Coșul de cumpărături este gol. Adaugă produsele potrivite pentru îmbunătățirea sănătății tale!
Dermatita
Ce este dermatita?
Dermatita este un termen generic folosit pentru a descrie mai multe tipuri de inflamatie a pielii. De cele mai multe ori, dermatitele nu pun in pericol viata pacientului si nu sunt contagioase, insa, pentru a evita aparitia complicatiilor si agravarea starii de sanatate a pacientului, este recomandata consultarea unui specialist inca de la primele semne aparute la suprafata pielii, acestea putand trada alte afectiuni.
Nu exista produse conform criteriilor selectate.
Tipuri de dermatita
In functie de cauzele aparitiei dermatitei se pot identifica mai multe tipuri de dermatita, manifestate prin diferite simptome:
● dermatita de contact;
● dermatita atopica;
● dermatita periorala;
● dermatita seboreica;
● dermatita numulara;
● dermatita de staza;
● neurodermatita.
➤ Dermatita de contact reprezinta o iritatie a pielii ce apare in urma contactului pielii cu o substanta straina. Aceasta nu este contagioasa si nu prezinta riscul de a deveni o afectiune maligna, insa este recomandata evitarea contactului cu substantele identificate ca fiind iritante.
Dermatita de contact se manifesta prin inrosirea tesutului afectat, prurit, aparitia de basici si/sau modificari cutanate aparute in zona de contact cu factorul cauzator. Intre agentii cauzatori se numara diferite plante, diferite tipuri de metale, dar si componente din produse cosmetice, cauciucuri, lotiuni medicinale si substante chimice utilizate industrial.
➤ Dermatita atopica este o afectiune a pielii manifestata prin escoriatii, eriteme, eruptii cutanate sau prurit, aceasta transmitandu-se adesea in familie. Au fost identificate doua tipuri de dermatita atopica, respectiv dermatita cronica si dermatita cronica.
Aceasta afectiune apare de cele mai multe ori la copii, insa poate aparea si la adolescenti si adulti. Dermatita atopica la copii apare de cele mai multe ori pe obraji si pe scalp, insa cand se manifesta la adolescenti sau la adulti, aceasta poate aparea pe trunchi, pe brate, pe gambe si, respectiv, in zonele flexurale sau zona nucala (spatele gatului).
Atunci cand apare dermatita atopica la bebelusi, cei mici pot avea tulburari de somn, modificari ale starii emotionale sau ale starii de dispozitie, uneori putandu-se confunda cu simptome de ADHD, motiv pentru care este foarte important ca dermatita atopica a bebelusilor sa fie tratata cat mai repede.
➤ Dermatita periorala, aparuta de cele mai multe ori in zona gurii si a nasului, arata asemanator acneei rozacee sau dermatitei seboreice. Aceasta apare de cele mai multe ori la femei cu varste cuprinse intre 20 si 45 de ani si, mai rar, la copii.
Dermatita periorala poate fi cauzata de expunerea la componentele unor cosmetice sau ale unor medicamente, insa exista si anumiti factori de mediu si anumite bacterii care pot duce la aparitia acestui tip de dermatita.
➤ Dermatita seboreica, una dintre cele mai comune tipuri de inflamatie a pielii, se manifesta sub forma unor pete de culoare galbuie aparute, in mod obisnuit, in zona urechilor, la nivelul scalpului sau pe fata.
➤ Dermatita numulara este un tip de dermatita ce apare in special in timpul iernii sub forma unor pete de dimensiunile unei monede. Aceste semne se pot observa cel mai des la nivelul bratelor si la nivelul membrelor inferioare.
Dermatita numulara este asociata adesea cu pielea uscata (aparuta ca efect al unor alergii sau ca urmare a expunerii pielii la temperaturi extreme), iar intre simptome se pot numara si senzatii de mancarime, inrosirea si inflamarea pielii in zonele afectate, uscarea excesiva a pielii, prezenta unor cruste sau a unor zone predispuse descuamarii.
➤ Dermatita de staza apare de cele mai multe ori la persoane cu circulatie periferica deficitara, din cauza acumularii de lichid in tesuturi, acesta ingreunand hranirea corespunzatoare a tesutului dermatologic. Acest tip de dermatita poate evolua in eriteme sau ulceratii.
➤ Neurodermatita, aparuta in general in zona incheieturilor (glezna, incheietura mainii, cot, spatele gatului etc), ia forma unei iritatii cu senzatii de mancarime ce pot cauza aparitia unor leziuni, in cazul cand pacientul se scarpina in mod repetat. Nu au fost identificate cauze specifice ale aparitiei neurodermatitei, insa aceasta este asociata adesea cu diverse traumatisme aparute la nivelul pielii (intepaturi de insecte, imbracaminte incomoda etc) sau cu situatii stresante.
Tratament dermatita
Intotdeauna este mai usoara preventia unei afectiuni decat tratarea ei, asadar iata cateva metode de preventie a dermatitei :
● evitarea bailor foarte lungi;
● hidratarea pielii - folositi creme sau unguente (daca se poate, lipsite de parfum) si aplicati-le pe picioare, pe brate, la incheieturi, la partile laterale ale corpului, pe spate, pe gat etc;
● purtarea unor haine curate si largi cat sa nu va incomodeze;
● protejati pielea de factori iritanti: murdarie abundenta, praf, detergenti agresivi etc.
Tratamentul dermatitei depinde de gravitatea afectiunii, de zonele unde aceasta afectiune s-a instalat, de tipul dermatitei, motiv pentru care este recomandata consultarea unui specialist. Cateva dintre tratamentele pentru dermatita pe care le recomanda specialistii sunt steroizii topici, medicamente antihistaminice, creme cu hidrocortizon, antibiotice etc.
Pentru fiecare tip de dermatita, medicul dermatolog va recomanda o anumita schema de medicamentatie: pentru dermatita atopica un tratament, un alt tip de tratament pentru dermatita de contact si asa mai departe. Acestea pot fi completate de tratamentele naturiste.
Dermatita - tratament naturist
Chiar daca unii medici nu sunt adeptii terapiilor alternative, cel mai adesea chiar si tratamentele medicamentoase au efecte mai puternice daca sunt insotite de tratamente naturiste pentru dermatita atopica, de tratamente naturiste pentru dermatita de contact sau, in general, de tratamente naturiste pentru dermatita.
Iata cateva dintre cele mai eficiente tratamente naturiste pentru dermatita:
● aplicarea uleiului de cocos pe zonele afectate pentru calmarea si hidratarea pielii - acesta are, de asemenea, efect antimicrobian;
● adaugarea unei cesti de fulgi de ovaz in apa de baie - repetarea bailor zilnice de cate 15-20 de minute (bai cu fulgi de ovaz) ajuta la calmarea pielii si a senzatiei de mancarime, precum si la tratarea eruptiilor cutanate si la hidratarea pielii;
● aplicarea unui gel cu Aloe Vera pe pielea iritata va ajuta la echilibrarea pH-ului natural al pielii si calmarea mancarimii;
● aplicarile de ulei de vitamina E zilnic, inainte de culcare, are efecte benefice asupra inflamatiilor pielii; de asemenea, este recomandat consumul de alimente bogate in vitamina E (seminte crude de floarea soarelui, ulei de germeni de grau, unt de arahite etc);
● aplicarile de comprese cu infuzie de musetel zilnic, timp de 20 de minute zilnic, vor ajuta la calmarea si hidratarea pielii.