Stresul ajunge să fie starea care definește din ce în ce mai des viața noastră. Termenele limită sunt la ordinea zilei în calendar, mâncăm pe fugă, dormim mai puțin, iar timpul petrecut pentru a ne relaxa este tot mai puțin – simptome clasice ale expunerii pe termen lung la stres.

Partea bună când vine vorba de soluții antistres este că putem apela la natură pentru ajutor, prin intermediul plantelor adaptogene. Aceste plante ajută corpul să reacționeze sau să se recupereze în urma stresului fizic sau mental atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Cercetările arată că adapogenii pot combate oboseala, sporesc performanțele mentale, ameliorează depresia și anxietatea și cresc nivelul de energie.

În concluzi, Indiferent dacă te antrenezi pentru un maraton, dacă înveți pentru un examen sau dacă trebuie să faci față unei ședințe importante la muncă, adaptogenii îți pot fii de mare ajutor.

Acțiunea adaptogenilor asupra stresului

Când ne confruntăm cu un stresor, fizic sau psihic, corpul nostru trece prin ceea ce se numește Sindromul General de Adaptare (GAS). GAS este un răspuns în trei etape: generarea semnalului de alarmă, opunerea rezistenței și starea de epuizare generată de primele două etape. Adaptogenii ne ajută să rămânem mai mult timp în faza de rezistență prin a stimula energic organismul, împiedicând epuizarea. Astfel, în loc să te prăbușești de oboseală în mijlocul unei acțiuni sau al unui eveniment stresant, corpul tău ajunge în echilibru și va reuși să ducă sarcina la bun sfârșit.

Când reușim să ne adaptăm la stres, avem performanțe mai bune și ne simțim mai bine în ciuda faptului că suntem supuși unor factori stresori. În plus, adaptarea la stres cu ajutorul adaptogenilor îmbunătățește starea de bine general și sănătatea.

În momentul stresului, glanda suprarenală eliberează cortizolul hormonul stresului, care stimulează și susține organismul pentru a face față situației. Dar, dacă acest hormon este secretat pe o perioadă îndelungată de timp, atunci apar probleme de sănătate: dureri de cap, insomnii, creșterea în greutate, probleme digestive sau chiar și infertilitate. Apelând la plantele adaptogene pentru a combate stresul, acestea vor ajuta la reducerea nivelului de cortizol, vor stimula secreția de hormoni ce asigură starea de bine și vor reda echilibrul hormonal.

Fiecare supliment pe bază de plante clasificate ca adapogeni are un mecanism diferit de acțiune asupra organismului, dar, în ansamblu, beneficiile acestora sunt:

 • Modularea reacției organismului la stres
 • Scad nivelul de cortizol
 • Cresc nivelul de energie
 • Îmbunătățesc capacitatea de memorare și concentrare
 • Induc starea de calm și asigură un somn odihnitor
 • Au efect neuroprotector
 • Refac echilibrul hormonal și stimulează libido-ul atât pentru bărbați cât și pentru femei

5 plante adaptogene cu efecte antistres:

Rhodiola

Supranumită “rădăcină de aur”, Rhodiola se recomandă ca un tonic natural ce îmbunătăţeşte memoria și crește nivelul de energie. Studiile efectuate de-a lungul anilor, au demonstrat că adaptarea la stres a organismelor tratate cu Rhodiola, se bazează pe creșterea cantității de neurotransmiţători ai creierului, cum ar fi: serotonina și dopamina, responsabili pentru starea de bine și reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului.

Rhodiola contribuie și la ameliorarea vizibilă a anxietății și a stărilor de nervozitate asociate cu prezența stresului și a tulburărilor sistemului nervos.

Ashwagandha

Este folosită de peste 5 000 de ani în medicina Ayurveda fiind recunoscută pentru că susține organismul în situații de stres, oboseală și anxietate. Se recomandă persoanelor cu un stil de viața modern și stresant și celor cu probleme de somn, anxietate, exces de cortizol și/sau probleme de fertilitate.

La ora actuală, Ashwagandha este din ce în ce mai populară în rândul persoanelor active. Aceștia au nevoie de un tonus mental excepţional, multă energie şi de inducerea stării de calm fără ca procesele mentale şi fiziologice să fie afectate.

Cheia eficienței Ashwagandha este conținutul de withanolide, compuși antioxidanți care ajută la echilibrarea unei game largi de funcții biochimice. Withanolidele au efect puternic antioxidant, protejând sistemul nervos de efectele degenerative cauzate de stresul oxidativ și pot chiar să refacă conexiunile neuronale distruse, îmbunătățesc capacitatea de concentrare și induc starea de calm.

Griffonia Simplicifolia

Este o plantă foarte bogată în 5-HTP, principiu activ ce intervine în biosinteza serotoninei, hormon care asigură senzația de fericire.

Starea de bine general, asigurată de serotonină, este responsabilă pentru mai multe aspecte ale sănătății generale, inclusiv pentru un somn odihnitor. Obezitatea, sindromul premenstrual, migrenele, depresia, anxietatea și insomnia au fost asociate cu un nivel redus de hormoni ai bunei dispoziții. Aceștia joacă un rol important în controlul nervozității, iritabilității, temperaturii corporale, somnului, vieții sexuale, apetitului și metabolismului. Astfel Griffonia se recomandă pentru menținerea stării de bine general și pentru a combate efectele cauzate de stresul prelungit.

Maca

Una dintre acțiunile principale ale Maca este stimularea și hrănirea hipotalamusului care reglează glanda pituitară, acționând ca tonic pentru sistemul hormonal. Întregul sistem endocrin devine echilibrat, deoarece glanda hipofizară controlează producția hormonală a glandelor suprarenale, a tiroidei și a organelor de reproducere.

Maca are efect asupra întregului organism, consolidându-l și ajutându-l să răspundă la schimbările interne și externe cu efecte pozitive precum: creșterea nivelului de energie, diminuarea poftei de dulce și îmbunătăţirea calității somnului. Ca rezultat, Maca ajută la combaterea stresului, astfel organismul nu rămâne la stadiul de epuizare.

Gingko Biloba

Ginkgo Biloba ajută la creșterea fluxului cerebral de sânge și îmbunătățește oxigenarea celulelor nervoase. Totodată, Ginkgo Biloba contribuie și la reducerea stresului oxidativ prin eliminarea radicalilor liberi, astfel previne distrugerea celulelor nervoase.

Pentru perioadele de stres psihic îndelungat, este indicat consumul de Ginkgo Biloba pentru a crește capacitatea de memorare și concentrare.

Cum se administrează plantele adaptogene:

Metoda cea mai frecventă de a integra plantele adaptogene în dietă este prin intermediul suplimentelor alimentare dedicate. Piața oferă o varietate largă în acest sens, de la produse ce conțin doar un anume extract adaptogen, până la rețete complexe compuse din mai multe extracte pentru o acțiune mai puternică.

Indicat este să respecți indicațiile de administrare furnizate de producător, dar iată și câteva aspecte bine de știut:

 • Un produs eficient pe bază de Ashwagandha are între 5 și 10% whitanolide
 • Vitamina C potențează efectul Rhodiolei și crește rata de absorbție în organism
 • Adaptogenii cu efect stimulator și energizant, ex. Rhodiola, se recomandă a se administra înainte de ora 15:00
 • Concentrația zilnică recomandată de Ginkgo Biloba este 120mg
 • Nu lua același adaptogen mai multe de 3 luni
 • Administrarea adaptogenilor se poate asocia și cu vitamine și minerale benefice sistemului nervos: vitamina B6 sau magneziu
 • Adaptogenii nu sunt unica soluție pentru managementul stresului, administrarea lor trebuie completată și de un stil de viață adecvat ce include: minim 8 ore de somn/noapte, o dietă echilibrată, activități fizice, meditație sau hobby-uri pentru a te deconecta de la cotidian