Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Hepatita virala c

Ce este hepatita virala C ?

Hepatita virala C este o boala infectioasa acuta sau cronica din grupul infectiilor sangvine, provocata de virusul hepatic C, care patrunde in organismul uman pe diverse cai, cel mai frecvent prin transfuzii de sange. Virusul hepatic C este una dintre cele mai importante cauze ale bolilor hepatice cronice pe glob. Acesta este raspunzator de aproximativ 20% din hepatitele acute, 60-70% din hepatitele cronice si 30% din ciroze sau stadiile finale ale bolilor hepatice si cancerelor hepatice.

La majoritatea persoanelor, virusul C ataca ficatul fara a provoca semne si simptome caracteristice, iar pacientii infectati nu sunt constienti de prezenta infectiei decat zeci de ani mai tarziu, cand leziunile hepatice devin simptomatice sau evidente la analizele de sange. Desi, in general, infectia cu virusul C este asimptomatica, exista si situatii in care sunt prezente simptome precum: oboseala, greata sau lipsa poftei de mancare, dureri musculare si articulare, dureri in partea superioara dreapta a abdomenului (in zona ficatului), febra usoara, ingalbenirea pielii si ochilor (icter).

Cauze ale aparitiei hepatitei virale C

Hepatita virala C apare in urma contactarii virusului hepatic C care se transmite de la o persoana la alta in special prin expunerea la sange infectat.

Desi hepatita C nu se transmite cu usurinta prin contact sexual, totusi persoanele cu parteneri sexuali multipli prezinta un  risc crescut de a contracta aceasta boala. Alte cai mai putin frecvente de transmitere sunt efectuarea de tatuaje, piercing, acupunctura. Hepatita C nu se transmite prin alimente sau apa sau prin simplul contact (atingere, imbratisare, strangere de mana) cu alte persoane purtatoare de virus C.

Tratament hepatita virala C

Scopul unui tratament pentru hepatita virala C este prevenirea agravarii bolii si eliminarea virusului hepatic. Diagnosticul pozitiv de hepatita C nu implica neaparat necesitatea unui tratament specific. In cazul in care testele hepatice sunt doar usor modificate, medicul poate recomanda doar monitorizare permanenta a bolii, la anumite intervale de timp. Pentru stadii mai avansate, o schema de tratament pentru hepatita virala C poate include administrarea de medicatie antivirala. Daca ficatul este sever afectat, ultima optiune terapeutica este transplantul hepatic.

Remedii naturiste hepatita virala C

Pe langa tratamentul medicamentos, sunt cunoscute o serie de remedii naturiste pentru hepatita virala C, cu rol important pentru inlaturarea simptomelor afectiunii. Tratamentele medicamentoase prescrise de obicei in cazul hepatitelor B sau C nu sunt lipsite de consecinte negative asupra organismului pe termen lung, astfel ca tot mai multi pacienti cu hepatita apeleaza la ajutorul terapiilor naturale.

  • Armurariul: este cel mai eficient extract din plante pentru regenerarea ficatului si protejarea acestuia fata de actiunea virusilor hepatici si a intoxicatiilor. Actiunea acestei plante se datoreaza silimarinei, un complex de flavonoide, substante naturale cu efecte terapeutice demonstrate in cazul hepatitelor virale precum si al cirozei hepatice
  • Anghinarea: ajuta la refacerea ficatului si la prevenirea complicatiilor ce pot sa apara in cazul hepatitelor. De asemenea, sustine eliminarea toxinelor, ajutand ficatul in activarea functiilor sale vitale
  • Lemnul dulce: radacina de Lemn-dulce ucide virusurile hepatice si reduce efectele adverse ale tratamentului clasic cu interferon
  • Sucurile proaspete de legume si fructe: intaresc sistemul imunitar si combat multiplicarea virusilor
  • Catina: face parte din lista de remedii naturiste pentru hepatita virala C, fiind un vitaminizant puternic pentru ficat si ajutand la curatarea celulei hepatice