Turmericul, condimentul pe care probabil mulți dintre voi îl folosiți acasă în mâncăruri, ar putea fi unul dintre cele mai eficiente suplimente nutritive existente. Mai multe studii arată că acesta aduce o mulțime de beneficii creierului și corpului uman. Mai jos vă enumerăm câteva motive pentru a susține acest argument:
1. Turmericul conține compuși bioactivi cu proprietăți medicinale puternice
Acesta a fost utilizat în India pentru o perioadă îndelungată atât ca și condiment, cât și ca plantă medicinală. Recent, știința a început să asimileze informațiile lăsate de către indieni cu privire la această plantă și au început să o studieze. Acești compuși sunt numiți curcuminoizi, cel mai important fiind curcumina. Curcumina este ingredientul principal activ din turmeric, care are puternice efecte antiinflamatorii și este un foarte bun antioxidant, cu proprietăți antivirale, anti-cancer și de reducere a colesterolului.
Din păcate, însă, curcumina este foarte puțin absorbită în fluxul sanguin. Aceasta este, de asemenea solubilă în grăsimi, așadar, este indicat să fie consumat la o masă bogată în grăsimi.
2. Curcumina este un compus natural antiinflamator
Inflamațiile sunt incredibil de importante, acestea ajutând corpul să lupte împotriva invaziilor străine și au un rol în repararea stricăciunilor. Fără inflamații, agenții patogeni precum bacteria, ar putea cu ușurință să preia controlul asupra corpului nostru și să îl distrugă ușor ușor.
Deși inflamația acută (pe termen scurt) este benefică, ar putea deveni o problemă majoră atunci când devine cronică (pe termen lung), prin desfășurarea inadecvată împoriva propriilor țesuturi ale corpului. De aceea, orice ar putea ajuta la lupta împotriva inflamațiilor cronice, care stau la baza mai multor boli precum cancer, boli de inimă, Alzheimer etc, este important în prevenirea și poate chiar tratarea acestora.
S-a dovedit că acest ingredient, curcumina, este un puternic antiinflamator, care poate concura cu o mulțime de medicamente eficiente în această privință, deoarece această substanță bioactivă vizează multipli pași în calea inflamatorie, la nivel molecular.
3. Turmericul crește dramatic capacitatea antioxidantă a corpului
Daunele oxidative sunt considerate a fi unele dintre mecanismele din spatele îmbătrânirii și a multor boli. Aceasta implică radicali liberi, care tind să reacționeze cu substanțe organice importante, precum acizi grași, proteine și ADN.
Principalul motiv pentru care antioxidanții sunt atât de benefici, este faptul că aceștia ne protejează corpul de radicali liberi. Curcumina se întâmplă să fie un antioxidant potent care poate neutraliza radicalii liberi, datorită structurii sale chimice.
4. Curcumina stimulează funcția cerebrală și scade riscul de boli cerebrale
Neuronii sunt capabili să formeze noi conexiuni, dar în anumite zone ale creierului, ei pot, de asemenea, să se multiplice și să crească în număr, deși se credea că acest lucru nu este posibil, până acum câțiva ani.
În mod surprinzător, curcumina are proprietatea de a crește nivelul factorului neurotrofic derivat al creierului, hormonul care funcționează în creier, ce dezvoltă noi neuroni și luptă împotriva diverselor procese degenerative de la nivelul creierului.
5. Curcumina poate scădea riscul de boli cronice
S-a demonstrat că bolile cronice sunt incredibil de complicate și există mai multe lucruri care contribuie la acestea. Curcumina poate ajuta la inversarea anumitor pași din procesul bolilor cronice, îmbunătățind funcția endoteliului, care este mucoasa vaselor de sânge. Este bine cunoscut faptul că disfuncția endotelială este un factor major în cazul bolilor de inimă și implică o incapacitate a endoteliului de a reglementa tensiunea arterială, coagularea sângelui și diverși alți factori. Anumite studii sugerează că curcumina reduce riscul de atac de inimă cu până la 65%.
6. Turmericul poate ajuta la prevenirea (sau chiar tratarea) cancerului
Cancerul este o boală teribilă, caracterizată de creșterea incontrolabilă a celulelor. Cu toate că există mai multe forme de cancer, toate au câteva asemănări. Cercetătorii au studiat curcumina ca o plantă benefică în tratamentul cancerului. Ea poate afecta dezvoltarea cancerului și răspândirea la nivel molecular. Studiile au arătat că se poate reduce angiogeneza (creșterea de noi vase de sânge în tumori), metastaze (răspândirea de cancer), precum și contribuția la moartea celulelor canceroase.
Într-un studiu aplicat pe 44 de bărbați cu leziuni la nivelul colonului, care uneori deveneau canceroase, 4 grame de curcumină pe zi, timp de 30 zile, a redus numărul de leziuni cu 40 %. Se pare că pe viitor, această plantă va fi utilizată împreună cu tratamentul convențional ce combate cancerul.
7. Curcumina ar putea fi utilă în prevenirea și tratarea bolii Alzheimer
Boala Alzheimer este cea mai comună boală neurodegenerativă din lume și o cauză principală a demenței. Din păcate, un tratament propriu zis pentru tratarea acestei boli nu a fost găsit încă, așadar, important este să o putem preveni.
O veste bună ar fi faptul că această plantă s-a dovedit a fi eficientă în a traversa bariera hemato-encefalică și este cunoscut faptul că inflamația și daunele oxidative joacă un rol în boala Alzheimer. După cum știm, curcumina are efecte benefice asupra amândurora. Însă unul dintre elementele cheie ale bolii Alzheimer este acumularea de proteine încurcate, numite plăci amiloide. Studiile arată că turmericul poate ajuta clar aceste plăci, dar dacă aceasta poate încetini într-adevăr sau chiar inversa progresia bolii Alzheimer, trebuie să fie studiat în mod corespunzător.
8. Curcumina ajută bolnavii de poliartrită
Artrita este o problemă comună în țările occidentale. Există mai multe tipuri de poliartrită, dar cele mai multe implică un fel de inflamație în articulații. Având în vedere că curcumina este un puternic antiinflamator, este logic că aceasta ar putea ajuta cu artrita.
Într-un studiu realizat pe pacienți cu poliartrită reumatoidă, curcumina a fost chiar mai eficientă decât un medicament antiinflamator.
9. Studiile arată că turmericul are beneficii incredibile în cazul depresiei
Potrivit unor studii, curcumina a demonstrat a fi la fel de eficientă precum un medicament antidepresiv. Cum se face asta?
Depresia este legată de nivelurile reduse ale factorului neurotrofic derivat din creier și o scădere a hipocampusului, o zonă a creierului cu un rol în procesul de învățare și memorie. Curcumina crește nivelurile factorului potențial ce poate schimba acest proces. Există, de asemenea, unele dovezi potrivit cărora curcumina poate stimula neurotransmițătorii creierului: serotonina și dopamina.