente urinare, dureri si probleme sexuale.

 

Afectiunea numita hipertrofie benigna de prostata apare in jurul varstei de 30 de ani, insa simptomele clinice se fac simtite, in cele mai multe cazuri, dupa varsta de 50 de ani. Pana la varsta de 80 de ani, incidenta acestei afectiuni creste - aproximativ 80% dintre barbati prezinta prostat marita, insa simptomele se manifesta doar la 40-50% dintre acestia.


Hipertrofie benigna de prostata - cauze

 

Principala cauza de declansare a acestei afectiuni este dezechilibrul de hormoni masculini cauzat de inaintarea in varsta. Boala numita hipertrofie sau hiperplazie benigna a prostatei apare si din cauza acumularii excesive de hormoni estrogeni in prostata, dar si din pricina deficientei de acizi grasi, zinc si aminoacizi din organism.


Hipertrofie benigna de prostata - simptome

 

In cazurile in care musculatura vezicii urinare este inca puternica, boala poate fi asimptomatica sau poate exista doar o gama mica de simptome. Pe masura ce prostata creste, insa, iar muschii vezicii slabesc, pot aparea urmatoarele manifestari:

  • Flux urinar slab
  • Dificultati la urinare - declansare problematica, mictiuni dificile, dureroase
  • Jer urinar intrerupt
  • Dificultati la oprirea jetului urinar
  • Incontenenta urinara
  • Senzatie continua de urinare, chiar si dupa finalizarea procesului
  • Urinari frecvente, in special noaptea
  • Necesitatea imperioasa de a urina
  • Incontenenta urinara severa in cazuri avansate ale bolii

Cum se poate preveni afectiunea numita hiperplazie benigna a prostatei?

Hiperplazia benigna a prostatei poate fi prevenita prin medicatie si prin remedii si tratamente naturiste. Palmierul pitic, rosiile, urzica, dovleacul si strugurii ursului se numara printre cele mai utile remedii.


Dieta in cazul persoanelor care sufera de hiperplazie benigna a prostatei

 

Recomandari alimentare:

  • A se consuma alimente cu un continut bogat de zinc, precum radacinoasele sau fructele de mare
  • Se recomanda alimentele pe baza de soia, gratie continutului de izoflavone
  • A se consuma produse cu beta-caroten, vitaminele C si E, magneziu si acizi grasi
  • A se include in dieta produse cu acid glutamic, precum linte, porumb si nuci
  • A se reduce consumul de lactate, carbohidrati rafinati si cofeina

 

Tratamente naturiste si remedii: cure benefice

 

  1. Consumati dimineata pe stomacul gol si seara cate o cana de ceai de rascoage.
  2. Consumati trei cani pe zi de infuzie calda, indulcita cu miere si completata cu biter suedez din urmatorul preparat: 30 g de strugurii ursului, 20 g de trei frati patati, 20 g de tataneasa, 20 g de urzica moarta, 20 g de muguri de pin, 20 g de galbenele, 20 g de iarba de coada calului, 30 g de coada soricelului, 10 g de salvie si 10 g de frunza de vita-de-vie.
  3. Pentru retentie urinara, pacientii pot consuma apa de grau obtinuta astfel:  se fierb 250 g de grau intr-un litru de apa, se tine la macerat 10 ore dupa care se strecoara. Frecventa tratamentului este  de 100 ml inainte de masa, pe stomacul gol, intr-o cura de trei saptamani care poate fi tinuta de doua ori pe an. In timpul tratamentului se impune repausul sexual.
  4. Se recomanda de trei ori pe saptamana bai de sezut cu apa calda, apa cu iarba de coada calului.