„Au, ce mă dor încheieturile când se schimbă vremea, am probleme de digestie și nu prea mai am energie…” Îți sună cunoscut? Par a fi simptomele cu care s-ar confrunta o persoană de vârsta a treia, dar tu nu faci parte tocmai din această categorie și totuși nu poți spune că ești 100% sănătos. Factorii care duc la o stare generală de rău sunt multipli și au la bază stresul constant, deficitele nutriționale din corp și lipsa de mișcare.
Te gândești că sunt lucruri pe care le-ai putea face pentru a îți îmbunătăți sănătatea, dar nu prea ști de unde să începi? Primul pas este să identifici de ce stimulatori ai nevoie și pentru ce organ al corpului. Fiecare organ din corpul nostru, are nevoie de anumiți nutrienți care să îi dea energie și să îl ajute să funcționeze la capacitate maximă. Acești nutrienți se pot asimila în corp prin administrarea de suplimente nutritive, recomandate în anumite perioade ale anului, precum și în perioade de suprasolicitare.
Războinicii sănătății:
Inimă: Acizii grași Omega-3 EPA și DHA sunt recunoscuți pentru faptul că reduc tensiunea arterială și aritmiile, împiedică coagularea sângelui, reducând posibilitatea creării cheagurilor ce pot duce la atacuri cerebrale și reduc riscul atacului de cord.
Pentru îmbunătățirea colesterolului și scăderea trigliceridelor, cercetările demonstrează că uleiul de krill este mai avantajos față de uleiul de pește: numai 1g ulei de krill pe zi poate reduce până la de 2 ori mai mult colesterol, față de cei care iau 3g ulei de pește.
Plămâni: În medicina tradițională chineză, Cordyceps Sinensis-Ciuperca Tibetană este considerat remediul plămânilor sănătoși. Cordyceps Sinensis ajută funcțiile plămânilor prin capacitatea sa de a crește în organism producția antioxidantului natural superoxid-dismutază. În urma administrării de extract standardizat de Ciupercă Tibetană, pacienții cu bronșită cronică și astm bronșic au menționat ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției pulmonare.
Creier: Rhodiola rosea, supranumită “rădăcină de aur”, este o plantă remarcabilă, ce conține compuși chimici care au efect antistres, antioxidant, antidepresiv și anti-oboseală. Rhodiola sporește activitatea bioelectrică a creierului, îmbunătăţeşte memoria și sporește energia creierului. Studiile efectuate de-a lungul anilor, au demonstrat că adaptarea la stres a organismelor tratate cu Rhodiola, se bazează pe nivelul crescut al unor neurotransmiţători ai creierului, cum ar fi: serotonină și dopamină.
Sistem digestiv: Cuișoarele sunt cunoscute ca „regele care omoară paraziții intestinali” datorită proprietăților antiparazitare. Eugenolul este compusul principal obținut din uleiul de cuișoare și are rolul de a stimula secreția acidului clorhidric din stomac, are efect antiseptic, antiinflamator și ajută la restaurarea florei intestinale.
Ficat: Silimarina, extrasă din Armurariu, are o acțiune complexă și foarte benefică asupra ficatului prin stimularea regenerării acestuia și prin ameliorarea simptomelor cauzate de bolile hepatice. Compusul activ din silimarina este silibina, aceasta fiind responsabilă pentru protejarea ficatului de diverse substanțe nocive, consolidând și stabilizând membranele celulare și promovând regenerarea acestuia, prin producerea hepatocitelor noi.
Articulații: Extractul de Boswellia este benefic pentru cartilaje şi articulaţii, redându-le mobilitatea şi diminuând sensibilitatea dureroasă. Studii efectuate pe pacienți cu dureri de genunchi au demonstrat faptul că după 8 săptămâni de administrare au raportat o reducere semnificativă, aproape completă a durerii și creșterea flexibilității genunchiului.
Libido: Una dintre acțiunile principale ale extractului de Maca este stimularea și hrănirea hipotalamusului care reglează glanda pituitară, acționând ca tonic pentru sistemul hormonal. Maca mai este cunoscută şi sub denumirea de “viagra naturală”, un puternic afrodisiac ce creşte fertilitatea atât la bărbaţi, cât şi la femei.
Păr și unghii: Siliciul organic stimulează secreția de colagen pentru a menține sănătatea părului, unghiilor și a pielii. Extractul de Coada-Calului în care se regăseşte Siliciul Organic împiedică îmbătrânirea prematură a pielii şi contribuie la menţinerea elasticităţii acesteia. De asemenea, contribuie și la menținerea sănătății țesuturilor elastice: tendoane, ligamente și vase de sânge.
“Sănătatea este o comoară pe care puțini știu să o prețuiască deși aproape toți se nasc cu ea.” – Hipocrate