Top 5 extracte pentru sănătatea plămânilor
Cum îți protejezi sănătatea plămânilor? Respiră mai ușor cu extracte naturale și suplimente care te ajută să-ți protejezi plămânii de poluare, infecții ale tractului respirator sau leziuni pulmonare.
Când ai o infecție a tractului respirator sau suferi frecvent de probleme cronice respiratorii precum: astmul, congestie, bronșita sau alergiile, poți găsi alinare prin a folosi extracte naturale cu efect tonic pentru plămânii tăi. Ciuperca tibetană, Ghimbirul sau Schizandra sunt doar câteva exemple de extracte bogate în principii active unice care oferă sănătate plămânilor. Fiecare are o acțiune proprie, deci cel mai bine este să te orientezi după efectul potrivit conform simptomelor pe care le ai: unele extracte subțiază mucusul și ajută în tusea productivă, altele au efect relaxant pentru spasmele cauzate de tuse sau unele au efect emolient.
Continuăm articolul prin a vorbi despre top 5 cele mai interesante extracte pentru sănătatea plămânilor.
Top 5 extracte pentru sănătatea plămânilor
1. Cordyceps Ciuperca Tibetană
Cordyceps este o sursă naturală folosită în medicina tradiţională Chineză pentru efectele bio farmaceutice variate, cum ar fi creșterea imunității și susținerea sănătății plămânilor. Are un conținut bogat de substanțe active, polizaharide, adenozină și acid cordicepic, substanțe identificate ca fiind responsabile pentru beneficiile antiinflamatoare, imunostimulatoare, antimicrobiene, hipoglicemice și anti-aging.
Fiind supranumită și „ciuperca plămânului” s-a observat că administrarea de Cordyceps reduce semnificativ inflamația din plămâni în cazul persoanelor care suferă de astm sau alte boli pulmonare cu obstrucție a căilor respiratorii. Scade acumularea de celule care pot crează fibroză pe plămân, scade producția de citokine inflamatoare, inclusiv TNF-α, IL-8 sau TGF-β1, factori care contribuie la protecția de fluid bronho alveolar, creând obstrucție.
Concluziile studiilor efectuate pe Cordyceps, fac din acest extract o soluție eficientă și importantă pentru a întări sistemul imunitar și pentru a ajuta la tratamentul bolilor pulmonare.
2. Ghimbir
Ghimbirul conține compuși activi importanți numiți Gingeroli și Shogaoli, cărora li se atribuie beneficiile remarcabile pe care le are ghimbirul pentru sănătate.
Dintr-un studiu din 2013 s-a concluzionat că Ghimibirul și principiile sale active prezintă efecte antivirale. Stopează activitatea virusului respirator sincțial (RSV), care poate cauza multiple afecțiuni respiratorii. În plus, ajută celulele respiratorii să secrete o proteină antivirală care tratează infecția la nivelul tractului respirator.
Ghimbirul are și efect antiinflamator în cazul celor care au faringită, sau orice alt fel de inflamare cauzată de o afecțiune pulmonară. Tot prin efectul antiinflamator, Ghimbirul reduce formarea de mucus și eliberează căile respiratorii congestionate.
Prin efectul antioxidant, Ghimbirul protejează celulele de la efectele negative ale inflamației, așadar poate preveni leziunile pe plămâni sau pe tractul respirator.
3. Curcumin
Extractul de Curcuma Longa cu polifenolul său principal, Curcumin, este subiectul unui spectru larg de studii clinice, care i-au dovedit efectele antimicrobiene, antivirale și antiinflamatoare. Rezultatele promițătoare are studiilor fac din Curcumin în candidat puternic în lupta cu infecțiile virale și microbiene prin capacitatea sa de a activa anumiți agenți antimicrobieni în organism și de a suprima inflamația, inclusiv la nivelul plămânilor.
Curcuminul exprimă activitate antivirală împotriva unor virusuri prin a inhiba replicarea lor, suprimând acțiunea factorului de transcripție nucleară NF-kB, necesar în multiplicare. În plus, are efecte protective și asupra celulelor infectate, prevenind moartea acestora ca urmare a infecției cu un virus.
Acțiunea puternic antiinflamatoare a Curcuminului acționează direct asupra anumitor citokine inflamatoare care se depistează și la infecțiile respiratorii și pulmonare acute. Curcuminul reduce inclusiv concentrațiile serice de hs-CRP, proteină C-reactivă, asociată răspunsului inflamator al organismului la infecție, leziuni sau boli cronice.
4. Schizandra
Extractul de Schizandra își dovedește eficiența în cazurile de tuse și inflamaţie la nivelul plămânilor. Este bogat în lingani și polifenoli care au efect antiinflamator și antioxidant. S-a observat că administrarea de Schizandra reduce episoadele de tuse, inflamarea tractului respirator, are efect astringent și emolient, fiind indicat atât în tratamentul tusei uscate, dar și pentru tusea expectorantă. În plus, ajută și la refacerea organismului dintr-o afecțiune pulmonară, întrucât crește schimbul de oxigen de la plămâni, spre celule.
Pentru persoanele cu astm, Schizandra stopează secreția excesivă de imunoglobulină (anticorpi) care irită tractul respirator. În același timp, calmează răspunsul imunitar intens care poate cauza spasme la nivelul căilor respirator și blocarea lor.
5. Ganoderma
Ganoderma, sau Ciuperca Reishi, este folosită în mod tradițional pentru tuse sau dispneea (disconfortul respirator) cauzată de afecțiuni bronhopulmonare. Dar, studii recente, au identificat și alte beneficii ale Ganodermei pentru plămâni și sistemul respirator. Crește capacitatea alveolelor pulmonare de a absorbi oxigenul și reduce reflexul de a tuși, mai ales pentru cei cu bronșită.
Ganoderma este remarcabilă și pentru capacitatea de a echilibra sistemul imunitar și efectul adaptogen. Ajută organismul să „răspundă corect” la agenții patogeni și factorii externi care irită sistemul imunitar, cum ar fi praful sau sporii de mucegai.
Inspiră adânc de acum și fără griji, căci natura oferă soluții ușor accesibile și eficiente pentru un sistem respirator și pulmonar protejat!