Când hormonii tăi sunt în echilibru te simți energică, te trezești ușor dimineața, cu mintea limpede și ești gata de a înfrunta orice provocare a zilei. Situațiile stresante nu îți stau în cale și treci ușor peste ele, fără a simți nevoia de a țipa sau a mânca în exces. La sfârșitul zilei ești calmă și adormi foarte ușor. Dar, realitatea, este de multe ori diferită…Te trezești greu, nu te poți concentra, stresul e constant, te enervezi și țipi, iar noaptea nu reușești să adormi.

În secolul XXI, femeia modernă se confruntă cu un nou tip de epidemie, cea a dezechilibrelor hormonale. Motivul pentru care ești obosită, grasă, temperamentală și stresată este criza hormonală din corpul tău. Aceasta este cauzată de mediul înconjurător, cel din viața de zi cu zi, dar și cel interior.

Pe locuri, fiți gata… reset hormonal!

Cât de greu e să îți refaci echilibrul hormonal? Surprinzător, este mult mai ușor decât crezi. Iată câțiva pași simplu de urmat, pe care îi poți aplica chiar de azi:

  1. Meniul zile: cereale integrale + legume. Legumele, fructele, cerealele integrale și nucile sunt bogate în fibre. Fibrele au un rol important în procesul de digestie, reduc apetitul alimentar și îmbunătățesc ovulația, astfel simptomele PMS sunt ameliorate și se reface echilibrului dintre estrogen și progesteron.
  2. Ferește-te de hormonii sintetici. Zilnic, suntem expuse la peste 700 de produse sintetice care conțin xenoestrogeni. Includem produse din plastic, cosmetice, conservanți alimentari sau vopseluri. Hormonii sintetici încetinesc tiroida, declanșează pubertatea timpurie și cresc riscul de cancer mamar.
  3. Renunță la zahăr. Metabolismul nostru este programat să facă rezerve de glucoză pentru energie. Un exces de glucoză, crește nivelul de insulină, ceea ce afectează procesul de ovulație. Corpul nu mai produce suficient progesteron, și apare dominanța estrogenică.
  4. Conectează-te cu natura. Cortizolul, este hormonul secretat, de obicei, în situațiile de stres. Dar, dacă este secretat în continuu se instaurează excesul de cortizol care crează stări de agitație, irascibilitate și probleme de somn. Reconectarea cu natura, poate fi o bună modalitate de a trata organismul de stres. Studiile clinice au demonstrat că doar 2 ore de mers pe munte, pot reduce semnificativ nivelul de cortizol.
  5. Consumă grăsimi bune. Organismul tău are nevoie de o varietate largă de acizi grași pentru a putea crea hormoni. Acizii grași Omega 3 EPA și DHA declanșează secreția de prostaglandine (grup de substanțe derivate din acizi grași, prezente în majoritatea țesuturilor din organism cu rol reglator hormonal), antiinflamatorii și hormonii relaxanți ai mușchilor, și reduc contracțiile uterine care pot provoca dureri menstruale.

Pentru a susține procesul de refacere a hormonilor tăi, te poți orienta spre suplimente cu plante adaptogene. Adaptogenii sunt substanțe active, extrase din anumite plante sau rădăcini, ce au capacitatea de a crește abilitatea organismului de a se adapta la factorii de stres interni și externi. Cele mai cunoscute plante cu efect adaptogen sunt Rhodiola, pentru reducerea nivelului de cortizol, Griffonia Simplicifolia pentru creșterea nivelului de serotonină, hormonul fericirii, Vitex Agnus Castus, pentru fertilitate și stimularea producției de progesteron, iar Maca acționează ca un tonic pentru sistemul hormonal și nervos.