Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Constipatie

Constipatia poate fi cauzata de mai multi factori, printre care: alimentatia dezechilibrata, consumul insuficient de fibre sau consumul insuficient de lichide, excesul de fier, etc. Mai poate aparea si ca efect secundar al unor tratamente medicamentoase sau a lipsei de miscare.

Constipatia mai poate fi cauzata si de o serie de afectiuni digestive, printre care se numara: sindromul colonului iritabil, boala Crohn, colita, cancerul de colon, ischemia, etc.

   -   Pentru un tranzit normal este absolut necesar un consum zilnic de 1,5-2 litri de apa. Apele minerale bogate in magneziu au un efect remarcabil in tratamentul constipatiei.

   -   Leguminoasele cu un continut bogat in fibre sunt: fasolea, mazarea, lintea, etc.

   -   Fructele proaspete consumate pe stomacul gol au de asemenea efecte foarte bune in tratamentul constipatiei, la fel si fructele uscate, cum sunt prunele, caisele si smochinele. Acestea  din urma sunt foarte bogate in fibre, avand un efect laxativ garantat.

   -   Prunele au un continut bogat in fibre, potasiu si vitamina A si contribuie la stimularea musculaturii intestinale, precum si la marirea contractiilor colonului. Acestea contin si scorbitol, o substanta care are efect laxativ si intensifica tranzitul intestinal.

   -   Sucul de portocale la care se adauga o lingurita de argila, consumat pe stomacul gol este un alt remediu foarte eficient impotriva constipatiei. Acesta curata intestinele si are efecte revigorante asupra organismului.

   -   Consumul de apa calda cu lamaie la primele ore ale diminetii, pe stomacul gol, previne constipatia si improspateaza tonusul organismului.

   -   Consumul semintelor de in reprezenta un alt remediu eficient in tratamentul naturist al constipatiei. Acestea pot fi consumate la micul dejun, amestecate cu iaurt simplu.

   -   Strugurii au proprietati laxative, consumul regulat al acestora prevenind constipatia cronica.

   -   Spanacul, consumat proaspat sau gatit are efecte foarte bune asupra sistemului digestiv. Sucul de spanac previne si chiar trateaza constipatia, asigurand totodata o detoxifiere eficienta a organismului.

   -   Ceaiurile de anason si de soc contribuie la tratarea constipatiei, asigurand totodata eliminarea crampelor stomacale si reducerea balonarii.

   -   Planta de aloe ferox are o actiune detoxifianta foarte intensa ajutand la eliminarea toxinelor, la curatarea colonului si la imbunatatirea drenarii limfatice. De asemenea, suplimentele de aloe ferox contribuie la imbunatatirea functiilor sistemului digestiv, precum si la functionarea normala a sistemului imunitar.

 

Pentru prevenirea acestei afectiuni, este necesar adoptarea unui regim alimentar echilibrat, asigurandu-se in acest fel un tranzit intestinal normal. Alimentele absolut necesare in asigurarea unui tranzit intestinal normal sunt fructele si legumele proaspete, consumate ca atare sau sub forma de suc. Acestea contin vitamine si minerale, care contribuie la refacerea florei intestinale, dar si o cantitate insemnata de fibre, care stimuleaza peristaltismul intestinal. Consumul mare de apa nu trebuie ignorat, deoarece pentru a-si face efectul fibrele trebuie sa absoarba multa apa, in caz contrar fibrele formeaza in colon o masa greu de eliminat.

Exercitiile fizice sunt benefice pentru sanatatea creierului, a inimii, a articulatiilor, precum si pentru buna functionare a intestinelor. Exercitiile fizice practicate cu regularitate reprezinta o modalitate foarte eficienta de a preveni constipatia. O plimbare zilnica pe jos timp de 20-30 minute are efece benefice asupra intregului organism.

Sunt contraindicate hrana uscata, ceaiul negru, conservele, painea calda, bauturile fierbinti si ciocolata