Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Colita

Ce este colita? 

Colita reprezinta o inflamatie a mucoasei interioare a colonului si poate fi asociata cu diaree, dureri abdominale, senzatia de balonare si sange in scaun, aceasta fiind acuta sau cronica. Aparitia afectiunii este cauzata de probleme de sanatate precum infectii, intreruperea circulatiei sangvine la nivelul colonului (ischemie), boala inflamatorie intestinala (boala Crohn), reactii alergice, invadarea peretelui colonului cu celule albe din sange sau colagen. 

Atunci cand este inflamat, colonul devine dureros si duce la declansarea unor spasme neregulate, durerea fiind resimtita in partea de jos a abdomenului. De asemenea, febra, episoadele de frisoane si nevoia constanta de a merge la toaleta sunt alte simptome asociate cu afectiunea numita colita.

Exista mai multe tipuri de colita, fiecare avand anumite caracteristici si efecte asupra organismului:

-          colita infectioasa

-          colita ischemica

-          colita provocata de o boala inflamatorie a intestinului

 

Colita infectioasa 

Aceasta forma de colita este declansata odata cu ingerarea unor bacterii ca: E. Coli, Clostridium difficile, Shigella, Campylobacter, Salmonella. Din cauza scaunului moale, organismul se deshidrateaza si este nevoie imediata de un tratament adecvat. De asemenea, colita poate fi provocata si de antibiotice administrate pentru a trata o infectie din corp. Cu toate astea, este posibil ca antibioticul sa reduca bacteriile normale din colon si sa faca loc altora, ceea ce duce la aparitia infectiei.

 

Colita ischemica 

In mod obisnuit, pentru a-si indeplini functiile vitale (absorbtia apei si depozitarea materiilor fecale pana la eliminarea lor), colonul are nevoie de un volum insemnat de sange care sa ii asigure oxigen. In cazul hipotensiunii, problema de sanatate care afecteaza vasele de sange, este vorba despre leziuni inflamatorii. Ce inseamna acest lucru? Pe scurt, scade fluxul sanguin din colon, ceea ce duce la durerile specifice.

 

Colita provocata de o boala inflamatorie a intestinului

Din aceasta categorie fac parte colita ulcerativa si boala Crohn.

Colita ulcerativa este o boala autoimuna (cauzata de hiperactivitatea sistemului imunitar) care provoaca ulceratii ale intestinului gros. Aceasta apare initial in zona rectului si a sigmoidului (partea stanga a colonului), apoi se extinde pe toata suprafata sa. Colita ulcerativa are simptome precum durerile abdominale, diaree si sangerari.

Numita si enterita regionala, boala Crohn poate afecta orice parte a tractului gastrointestinal, fie ca e vorba despre stomac, esofag, intestinul subtire sau colon. In functie de gravitatea inflamatiei, apar durerile in zona abdomenului, diareea, febra sau chiar ametelile, pierderea in greutate si iritatii ale pielii.

 

Colita de fermentatie

Un alt tip de colita este colita de fermentatie, aceasta fiind o afectiune a tubului digestiv care presupune dereglarea florei de fermentatie de la nivelul colonului (are rolul de a dizolva materiile fecale). Colita de fermentatie inflameaza colonul si provoaca scaune moi, albicioase, precum si o reactie acida.

 

Tratament naturist colita

Alimentatia are un rol important in ceea ce priveste un tratament colita. Din cauza afectiunii, organismul este deshidratat, asa ca se recomanda consumul de lichide si administrarea unor medicamente pentru calmarea durerilor.

De asemenea, unul dintre cele mai eficiente remedii pentru colita in formele acute ale bolii este administrarea intravenoasa a fluidelor, pentru un efect mai rapid.

Pe site-ul Herbagetica puteti gasi o gama foarte variata de tratamente naturiste pentru colita, cateva dintre acestea fiind: Stomacalm (adjuvant in colita de fermentatie - contine extract de lemn dulce, extract pulbere si de Passiflora, care ajuta la reducerea afectiunilor gastrice), Chitosan (protejeaza sistemul digestiv si regleaza digestia, detoxifica ficatul, mentine glicemia in limite normale) si Olivo Forte (distruge bacteriile si virusii din tubul digestiv si tractul urinar, apara sistemul imunitar, creste capacitatile antioxidante ale organismului).