Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Gripa

Gripa este o boala infectioasa, acuta, contagioasa produsa de virusul gripal. Gripa se transmite pe cale aeriana prin tuse sau stranut sau prin atingerea unor obiecte contaminate. Perioada contagioasa incepe cu 2-3 zile inainte de declansarea propriu-zisa a bolii. Semnele si simptomele generale ale gripei sunt: febra, cefalee, astenie fizica si dureri musculare.

Desi cele mai multe imbolnaviri apar in sezonul rece, nu expunerea la frig este responsabila de declansarea gripei, ci mai degraba un sistem imunitar deficitar, care nu face fata infectiei cu virusul gripal.

Persoanele cele mai expuse la infectia cu virusul gripal sunt:

   -   adultii si copiii cu probleme cardiace

   -   persoanele anemice sau cele care sufera de afectiuni imunologice

   -   persoanele cu sistem imunitar deficitar

   -   femeile insarcinate.

O serie de factori non-medicali, care contribuie semnificativ la tratarea gripei sunt:

   -   odihna suficienta

   -   un consum mare de lichide

   -   evitarea spatiilor aglomerate

   -   spalarea mainilor cat mai des

   -   aerisirea incaperilor si metinerea unei temperaturi intre 18 si 20 grade Celsius.

   -   evitarea consumului de alcool

   -   evitarea fumatului

Alcoolul si fumatul distrug depozitele de antioxidanti, care sunt absolut esentiali organismului in lupta cu virusii si bacteriile. Mai mult, bauturile alcoolice si cafeaua deshidrateaza organismul.

Un aspect foarte important in tratarea gripei este sa nu apelezi la antibiotice. Gripa este o boala provocata de un virus si nu de infectia cu o bacterie, iar antibioticele actioneaza eficient doar in lupta cu bacteriile.

Cei mai buni aliati ai sistemului imunitar sunt antioxidantii. O dietă echilibrată alcatuită din alimente crude, organice, în special fructe È™i legume poate furniza organismului nutrienÈ›ii È™i antioxidanÈ›ii necesari pentru obÈ›inerea È™i menÈ›inerea unei sănătăți optime. În topul celor mai importanÈ›i antioxidanÈ›i se găsesc betacarotenul, resveratrolul, vitamina C, vitamina E, zincul È™i seleniul.

   -   Surse de betacaroten se gasesc in numeroase fructe si legume, cum sunt: caisele, broccoli, grapefruitul, sparanghelul, ceapa, ardeii, spanacul, prunele, etc.

   -   Resveratrolul este o substanta exrasa din fructele de culoare inchisa. Datorita efectului puternic antioxidant, acesta intareste sistemul imunitar asigurand organismului o buna protectie impotriva virusilor. Cele mai importante surse de resveratrol sunt: coaja si semintele de struguri rosii, murele, afinele, prunele, etc.

   -   Acerola si macesele sunt fructele cu cel mai mare continut de vitamina C, avand de 40 de ori mai multa vitamina C decat lamaia si de 10 ori mai multa vitamina C decat coacazele negre. Vitamina C are un rol important în stimularea sistemului imunitar prin creÅŸterea rezistenÅ£ei faţă de viruÅŸi ÅŸi bacterii ÅŸi are capacitatea de a reduce inflamaÅ£iile.

   -   Zincul este un oligoelement care ajuta sistemul imunitar, luptand in acelasi timp impotriva racelilor si a gripei. Alimentele bogate in zinc sunt: semintele de dovleac, fasolea neagra, semintele de in, de floarea soarelui, de pin, stridiile, etc.

   -   Seleniul este un mineral esential in organismul nostru pentru producerea anticorpilor, pe care sistemul imunitar ii foloseste pentru a se apara de virusi, bacterii, de ciuperci parazite, etc. Seleniul se gaseste in alimente precum semintele de floarea soarelui, de in, usturoiul, soia, catina, caju, cerealele, pestele, ouale, etc.

   -   Mierea este un produs natural foarte eficient in tratarea gripei, datorita proprietatilor antibacteriene si antimicrobiene.