Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Hepatita virala b

Ce este hepatita virala B?

Hepatita virala B este o afectiune severa, determinata de infectia cu virusul hepatic B. Aproximativ un sfert din populația globului, mai mult de 2 miliarde de persoane, au fost infectate cu virusul hepatitei B, incluzand 350 de milioane de purtători cronici ai virusului.

Acest tip de afectiune poate lua forma acuta (cu o durata de manifestare mai mica de 6 luni) sau cronica – prezenta in organism pe tot parcursul vietii. In cazul formei acute, la cele mai multe persoane, sistemul imunitar reuseste sa elimine virusul din organism, vindecarea totala realizandu-se pe parcurs de cateva luni.

Atunci cand sistemul imunitar nu poate face fata virusului hepatic, infectia persista in organism pentru toata viata (cazul hepatitei cronice), existand riscul de a dezvolta in timp afectiuni severe de tipul insuficientei hepatice, cirozei sau cancerului hepatic.

Hepatita virala B se poate manifesta prin semne si simptome care variaza de la forme usoare, pana la cele mai severe. La majoritatea copiilor si la unii adulti nu este prezent niciun semn sau simptom, desi virusul exista in organism și poate provoca afectarea functiei hepatice sau poate fi transmis altor persoane. Simptomele vizibile, specifice hepatitei virale B pot include: icter, decolorarea scaunului, oboseala inexplicabila persistenta, simptome asemanatoare celor de gripa (febra, lipsa poftei de mancare, greata, varsaturi), dureri abdominale.

 

Cauze ale hepatitei virale B

Principala cauza a aparitiei hepatitei virale B este transmiterea virusului hepatic de la om la om prin sange sau prin alte secretii ale organismului. Este frecventa transmiterea pe cale sexuala, prin refolosirea unui ac de seringa, de la mama la copil, folosirea de catre mai multe persoane a produselor de igiena personala (periuta de dinti, aparatul de ras), dar si prin utilizarea echipamentelor nesterile (la dentist, manichiura, pedichiura, tatuaje).

Exista unele persoane cu un grad mai mare de expunere la contactarea virusului hepatic B. Printre acestea se numara: persoanele cu parteneri sexuali multipli si care nu folosesc mijloace specifice de protectie, copiii nascuti din mame purtatoare ale acestui virus, oamenii care au contact prelungit cu o persoana infectata (membrii familiei) sau persoane care primesc transfuzii de sange.

 

Tratament hepatita virala B

Managementul terapeutic al hepatitei virale B are ca scop vindecarea sau oprirea evolutiei bolii spre alte complicatii, de tipul cirozei hepatice. Astfel, o schema de tratament pentru hepatita virala B include masuri dietetice si de schimbare a stilului de viata, precum si administrarea medicatiei specifice – peg-interferon, nucleotide sau nucleozide care blocheaza replicarea virusului. Acestea se administreaza sub supravegherea atenta a medicului.

 

Remedii naturiste pentru hepatita virala B

Pe langa terapia medicamentoasa, de obicei nelipsita de reactii adverse, exista o serie de remedii naturiste pentru hepatita virala B cu efecte benefice in tratarea afectiunii:

   -   Armurariul: reprezinta cel mai eficient extract de plante cu rol de regenerare a ficatului si protejare a acestuia fata de actiunea virusilor hepatici si a intoxicatiilor. Efectele sale se datoreaza continutului de silimarina – un complex de flavonoide, cu rol terapeutic demonstrat in cazul hepatitelor virale si a cirozelor hepatice
   -   Salvia: stimuleaza secretia biliara si ajuta la diminuarea starilor psihice negative asociate tulburarilor hepatice si biliare
   -   Schizandra: planta cunoscuta drept un foarte bun antioxidant, avand de asemenea importante proprietati astringente si antispastice. In plus, extractul de Schizandra este foarte apreciat pentru rolul sau de detoxifiere si protejare a ficatului
   -   Zeolitul: prezinta efecte benefice dovedite atat in cazuri de hepatita virala cat si cronica: incetineste evolutia bolii si protejeaza celulele hepatice
   -   Macesul: face parte din lista de remedii naturiste pentru hepatita virala B cu rol vitaminizant si regenerant la nivelul ficatului