Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Hepatita virala A

hepatita virala A

Remedii naturiste hepatita virala A

Hepatita virala A este o boala infecto-contagioasa a ficatului, produsa de virusul hepatic A. Aceasta afectiune mai este cunscuta si sub denumirea de hepatita epidemica, deoarece apare de obicei sub forma de epidemii. 

Ca si simptomatologie, hepatita virala A poate sa debuteze cu stari de febra, anorexie, astenie, apatie, disconfort digestiv – greata, varsaturi, pierderea apetitului alimentar. In stadiul urmator, apare icterul – coloratia galbena a sclerelor (albul ochilor) si tegumentelor, urinari inchise la culoare si scaune acolice. Convalescenta este asociata unei perioade indelungate de a astenie.

 

Adultii prezinta mult mai frecvent decat copiii simptome vizibile ale bolii, iar severitatea afectiunii creste o data cu inaintarea in varsta. Copii cu varste sub 6 ani nu prezinta de obicei simptome vizibile si doar 10% dintre acestia dezvolta icter. In cazul adolescentilor si adultilor, icterul apare la mai mult de 70% din cazuri.

Cauze ale aparitiei hepatitei virale A

Hepatita virala A este cauzata de infectia cu virusul hepatic specific, care afecteaza celulele hepatice si duce la inflamarea ficatului. Sursa de infectie este reprezentata de cele mai multe ori de purtatorii asimptomatici. Transmiterea se poate realiza prin contaminare directa – contact cu bolnavul, cel mai frecvent in colectivitati sau prin contaminare indirecta, prin consumul de apa sau alimente contaminate. Boala se mai poate transmite, destul de rar, si prin sange sau contact sexual.

Pentru a preveni contactarea virusului hepatic A, se recomanda a se acorda atentie catorva reguli uzuale:

  • Metoda cea mai eficienta de prevenire a hepatitei A este vaccinarea. Pacientul dezvolta anticorpi impotriva virusului, impiedicand contactarea acestuia
  • Respectarea regulilor de igiena personala si alimentara
  • Protectia in timpul contactelor sexuale

Tratament hepatita virala A

Nu exista un tratament specific pentru hepatita virala A, ci mai degraba terapia are in vedere inlaturarea simptomelor asociate. In general, o schema de tratament pentru hepatita virala A include vitamine si protectoare hepatice.

Remedii naturiste hepatita virala A

Terapia naturala vizeaza blocarea sau incetinirea proliferarii virusilor hepatici, protejarea ficatului de actiunea lor distructiva precum si cresterea capacitatii de lupta a sistemului imunitar. Din lista de remedii naturiste pentru hepatita virala A fac parte:

  • Varza: datorita continutului de sulforafan, varza sustine producerea in organism a unor enzime cu rol detoxifiant la nivelul ficatului
  • Sfecla rosie: face parte din lista de remedii naturiste pentruhepatita virala A, cu beneficii dovedite asupra protejarii si regenerarii celulelor hepatice, sustinand in acelasi timp functionarea normala a acestora
  • Armurariul: este unul dintre cele mai puternice remedii naturale impotriva afectiunilor hepatice si in acelasi timp, un bun detoxifiant
  • Anghinarea: este considerat in prezent cel maieficient ingredient pentru protejarea ficatului de infectii virale. Anghinarea ajuta la intarirea structurii membranelor exterioare ale celulelor hepatice, contribuind la regenerarea ficatului si prevenirea aparitiei proceselor de fibrozare
  • Papadia: principiile active din papadie, inhiba diviziunea virusilor hepatici, sustinand sanatatea ficatului. Mai mult, papadia stimuleaza apetitul alimentar si digestia bolnavilor de hepatita
  • Patrunjelul, urzica, leurda: o cura cu palante bogate in clorofila ajuta la imbunatatirea analizelor de sange, recapatarea culorii normale a tegumentelor si echilibrarea apetitului alimentar. De asemenea, aceste remedii naturale activeaza sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte singur impotriva microorganismelor care produc hepatita

In paralel cu tratamentele naturiste, adoptarea unui regim de viata echilibrat contribuie la detoxifierea si regenerarea celulelor hepatice. Este important ca alimentatia unei persoane cu hepatita virala A sa includa preponderent fructe si legume proaspete, carne slaba, uleiuri presate la rece, cereale integrale, produse apicole. De asemenea, trebuie eliminate din alimentatie produsele procesate din comert, fast-food-ul, grasimile, mezelurile, afumaturile, produsele de patiserie si alcoolul.