Suplimente esentiale pentru sanatatea feminina
Aportul corect de vitamine pentru femei și minerale pentru femei, se poate asigura printr-o dietă adecvată, dar chiar și așa majoritatea femeilor au cel puțin o deficiență nutrițională. Există 13 tipuri de vitamine de care toate femeile au nevoie, vitamina A, C, D, E, K și complexul de vitamine B, dar și o serie de minerale și acizi grași.
În jur de 30% dintre femei au cel puțin una sau mai multe deficiențe asociate cu nutrienții menționați anterior, iar incidența acestor deficiențe crește o dată cu înaintarea în vârstă. Mai mult, statisticile arată că rata deficiențelor nutriționale ar crește cu 40% dacă nu ar exista suplimente alimentare dedicate.
Factori de risc pentru deficiențe nutriționale
Deficiențele nutriționale și malnutriția expun organismul feminin la o largă varietate de probleme medicale: infertilitate, dificultăți în a duce o sarcină la termen, un sistem imunitar slăbit, boli cronice (afecțiuni cardiovasculare, diabet, cancer sau boli neurodegenerative). Femeile ce au trecut de pragul menopauzei sunt predispuse la osteoporoză datorită deficitelor de Calciu, vitamina K2 și vitamina D3, sau la pierderea vederii din cauza deficienței de antioxidanți, precum vitaminele A și C.
Cercetările au demonstrat faptul că aportul nutrițional al femeilor este strâns legat de factori precum statutul socio-economic și cultural, precum și tabieturile personale.
Factori de risc:
- Consumul de alimente procesate, ce conțin mulți aditivi și conservanți: mezeluri, conserve, semipreparate etc.
- O dietă cu aport redus de fructe și legume
- Persoanele care urmează diete vegane sau vegetariene
- Prea puține calorii consumate/zi
- Vârstă reproductivă. Aportul corect de nutrienți este esențial atât înainte de sarcină, pe timpul acesteia, cât și după.
- Menopauza
- Statutul socio-economic scăzut, lipsa educației și sărăcia
Care sunt suplimentele esențiale pentru femei?
Dacă alegi să îți completezi dieta cu suplimente nutritive pentru femei, caută produse care au în componența lor și alte ingrediente de tip „superfood”: spirulină, chlorella, semințe de chia sau ashwagandha. Acestea vor veni în completarea beneficiilor pe care le au vitaminele și mineralele pentru a regla metabolismul, a reface echilibrul hormonal și a ajuta la detoxifiere și regenerare celulară.
Fie că vorbim de 20, 40 sau 70 de ani, iată care sunt cele mai bune suplimente pentru femei:
1. Complexul de Vitamine B
Complexul de vitamine B constă în 8 vitamine: tiamină (vitamina B1), riboflavină (vitamina B2), niacin (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), piridoxină (vitamina B6), biotină (vitamina B8), folat (vitamina B9) și cobalamina (vitamina B12). Vitaminele B ajută organismul să metabolizeze alimentele, susțin formarea ADN-ului sănătos, îl repară și îl protejează, mențin sănătatea sistemului nervos central și a mușchilor.
Vitaminele B ajută organismul să metabolizeze proteinele, grăsimile și carbohidrații care sunt transformați în combustibil în timpul digestiei. O deficiență a acestui complex poate cauza probleme de sănătate pe mai multe planuri: oboseală cronică, boli cardiace, boli neurologice sau chiar și infertilitate.
Folatul, sau vitamina B9, este esențial pentru sănătatea femeilor însărcinate, pentru buna dezvoltare a fătului și pentru a preveni malformațiile congenitale.
Vitaminele din complexul B se obțin din produse de origine animală: carne, ouă, pește, lapte sau iaurt. Femeile în vârstă și cele ce urmează diete vegetariene sau vegane prezintă un risc ridicat de deficiență a vitaminelor B. Alimentele bogate în folat (B9) sunt: spanacul, asparagus, citricele și fasolea.
2. Magneziu
Magneziul este unul din cele mai importante minerale din corp, dar cea mai frecventă deficiență este cea de Magneziu. Acesta contribuie la reglarea nivelului de calciu, potasiu și sodiu, fiind necesar în peste 300 de procese din corp.
Crampele musculare, spasmele, insomnia, anxietatea, durerile de cap sau problemele digestive sunt simptome ale deficienței de magneziu. Pentru femeile în vârstă, riscul este mult mai ridicat deoarece nu consumă suficiente alimente bogate în Magneziu, iar absorbția la nivel intestinal a nutrienților este scăzută. În acest caz, deficiența de Magneziu cauzează pierderea densității osoase și incontinență urinară.
Alimentele bogate în Magneziu sunt: legumele cu frunze verzi, algele, fasolea, alunele și semințele.
3. Acizii grași Omega-3
Acizii grași Omega-3 sunt recunoscuți pentru efectul antiinflamator și beneficiile pe care le au asupra sănătății inimii, creierului și articulațiilor. Pentru sănătatea feminină acizi grași Omega-3 declanșează secreția de prostaglandine, un grup de substanțe derivate din acizi grași esențiali, prezente în majoritatea țesuturilor din organism cu rol de reglator hormonal, și hormoni ce induc relaxarea mușchilor având ca efect reducerea contracțiilor uterine care pot provoca dureri menstruale. De asemenea, acizii grași Omega-3 ameliorează și simptomele emoționale și sensibilitatea sânilor din timpul menstruației.
Sursele bogate de Omega-3 sunt: fructele de mare, krill-ul, somonul, macroul, sardinele sau tonul.
4. Calciu
Aportul de Calciu este esențial pentru menținerea unei densități osoase optime, pentru reglarea ritmului inimii, buna funcționare a musculaturii, reglarea presiunii arteriale și a colesterolului, precum și alte procese ce țin de sistemul nervos. Calciul, administrat împreună cu vitaminele D3, K2 și Magneziu protejează organismul femeilor de bolile cu cea mai mare incidență în rândul acestora: boli cardiovasculare, osteoporoză, diabet sau cancer.
Alimentele ce conțin Calciu sunt: laptele, produsele lactate, legumele cu frunze verzi sau broccoli.
5. Vitaminele D3 și K2
Împreună, cele două vitamine contribuie la fixarea Calciului în organism prevenind astfel decalcifierea osoasă, osteoporoza și depunerile de Calciu pe țesuturi sau articulații. Cele două vitamine intensifică absorbția de Calciului în organism: Vitamina D3 îmbunătățește absorbția calciului, în timp ce vitamina K2 asigură depunerea în mod eficient a acestuia. Astfel ele asigură acumularea de osteocalcin în celulele osoase fapt ce crește semnificativ densitatea osoasă.
Vitaminele D3 și K2 contribuie și la formarea proteinei Matrix GLA (MGP). Această proteină protejează vasele de sânge de calcificare, prevenind depunerile de cristal de calciu. Unii cercetători cred că MGP este cel mai puternic inhibitor al calcificării țesuturilor moi cunoscute în prezent.
Suplimentare de D3 cu Vitamina K2 se recomandă:
- persoanelor cu deficit de Calciu pentru refacerea integrității și densității osoase
- femeilor aflate la menopauza pentru a preveni pierderile de calciu specifice și osteoporoza
- în lunile de iarnă sau dacă expunerea la lumina solară este puțină
6. Siliciu
Siliciul este unul dintre elementele de bază ce intră în componența corpului, căci stimulează producția de colagen, compus prezent în toate țesuturile moi: tendoane, ligamente, vase de sânge, inclusiv păr, piele și unghii.
În același timp siliciul are și acțiune antioxidantă, ajutând la reglarea metabolismului celular și întărirea sistemului imunitar.
Surse de siliciu: Coada-calului, struguri, banane, morcovi.
7. Vitamina C
Vitamina C are efect antioxidant, luptând împotriva radicalilor liberi ce cauzează îmbătrânirea prematură și bolile cronice. Pe lângă faptul că Vitamina C stimulează imunitatea și ajută corpul să combată boala și infecțiile, este foarte importantă și pentru protecția ochilor și pielii de efectele expunerii la razele UV și la poluanți.
Sursele naturale de Vitamina C sunt în mare parte fructele și legumele: ardei roșu, portocale, kiwi, căpșuni, papaia, acerola, roșii, guava, conopida, mango sau ananas.