Dacă ai obiceiul de a savura mâncare indiană și alte preparate cu sos de curry, din Asia de Sud, să știi că îi faci creierului tău un mare favor. Nu ști de ce? Turmericul este unul din ingredientele principale din curry și alte preparate specific indiene și are beneficii incredibile asupra sănătății creierului. Protejează împotriva bolilor degenerative, precum Alzhaimer și susține concentrarea și capacitatea de memorare.
Știința modernă descoperă din ce în ce mai multe afecțiuni ce sunt ameliorate datorită turmericului, acesta având mai mult de 300 de componente ce au acțiune directă în organism.
Cum influențează turmericul sănătatea creierului?
India are cea mai mică rată de demență din lume, de 4 ori mai mică pentru cei între 70 și 79 de ani, decât în Statele Unite ale Americii. Mulți cred că acest fapt se datorează dietei pe care o au locuitorii Indiei. Aceștia consumă între 25 și 50 de mg de turmeric zilnic.
Problema de bază a bolilor degenerative constă în faptul că neuronii nu mai comunică între ei, și treptat mor. Turmericul revitalizează celulele neuronale, stimulează producția de celule stem și susține diferențierea acestora pentru ca ele să devină neuroni. Acest lucru este realizat datorită proprietăților anitinflamatoare ale turmericului, fiind recomandat și pentru recuperarea în cazul accidentelor vasculare.
Depresia este cauzată de un dezechilibru chimic la nivelul creierului. Dezechilibrele hormonale, genele moștenite, problemele medicale și situațiile dificile din viața de zi cu zi sunt printre principalii factori ce cauzează depresia. Persoanele cu depresie au un grad mare de inflamație în corp precum și stres oxidativ, ceea ce afectează majoritatea organelor din corp.
Studii realizate în cadrul Departamentului de Farmacologie din India, au scos la iveală gradul de eficiență al turmericului pentru tratarea simptomelor de depresie:
- Crește nivelul serotoninei
- Crește nivelul dopaminei
- Reduce inflamația din organism
- Restabilește echilibrul chimic la nivelul creierului
Include turmerciul în dieta ta zilnică!
Curcuminul, cel mai bioactiv component din turmeric, nu poate fi diluat în apă, ci doar în grăsimi și uleiuri. Din acest motiv este bine să combini turmericul cu uleiul de măsline sau de cocos. Nu uita și de un strop de piper negru! Piperina crește biodisponibilitatea curcuminului, acțiunea sa în organism fiind mult mai puternică.
Înceacă și suplimentarea dietei cu Ginkgo Curcumin95. Acest produs conține cel mai puternic extract standardizat de turmeric, Curcumin 95 C3 Complex și 5 extracte intense cu proprietăți dovedite pentru sănătatea sistemului nervos: Ginkgo Biloba, Ginseng siberian, Ganoderma, Chlorella și Spirulină. Sub această formulă, ingredientele au o acțiune puternică în organism, fiind benefice pentru:
- Tratarea și prevenirea bolilor degenerative
- Susținerea capacitații de concentrare și memorare
- Combat efectele atacului cerebral
- Stimulează producția de celule neuronale
- Ajută în managementul stresului
- Ameliorează simptomele asociate depresiei
Iată și alte moduri simple, prin care poți introduce turmericul în dietă ta zilnică:
- Pune turmeric proaspăt ras sau tocat în supe sau sosuri;
- Adaugă o jumătate de linguriță de turmeric măcinat împreună cu ulei de măsline și piper negru, peste legumele la cuptor sau cele din tocaniță;
- Ceai de turmeric. Într-o cană cu apă fiartă adaugă turmeric măcinat, scorțioară, ghimbir și îndulcește cu miere.
- Smoothie de „aur”. Toate ingredientele se amestecă într-un blender:
- 1 linguriță de ulei de cocos;
- 1 linguriță de miere;
- 1 cană de lapte de cocos;
- 1 lingurță de tumerci măcinat;
- 1 lingurță de scorțișoară;
- 1 banană și jumătate;
- 1 bucată de ghimbir decojit.
„Un organism sănătos este camera de oaspeţi a sufletului, un organism bolnav o închisoare.” (Francis Bacon)