Comenzi telefonice: 0372918888 intre 9:00-17:00

Tonic Hepatic

Ficatul este cel mai mare organ intern din corp cu capacitati remarcabile de regenerare si de reintinerire a celulelor ce au fost distruse de o boala sau de o leziune. El are rolul de a transforma toate substantele care patrund in organism pentru a hrani celulele. Ficatul neutralizeaza atat deseurile rezultate din activitatea celulara sau musculara, cat si medicamentele si alcoolul. Cand ficatul este obosit, acesta lasa sa treaca in sange substante netransformate, bacterii nocive si toxine, care ne imbolnavesc organismul.

Asadar, cand ficatul este bolnav sau obosit, intreg organismul sufera. 

Ficatul secreta zilnic pana la 1 litru de bila, care este un lichid amar, de culoare galbena cu rol esential in digerarea grasimilor. Totodata, acest lichid dezinfecteaza intestinele si ofera protectie impotriva diareii si a constipatiei.

Cele mai evidente semne ale unui ficat bolnav sunt: cresterea in greutate, balonarea, respiratia urat mirositoare si scimbarea mirosului intregului corp, indigestia, constipatia, aparitia hemoroizilor, sindromul de colon iritabil, prezenta starii de ameteala si a cearcanelor, scaderea puterii de concentrare, aparitia unor pete mici, maro pe tot corpul si schimbarea culorii pielii.

Afectiunile ficatului se datoreaza in primul rand alimentatiei dezechilibrate si a consumului excesiv de alcool. Alimentele cele mai nocive pentru ficat sunt alimentele grase sau bogate in zahar.

Mentinerea starii de sanatate a acestui organ are un efect pozitiv asupra vitalitatii si starii generale de sanatate a intregului organismului.

   -   Alimentele vegetale ce contin substante amare au efect benefic asupra ficatului. Printre acestea se afla: papadia, anghinarea, andivele, varza de Bruxelles, salvia, etc. Alternativ se poate consuma ceai de papadie sau salvie, ce actioneaza ca un veritabil tonic hepatic. Aceste substante amare stimuleaza productia bilei, care mai departe usureaza toleranta la grasimi. In plus, aceste substante actioneaza si asupra colesterolului scazand considerabil valorile acestuia.

   -   Consumul de turmeric este un stimulent natural pentru detoxifierea ficatului, are efecte foarte bune asupra circulatiei sangvine si accelereaza procesul de detoxifiere stimuland functiile vezicii biliare.

   -   Armurariul este o planta cu puternice proprietati antioxidante si de protectie a ficatului. Aceasta planta s-a dovedit a fi un excelent tonic hepatic, fiind utila in terapia hepatitelor, cirozelor si icterului.

   -   Printre alimentele ce ofera protectie ficatului si stimuleaza detoxifierea acestuia se numara: merele, sparanghelul, sfecla rosie, usturoiul, telina, brusturele, morcovii, legumele proaspete verzi, lamaile, ceaiul verde, uleiul de masline, etc. Usturoiul contine un nivel ridicat de alicina si seleniu, substante ce contribuie la detoxifierea ficatului. De asemenea, contribuie la eliminarea toxinelor, datorita proprietatilor sale de activare a enzimelor ficatului.

   -   Sucul proaspat de grapefruit este si el un tonic hepatic foarte valoros, deoarece ajuta la producerea enzimelor necesare eliminarii toxinelor din organism, datorita continutului de antioxidanti.

O buna functionare a ficatului presupune si un stil de viata echilibrat, din care nu trebuie sa lipseasca plimbarile in natura, exercitiile fizice moderate, odihna corespunzatoare si un consum de minim 2 litri de apa plata zilnic.

Un ficat sanatos presupune si renuntarea la fumat si limitarea consumului de cafea sau bauturi cu continut ridicat de cofeina.

Consumul excesiv de medicamente afecteaza negativ sanatatea ficatului.

 

Beneficiile administrarii unui tonic hepatic sunt: protejeaza si detoxifica celulele ficatului, scade nivelul transaminazelor, efect antioxidant, stimuleaza activitatea macrofagelor, a celulelor T si a factorului de necroza tumorala, stimuleaza secretia biliara, scade colesterolul si trateaza hepatita virala.