Top nutrienți în trend pentru sistemul imunitar!

Funcționarea la capacitate maximă a sistemului imunitar depinde de multe aspecte ale vieții moderne. Lipsa unui somn odihnitor, aportul de zaharuri, stresul cronic sau stările de neliniște și anxietate afectează sănătatea noastră pe mai multe planuri decât ne putem imagina.

Un bun început pentru un sistem imunitar puternic este identificarea semnelor care prevestesc o slăbiciune în corp, și ajustarea stilului de viață cotidian ca atare. Desigur, acesta nu este un proces ușor, mai ales în vremurile moderne, când toți „alergăm” pentru a realiza cât mai multe lucruri într-o singură zi. În acest sens, soluțiile pentru un sistem imunitar puternic sunt suplimente cu Vitamina C sau Vitamina D3. Dar, sunt și alți nutrienți, mai puțin cunoscuți care câștigă tot mai mult teren datorită capacităților imunomodulatoare.

Top nutrienți în trend pentru sistemul imunitar!

Quercetina

Quercetina este un antioxidant remarcabil despre care cu siguranță se vor auzi vești tot mai bune cu privire la beneficiile sale pentru sistemul imunitar. Quercetina are un rol important în reglarea răspunsului imunitar la factorii de stres. Face acest lucru prin a crește activitatea leucocitelor, a substanțelor responsabile pentru comunicarea intracelulară, și a enzimelor care permit anumite funcții celulare. Crește activitatea celulelor imunitare T și a celulelor NK (natural killer), cele care îndepărtează virusurile și bacteriile din organism.

Acțiunea Quercetinei se extinde și asupra reacțiilor alergice. Echilibrează secreția de histamine, substanțe produse din cauza acțiunii unui alergen, și reduce simptomele specifice reacțiilor alergice: tuse, ochi înlăcrimați, congestie nazală, inflamarea limbii și a buzelor, eczeme pe piele etc.

Astragalus

Putem spune despre Astragalus, că are un dublu rol, pentru sistemul imunitar și pentru sistemul nervos. Polizaharidele sunt principalele componente active extrase din Astragalus care îi asigură capacitatea de imunostimulator. Astragalus stimulează activitatea celulelor albe și a celulelor natural killer (NK). În plus, stimulează înmulțirea celulelor imunitare, secreția de imunoglobulină, anticorp. Totodată, stimulează propagarea semnalelor imune, crescând fluxul reacției sistemului imunitar.

Astragalus se remarcă și printr-un efect antiviral important, asigurat tot de conținutul bogat de polizaharide. Ele stimulează producția și activitatea anticorpilor fiind de real ajutor în momentul unei răceli. Din acest motiv, Astragalus se asociază foarte bine cu lemn-dulce, măslin, ghimbir sau vitamina C pentru maximizarea efectelor antivirale.

Zinc

Zincul este un mineral esențial pentru a lupta cu infecțiile de orice tip, cu răcelile sau gripele. Expunerea curentă la virusuri și bacterii ne consumă aportul nutrițional de Zinc, dirijat în sprijinul imunității. Prin suplimentarea dietei cu Zinc se acționează pe două planuri: 1) este stimulat și activat răspunsul antiviral natural al sistemului imunitar și 2) se inhibă replicarea virusurilor și bacteriilor, oprind dezvoltarea și agravarea infecției.

Ashwagandha

Ashwagandha nu este o plantă străină medicinei, fiind folosită în special în medicina Ayurveda. Funcționează ca adaptogen, adică adaptează organismul la condițiile de stres fizic, dar și psihic. Stresul cotidian, munca în exces și problemele din viața personală sunt factori care afectează funcționalitatea sistemului imunitar. În acest sens, Ashwagandha ajută la reducerea nivelului de stres, la inducerea unui somn odihnitor, permițându-i organismului să își refacă mai multe sisteme, inclusiv cel imunitar.

Cordyceps Ciuperca Tibetană

Cordyceps este o sursă naturală folosită în medicina tradiţională Chineză pentru efectele bio farmaceutice variate, cum ar fi creșterea imunității și susținerea sănătății plămânilor.

Cordyceps influențează imunitatea prin a echilibra supraactivitatea sistemului imunitar, în cazul bolilor autoimune. În paralel, activează capacitatea de apărare a sistemului imunitar atunci când acesta e slăbit și există riscul de infecție.

Fiind supranumită și „ciuperca plămânului” s-a observat că administrarea de Cordyceps reduce semnificativ inflamația din plămâni în cazul persoanelor care suferă de astm sau alte boli pulmonare cu obstrucție a căilor respiratorii. Scade acumularea de celule care pot crează fibroză pe plămân, scade producția de enzime inflamatoare, reduce formarea de fluid bronho alveolar.

Indiferent ce nevoi ai, cu siguranță sistemul tău imunitar va aprecia orice suport în plus de nutrienți pentru a face față provocărilor sezonului rece, și nu numai!