Ele reprezintă substanţe ce nu pot fi produse de corpul nostru. De aceea avem nevoie de o cantitate esenţială de vitamine pentru a creşte şi a dezvolta organismul în mod normal şi natural. Absenţa lor va încetini ritmul normal al organismului.
Astfel avem două tipuri de vitamine:
- Vitamine liposolubile (A, D, E şi K): sunt adesea întâlnite în produsele din carne, uleiuri vegetale, produse lactate şi peşte. Corpul stochează orice exces de grăsime din ţesutul ficatului.
- Vitamine solubile în apă (B, C şi acid folic): vitamine întâlnite în peşte, fructe, legume şi cereale integrale. Odată ajunse în corp, ele se transformă în apă. Coprul nu le poate depozita zilnic, dar folosinţa lor este esenţială deoarce hidratarea reprezintă un aspect important de care trebuie să ţinem seamă. Preparatele îşi pierd din proprietăţi în momentul în care sunt gătite prea mult. Optaţi pentru a găti alimentele prin fierbere sau prin coacere.
Este foarte uşor să luăm toate vitaminele necesare pentru o dietă sănătoasă şi o viaţă lungă, fără prea multe vizite la medic. De exemplu: cerealele de la micul dejun se transformă în vitamine şi minerale. Cum spuneam mai sus, alimentele îşi pierd proprietăţile în urma procesului de gătire. Un măr îşi pierde proprietăţile dacă este gătit timp de o oră. Încearcă să consumi o varietate de fructe şi legume proaspete. Nu exclude şi varianta produselor congelate. De cele mai multe ori, pot fi mai proaspete decat ceea ce găseşti pe tarabele vânzătorilor. În ceea ce priveşte depozitarea, ele pot fi ţinute mai mult timp la temperatura camerei şi nu îşi vor pierde proprietăţile.
Culege vitaminele cele mai bune pentru organismul tău!
- Evitaţi prăjirea excesivă a alimentelor. Fierberea sau coacerea alimentelor vă va asigura că alimentele nu îşi vor pierde din proprietăţi. Pe lângă această opţiune, ele vor fi mult mai gustoase.
- Alegeţi produsele proaspete în locul semipreparatelor.
- Produsele congelate conţin mai multe vitamine decât legumele proaspete şi pot fi depozitate mai mult timp. Ceea ce întăreşte această afirmaţie este că alimentele ce urmează a fi congelate, sunt proaspete, iar în momentul congelării bacteriile nu pot ajunge la ele. În ceea ce priveste legumele proaspete din magazine, ele au parcurs un drum lung până să ajungă să fie puse la vânzare.
1. Hidratează-te! Încearcă să eviţi sucurile acidulate. De asemenea, cantitatea mărită de ceaiuri consumate pe zi te poate afecta. Cofeina poate împiedica organismul să absoarbă vitaminele şi mineralele esenţiale. Un alt inamic este îmbărcat sub numele de „alcool”. El este toxic pentru vitamine în cantităţi ridicate. Te sfătuim să consumi băuturi naturale, făcute în casă. Astfel, nu vei creşte numai nivelul de vitamina C, ci şi vei alege ceea ce doreşti să asmileze corpul tău.
2. Regula meselor zilnice! La micul dejun poţi începe cu un bol de cereale. Pe lângă opţiunea sănătoasă poţi adăuga şi un pahar de suc din fructe, proaspăt. Mesele sănătoase pot conţine bune surse de vitamine şi minerale, cum ar fi: consumul unui ou fiert ce poate alimenta organismul cu o bună sursă de fier, vitamina A şi B. Nucile fără sare conţin o sursă bună de calciu, fier, magneziu, seleniu, vitamina B şi E. Orice fruct conţine vitamina C, iar fructele uscate conţin o sursă buă de vitamina B, fier, magneziu şi calciu.
Nici masa de prânz nu trebuie să lipsească din programul zilnic. Dacă eşti o persoană ce petrece mult timp la biroiu, încearcă să eviţi fast-foodul sau mâncarea semipreparată. Vei putea prepara de acasă gustări sănătoase sau sandvisuri.
Sfat: foloseşte pâine din cereale integrale sau din seminţe, redu cantitatea de unt sau maioneză, foloseşte carne albă şi nu uita de salată.
La cină consumă carne albă şi evită mâncarurile grase care pot îngreuna digestia. Adaugă două tipuri de legume la fiecare masă.
Ştiaţi că…
- un regim echilibrat variat pentru a furniza o cantitate suficientă vitamine, presupune consumul unei cantităţi mai mari de fructe şi legume?
- dietele prea severe pot duce la scăderea cantităţii de vitamine din corp?
- vitaminele nu pot promova pierderea în greutate?
- suplimentele alimentare pot aduce aportul de vitamine?
- fumătorii au nevoie de mai multă vitamina C decât nefumătorii?
- vitaminele nu sunt o sursă de energie?