Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Arsuri gastrice

Ce sunt arsurile gastrice?

Arsurile gastrice, cunoscute si sub denumirea de regurgitare de acid sau pirozis, sunt reprezentate de o senzatie neplacuta de arsura localizata in partea superioara a abdomenului, sub stern. Această manifestare are o frecventa ridicata in randul populatiei, fiind intalnita mai degraba in cazul adultilor decat la copii.

Din punct de vedere al manifestarii, simptomele asociate pot fi reprezentate de pirozis, regurgitatie, secretie salivara abundenta, senzatie de nod in gat, tuse cronica sau durere in piept, care nu sunt legate de o cauza de natura cardiaca. 

Exista de asemenea unele simptome specifice, percepute drept urgente medicale, care impun in mod special consultul medical: dificultatea de a inghiti, deglutitie dureroasa, anemie sau scadere in greutate.

 

Cauze ale aparitiei arsurilor gastrice

Cel mai frecvent, arsurile gastrice apar ca urmare a prezentei episoadelor de reflux gastroesofagian. In stomac, hrana intalneste sucurile gastrice acide sau enzimele necesare digestiei. Exista cazuri in care, sfincterul esofagian nu se inchide la loc si permite urcarea sucurilor acide din stomac catre esofag, lucru care favorizeaza aparitia acelor arsuri gastrice resimtite in capul pieptului.

Alte elemente care pot declansa arsuri gastrice sunt alimentele acide (rosiile, fructele si sucurile de citrice), care pot produce un surplus de acid in stomac si pot irita captuseala esofagului. Obezitatea, administrarea de medicamente precum aspirina, ibuprofenul sau alte medicamente antihipertensive, precum si efortul fizic care determina cresterea presiunii in cavitatea abdominala pot favoriza de asemenea aparitia arsurilor gastrice.

 

Tratament arsuri gastrice

Un tratament pentru arsuri gastrice depinde in mare parte de frecventa cu care apar aceste probleme si de simptomele asociate. Pentru episoade ocazionale, sunt utilizate medicamente antiacide de tipul dicarbocalmului. In cazul in care simptomele persista, pentru prescrierea unei scheme de tratament pentru arsuri gastrice, este importanta recomandarea medicala specifica.

 

Remedii naturiste pentru arsuri gastrice

Sunt cunoscute o serie de remedii naturiste pentru arsuri gastrice care au ca efect diminuarea senzatiilor de durere cu caracter de arsura, situate in capul pieptului:

   -   Bicarbonatul de sodiu: ingredient cu rol de a neutraliza mecanic aciditatea de la nivelul stomacului si de tampon pentru mucoasa gastrica
   -   Migdalele: datorita  continutului de ulei gras pe care il detin, consumul de migdale formeaza un strat protector la suprafata peretelui stomacului, neutralizand astfel aciditatea in exces
   -   Bananele: reduc aciditatea stomacala si inlatura complicatiile gastrointestinale
   -   Lemnul dulce: contine numeroase substante active benefice sanatatii (magneziu, calciu, zinc, vitaminele B). Extractul de lemn-dulce este unul dintre cele mai renumite remedii naturiste pentru arsuri gastrice cu rol de reducere a inflamatiei la nivelul mucoasei stomacului, de stimulare a proceselor de regenerare la acest nivel si de protectie gastrica
   -   Teiul si zmeurul: plante cu rol de reducere a hiperactivitatii gastrice, recomandate in cazul arsurilor de stomac si al ulcerului
   -   Chitosanul: remediu natural cu puternic efect alcalinizant, fiind de un real ajutor in timpul crizelor de stomac. Acesta diminueaza senzatia de arsura si stimuleaza regenerarea mucoasei gastrice si a peretilor stomacului afectati de secretiile acide

 

Pe langa lista de remedii naturiste pentru arsuri gastrice, respectarea unui regim alimentar adecvat sustine diminuarea simptomelor asociate acestei afectiuni. Nu este recomandat consumul de prajeli, mancaruri picante, ciocolata, ceapa, varza, alcool, menta, usturoi sau chipsuri. De asemenea, pentru ca stomacul sa poata functiona normal, sunt de evitat mesele servite in graba.