Sedative naturale
Printre factorii cei mai importanti care pot declansa tulburarile de anxietate se numara grijile excesive, problemele cu somnul, teama nejustificata, durerile de cap, indigestiile repetate, atacul de panica sau comportamentele compulsive.
Starile de nervozitate pot fi calmate cu ajutorul mai multor plante medicinale care au efect relaxant, calmeaza spasmele musculare si sunt bune sedative naturale.
-
OPTIMIST+
60 capsuleStimulează atenția, antidepresiv, tonic psihic, anxio...
2800 LEI
-
RELAX WELL
60 capsuleInduce somnul și crește calitatea somnului, previne t...
3100 LEI
-
RELAX WELL
120 capsuleInduce somnul și crește calitatea somnului, previne t...
5100 LEI
- Mandarinele sunt veritabile sedative naturale, datorita continutului ridicat de brom (care este un sedativ al sistemului nervos), consumul acestora fiind recomandat in special seara. In acest fel, mandarinele alunga insomnia si combat stresul acumulat peste zi.
- Extractul de Passiflora este unul dintre cele mai bune sedative naturale, ce trateaza cu succes insomnia. Spre deosebire de somniferele de sinteza, aceasta planta induce un somn usor, cu vise clare si respiratie normala usoara. Extractul de Passiflora functioneaza si in cazul pacientilor anxiosi, care se trezesc din cauza cosmarurilor si apoi nu mai pot adormi ori care adorm cu dificultate din cauza stresului si a tensiunii psihice. Ajută și la tratarea tulburarilor provocate de menopauza, sindromului premenstrual si a tulburarilor gastro-intestinale de natura nervoasa.
- O dieta bogata in omega 3 protejeaza organismul de stres si depresie. Cele mai bogate surse de omega 3 sunt somonul salbatic, sardinele, ansoa si fructele de mare.
- Valeriana este un alt remediu foarte eficient impotriva anxietatii cu actiune sedativa asupra intregului sistem nervos. Mai mult, aceasta calmeaza crampele stomacale si palpitatiile cardiace.
- Ginkgo biloba poate fi utilizata in caz de depresie cronica, nervozitate si stari de confuzie. Totodata, aceasta planta este un bun adjuvant in perioada de recuperare dupa un accident vascular cerebral, contribuind la redarea calmului, imbunatatirea atentiei, a capacitatii de memorare si a pastrarii intacte a conexiunilor cerebrale.
- Usturoiul contribuie la producerea de serotonina, o substanta chimica cerebrala, implicata in reglarea mai multor stari si comportamente printre care anxietatea, durerea, depresia, agresivitatea, stresul, somnul si memoria. Un nivel ridicat de serotonina calmeaza organismul, induce somnul si amelioreaza depresia.
- Smochinele, curmalele, bananele, grapefruitul sunt de asemenea sedative naturale ce ofera organismului o stare generala de bine.
- Alimentele bogate in magneziu au actiune calmanta asupra sistemului nervos. In aceasta categorie se regasesc dovleacul, semintele de floarea soarelui, migdalele, soia, nucile, algele, faina integrala de grau, taratele de cereale, legumele cu frunze verzi, avocado, etc.
Pentru a alunga insomnia si gandurile negre este nevoie ca alimentatia sa fie echilibrata si cat mai naturala.
Se recomanda evitarea unor stimulenti precum: ceaiul verde, cafeaua, bauturile pe baza de cofeina. Acestea contin substante excitante care suprasolicita sistemul nervos si produc insomnii. De asemenea este indicat sa se evite consumul de alimente in exces sau indigeste, cu continut ridicat de grasimi si multi carbohidrati rafinati.
Exercitiile fizice practicate in aer liber sunt un prim pas in tratarea anxietatii si depresiei. O plimbare in ritm vioi in apropierea timpului de culcare, urmata de o baie calda si un ceai calmant reprezinta adevarate sedative naturale, cu actiune benefica asupra intregului organism.
Beneficiile administrarii de sedative naturale sunt: imbunatatirea calitatii somnului, imbunatatirea atentiei si capacitatii de concentrare, imbunatatirea managementului stresului, reducerea anxietatii, iritabilitatii si pesimismului, inducerea unei stari de bine si de relaxare, efect antidepresiv, anxiolitic si antioxidant.