Zilnic, rezistenţa organismului este supusă unor teste, iar un singur punct slab este suficient să permită viruşilor şi bolilor să ne afecteze sănătatea. Vitaminele şi mineralele vii, organice, sunt combustibilul cel mai eficient pentru organismul uman.
Studiile ştiinţifice arată că întotdeauna efectele nutrienţilor organici sunt mai puternice decât ale aceloraşi minerale sau vitamine obţinute prin sinteze sau semi-sinteze, deoarece organismul uman a fost conceput să asimileze şi să folosească optim numai vitaminele şi mineralele extrase din surse organice. Vitaminele şi mineralele sintetice sunt eficiente în formă injectabilă, folosite în urgenţe, însă administrate pe cale orală, pe termen lung, eficienţa lor este redusă.
Ţine cont de:
- Eficienţa terapeutică. Vitaminele naturale au un efect mult mai intens decât cele obţinute pe cale industrială datorită sunbstanţelor din conţinut, care pe de o parte îmbunătăţesc simţitor asimilarea vitaminelor naturale de către organism, iar pe de altă parte potenţează acţiunea lor terapeutică foarte mult.
- Conţinut. Vitaminele naturale conţin mai multe componente (enzime, co-enzime şi co-factori) în forma şi proporţiile lăsate de natură, acţionând sinergic, cu efecte profund benefice asupra organismului.
- Efectele secundare. De multe ori vitaminele de sinteză pot avea efecte adverse. De exemplu, aspirina de sinteză poate ataca mucoasa gastrică şi pereţii vaselor de sânge, fragilizându-l, pe când extractul de salcie nu are aceste efecte adverse, ci din contră, îmbunătăţeşte imunitatea şi întăreşte organismul.
Surse naturale de vitamine şi minerale
1. Coaja de salcie. Extractul din coaja de salcie este adesea comparat, ca şi acţiuni terapeutice, cu aspirina deoarece substanţele active pe care le conţine sunt din aceeaşi „familie” cu celebrul medicament. Totuşi, studiile au demonstrat că salicilaţii complecşi conţinuţi în extractul de salcie au avut o acţiune antiinflamatoare şi calmantă mult mai puternică decât celebra lor surată de sinteză. Extractul de salcie este extrem de eficient în eliminarea nevralgiilor de trigemen, a durerilor de cap şi a durerilor de spate.
2. Măceşul. Vitamina C existentă în fructe şi legume este identică cu cea sintetică. Cu toate acestea varianta organică se diferenţiază prin faptul că efectul terapeutic al acestei variante este mult mai intens. Toate studiile de laborator au arătat că efectul antioxidant al extractelor naturale cu vitamina C organică sunt de 6-10 ori mai puternice decât ale vitaminei C de sinteză.
3. Alga calcaroasă. Este considerată ca fiind cea mai eficientă formă de calciu, perfect asimilabilă de organism. Calciul organic poate ameliora rapid bolile produse de deficitul său. De exemplu, în cazul osteoporozei, afecțiune caracterizată de demineralizarea și fragilizarea oaselor, calciul de sinteză nu are nici un efect. În schimb, cel organic, obținut din algele calcaroase, stopează procesele de demineralizare și, mai mult decât atât, produce chiar o echilibrare hormonală, foarte necesară pentru ameliorarea acestei afecțiuni.
4. Magneziul marin. Spre deosebire de magneziul extras din apa mării, magneziul de sinteză este obținut ca produs secundar în procesele industriale de obținere a unor metale, fiind mai greu asimilat de organism și nu are decât o parte dintre efectele terapeutice ale magneziului natural.
5. Drojdia de bere. Studiile au demonstrat că seleniul organic are efectele antitumorale şi stimulente imunitare certe, fiind un component de bază al unor enzime care protejează celulele noastre de distrugerile radicalilor liberi din organism.
6. Coada calului. Extractul de Coada calului în care se regăseşte siliciul organic stimulează producţia de colagen care este foarte importantă pentru menţinerea sănătăţii părului, pielii şi a unghiilor. De asemenea, siliciul organic este un excelent suport pentru oase şi ţesut conjunctiv, având excelente efecte antioxidante şi antiinflamatorii.
Nu uitaţi, organismul uman este adaptat să asimileze şi să folosească optim numai vitaminele şi mineralele extrase din surse naturale (plante, drojdii, alge, crustacee), nu şi pe cele din surse sintetice.