Top remedii naturale pentru sănătatea prostatei

Top remedii naturale pentru sănătatea prostatei

Numește organul specific bărbaților esențial pentru fertilitate, care are tendința de a-și mări volumul o dată cu vârsta. Ai ghicit, este vorba de prostată!

Prostata joacă un rol esențial pentru sistemul reproducător masculin, dar, din cauze care continuă să ridice semne de întrebare, prostata provoacă disconfort și chiar boli grave pe măsura înaintării în vârstă: cancer de prostată, prostatită, hiperplazie benignă de prostată etc.

Din fericire, riscul de a dezvolta probleme de prostată poate fi evitat prin dietă și un stil de viață sănătos. Dacă ai deja simptome și disconfort la nivelul prostatei, articolul nostru îți va oferi sfaturi despre remedii naturale și suplimente pentru sănătatea prostatei!

Ce este prostata?

Prostata este o glandă de dimensiunea unei castane care înconjoară o parte din uretră, fiind poziționată între vezica urinară și perineu. Îndeplinește o serie de funcții cheie importante pentru fertilitatea masculină:

Cea mai importantă funcție a prostatei este de a produce lichid prostatic care, împreună cu alte fluide secretate de alte glande, formează lichidul seminal. Acesta este necesar pentru a susține și a transporta spermatozoizii, în vederea reproducerii.

Mușchii prostatei sunt implicați și ei în reproducere pentru că asigură eliminarea lichidului seminal prin uretră.

O altă funcție importantă a prostatei este a converti testosteronul, hormonul masculin, în forma sa activă: dihidrotestosteron (DHT). Acesta este un hormon al clasei androgeni care are rolul de a dezvolta caracteristicile fizice specifice bărbaților în timpul pubertății și de a asigura funcția de reproducere.

Care sunt afecțiunile frecvente ale prostatei?

Cancerul de prostată

Acest tip de cancer este foarte comun în rândul bărbaților. Riscul crește pe măsură ce un bărbat înaintează în vârstă, dar există mai mulți factori de risc:

  • Factorul genetic – dacă există un istoric în familie
  • Nivelul ridicat de testosteron
  • Alimentația – o dietă prea bogată în grăsimi animale

Partea îngrijorătoare a acestei afecțiuni, este că se dezvoltă greu, pe timp îndelungat și nu prezintă simptome decât în stadiile avansate. Deci, este posibil ca acest cancer să se dezvolte încă de la vârsta de 30 de ani.

Hiperplazia benignă de prostată

Sau adenomul de prostată, se manifestă prin creșterea în volum a prostatei. Prostata mărită apasă pe uretră, creând disconfort la urinare și risc de infecții urinare sau pietre. Prin hiperplazie se înțelege acumularea de celule care în timp cresc volumul prostatei. Cauzele principale sunt schimbările hormonale, deteriorarea vaselor sangvine sau o deficiență de Zinc

Prostatita

Prostatita este inflamarea sau infecția la nivelul prostatei, fiind des întâlnită și în rândul bărbaților tineri. Prostatita duce la probleme de urinare, disfuncții sexuale, oboseală sau chiar depresie.

Prostatita este de mai multe tipuri, în funcție de cauza sau manifestarea ei. Stresul sau lipsa unei vieți sexuale regulate cauzează prostatita non bacteriană. Bacteriile, virusurile sau bolile cu transmitere sexuală pot cauza prostatita pe bază bacteriană. Prostadinita se manifesta prin inflamația cronică a prostatei și dureri pelviene puternice.

Top remedii naturale pentru sănătatea prostatei

Curcumin

Curcuminul, compusul activ principal din Curcuma long, are proprietăți importante antiinflamatoare. Pe lângă asta, există studii clinice recente, care au găsit o legătură între dezvoltarea cancerului de prostată și utilizarea curcuminului. Prin compușii activi, curcuminul inhibă metastazarea celulelor tumorale, suprimă acțiunea enzimelor cu efect inflamator și protejează celulele sănătoase ale prostatei de acțiunea celulelor cancerigene.

Palmier pitic

Asigură sănătatea prostatei și a uretrei, crește vigoarea sexuală și echilibrează glandele hormonale. Pentru cei cu hiperplazie benignă de prostată, extractul de Palmier pitic este foarte bun pentru a reduce nevoia de urinare frecventă, în special noaptea, reface jetul urinar și reduce durerea. În plus, scade inflamația de la nivelul prostatei și scade riscul de apariție a cancerului de prostată.

Dovleac

Dovleacul reface elasticitatea prostatei și previne complicațiile asociate afecțiunilor prostatei. Este o sursă bogată de Zinc, în special semințele, și hrănește astfel prostata și ajută la echilibrarea hormonilor androgeni. În plus, ajută și la reducerea volumului prostatei.

Zinc

O infecție în corp, stresul sau alimentație afectează nivelul de Zinc din corp. Deficiența de Zinc este frecvent asociată cu un risc mare de probleme cu prostata. Zincul, face parte în mod natural din compoziția celulelor care formează prostata. Pentru că nu este produs de organism, Zincul se obține din alimentație. Așadar, poate exista riscul unei deficiențe de Zinc și ulterior a unor probleme de prostată, din cauza alimentației.

Se pare că rolul Zincului se rezumă și la menținerea unui nivel optim de factori de transcripție nucleară (Nf-kB) care reglează nivelul de inflamație. Astfel, prezența Zincului la nivelul prostatei ajută la reducerea inflamaţiei.

Prun african

Prunul african acționează pe două planuri pentru reducerea simptomelor cauzate de hiperplazia benignă de prostată: reface funcția erectilă și redă funcțiile urologice: scade nicturia și crește volumul jetului urinar. Are și efect antiinflamator și antioxidant pentru tractul urinar.

Urzica

Urzica are mai multe roluri benefice pentru prostată și tractul urinar masculin: reduce fluxul urinare, senzația de urinare incompletă sau reduce nevoia frecventă de urinare.

Bonus: sfaturi extra pentru o prostată sănătoasă

  • Consumă de min. 3 ori pe zi fructe și legume
  • Evită sucurile bogate în îndulcitori și arome sintetice
  • Consumă grăsimi bune din ulei de măsline, migdale, nuci sau avocado
  • Rămâi activ fizic prin a face exerciții de aerobic, fandări sau mers pe jos în mod regulat
  • Consultă soluțiile naturale oferite de produsele: Prostato Curcumin95 sau Prostato STEM

Flacon Prostato Stem