Colon iritabil
Sindromul de colon iritabil este o afectiune ce presupune dureri abdominale, stare de balonare si motilitate anormala a intestinului gros. Aceasta afectiune este caracterizata prin alternarea episoadelor de diaree cu a celor de constipatie, insotite de dureri abdominale intense.
Cele mai frecvente cauze ale sindromului de colon iritabil sunt stresul si starile de anxietate, care deregleaza miscarea intestinala.
-
Chitosan Herbagetica 30 capsule
60 capsuleReduce greutatea, calmează foamea, reglează digestia, an...3000 LEI
-
Detox Activ Herbagetica 60 capsule
60 capsulereglează constipația având un efect blând laxativ, det...3700 LEI
-
Detox Activ Herbagetica 120 capsule
120 capsulereglează constipația având un efect blând laxativ, det...6700 LEI
Tratamentul cu antibiotice poate perturba flora microbiana intestinala, fiind un factor declansator al sindromului de colon iritabil.
Se recomanda evitarea legumelor precum varza, varza de Bruxelles, broccoli, in stare proaspata, care provoaca flatulenta. De asemenea, o dieta care include ciocolata, grasimi, bauturi carbogazoase, produse care contin aditivi alimentari, produse bogate in gluten poate duce la aparitia si agravarea simptomelor de colon iritabil.
Simptomele sindromului de colon iritabil se accentueaza in perioadele de stres intens.
Adoptarea unui regim de viata echilibrat este primul pas in ceea ce priveste tratarea sindromului de colon iritabil.
Deoarece stresul este unul dintre cei mai renumiti factori care declanseaza acest sindrom, sunt recomandate metode de relaxare care sa combine meditatia, yoga sau alte exercitii de respiratie.
Alimentele care provoaca colonul sa se contracte violent ducand la diaree si dureri abdominale sunt: alimentele prajite, carnea, uleiurile rafinate, margarina, produsele lactate si in general alimentele care contin multe grasimi. Aceeasi reactie o au si alimentele condimentate. De exemplu, capsaicina din ardeiul iute provoaca spasme intestinului gros, care pot duce la diaree.
Nicotina este un alt factor care contribuie la declansarea simptomelor colonului iritabil. Pe langa asta, in timpul fumatului se inghite si aer, iar persoanele cu colon iritabil sunt foarte sensibile avand aer in intestine.
- Cresterea consumului de fibre contribuie la reducerea simptomelor colonului iritabil. Fibrele solubile absorb lichidul din intestine prevenind astfel diareea. Cele mai importante surse sunt: fulgii de ovaz, fasolea, merele si grapefruitul. Suplimentele de psyllium au efecte foarte bune asupra sanatatii colonului si spre deosebire de laxativele chimice, nu au efecte adverse luate pe termen lung.
- Fibrele insolubile ajuta trecerea resturilor alimentare prin intestine. Acestea se gasesc in tarate, grau integral, salata verde, etc.
- Iaurturile contin bacterii active benefice in combaterea diareei.
- Ceaiul de menta consumat zilnic relaxeaza intestinele, reduce spasmele si calmeaza durerea, cauzate de gaze.
- Ceaiul de ghimbir contribuie la sanatatea sistemului digestiv, calmand simptomele de colon iritabil. Ghimbirul este utilizat ca adjuvant in aceasta afectiune datorita actiunilor sale stimulente, tonice si energizante. Acesta are efecte bune si asupra persoanelor cu circulatie periferica deficitara. Totodata, ghimbirul stimuleaza metabolismul ajutand la eliminarea toxinelor si la intensificarea arderii grasimilor. Aduce tonus, energie si optimism persoanelor deprimate, fara pofta de viata.
- Exercitiile fizice practicate cu regularitate contribuie la reducerea stresului, eliberarea endorfinelor (analgezice naturale) si la mentinerea unui sistem digestiv activ.
- Aloe Ferox este specia de aloe cu cea mai puternica actiune detoxifianta, fiind recunoscuta pentru proprietatile sale puternice de curatare a colonului. Sucul de Aloe Ferox contribuie la scaderea colesterolului si a trigliceridelor, avand in acelasi timp proprietati antidiabetice.
- Extractul de anghinare este un antioxidant puternic avand totodată proprietati diuretice. Are o actiune detoxifianta puternica, accelerand tranzitul si ajutand la eliminarea toxinelor din colon. Bogate in fibre, anghinarele impiedica absorbtia de grasimi si zaharuri, stimuland peristaltismul si prevenind balonarea si crampele abdominale. De asemenea, sprijina metabolismul ficatului si reduce colesterolul negativ.