Stresul

Stresul și plantele adaptogene

Plantele adaptogene sunt folosite de peste 2500 de ani, iar multe dintre studiile efectuate recent vin să confirme și să susțină beneficiile medicale pentru care sunt atât de recunoscute, în special în ceea ce privește combaterea efectelor stresului.

Stilul de viață cotidian ne expune la stres constant, iar principalul semn al expunerii la stres este nivelul ridicat de cortizol.  Stresul cronic și un nivel ridicat de stres afectează fiecare sistem fiziologic din corp, inclusiv tiroida și glandele suprarenale.

Adaptogenii sunt o alternativă naturală eficientă dacă ești în permanenţă supus stresului. În cele ce urmează vom explica ce sunt adaptogenii și cum acționează fiecare asupra sănătății întregului organism.

Ce sunt adaptogenii?

Adaptogeni sunt o clasă unică de compuși activi care se găsesc în anumite plante și sunt recunoscuți pentru capacitatea de a echilibra și de a susține răspunsul organismului în situațiile de stres. După cum explică fitoterapeutul Edward Wallace, un adapogen nu are o acțiune specifică, el își adaptează acțiunea în funcție de reacția organismului la un factor stresor, având ca scop normalizarea funcțiilor fiziologice.

Cum acționează adaptogenii?

Adaptogenii sunt singurii compuși activi care au capacitatea de a echilibra și de a regla funcțiile axei hipotalamo-hipofizo-endocrină, sistemul de legătură dintre creier și glandele endocrine.

Buna funcționare a axelor creier – glande suprarenale, creier – tiroidă și creier – gonade este esențială pentru menținerea bunei dispoziții, pentru buna funcționare a proceselor metabolice, menținerea nivelului de energie, buna funcționare a sistemului imunitar și menținerea libidoului și a funcțiilor sexuale.

În urma declanşării unui dezechilibru la nivelul axei hipotalamo-hipofizo-endocrină apar dezechilibre hormonale, oboseală cronică, afecțiuni tiroidiene sau probleme de fertilitate și libido. Stresul prelungit este principalul factor care afectează echilibrul acestei axe, din acest motiv, administrarea de adaptogeni este benefică persoanelor expuse pe termen lung la stres.

Când ne confruntăm cu un stresor, fizic sau psihic, corpul nostru trece prin ceea ce se numește Sindromul General de Adaptare (GAS). GAS este un răspuns în trei etape: generarea semnalului de alarmă, opunerea rezistenței și starea de epuizare generată de primele două etape. Adaptogenii ajută organismul să rămână mai mult timp în faza de rezistență, împiedicând epuizarea sau declanșarea altor dezechilibre.

Beneficiile plantelor adaptogene:

  • Reduc nivelul de cortizol, hormonul stresului
  • Regenerează celulele nervoase
  • Combat stările de depresie și anxietate
  • Protejează celulele de stresul oxidativ
  • Susțin sistemului imunitar
  • Stimulează libidoului atât la bărbați cât și la femei
  • Mențin sănătatea aparatului reproducător feminin și masculin
  • Combat oboseala cronică
  • Îmbunătățesc calitatea somnului

Care sunt plantele adaptogene și cum acționează?

Rhodiola

Supranumită “rădăcină de aur”, Rhodiola se recomandă ca un tonic natural care îmbunătăţeşte memoria și crește nivelul de energie. Studiile efectuate de-a lungul anilor au demonstrat că adaptarea la stres a organismelor tratate cu Rhodiola, se bazează pe creșterea cantității de neurotransmiţători ai creierului, cum ar fi: serotonina și dopamina, responsabili pentru starea de bine și reducerea nivelului de cortizol, hormonul stresului.

Rhodiola contribuie și la ameliorarea vizibilă a anxietății și a stărilor de nervozitate asociate cu prezența stresului și a tulburărilor sistemului nervos.

Ashwagandha

Ashwagnadha recunoscută pentru că susține organismul în situații de stres, oboseală și anxietate. Se recomandă persoanelor cu un stil de viață modern și stresant și celor cu probleme de somn, anxietate, exces de cortizol și/sau probleme de fertilitate.

La ora actuală, Ashwagandha este din ce în ce mai populară în rândul persoanelor active. Aceștia au nevoie de un tonus mental excepţional, multă energie şi de inducerea stării de calm fără ca procesele mentale şi fiziologice să fie afectate.

Cheia eficienței Ashwagandha este conținutul de withanolide, compuși antioxidanți care ajută la echilibrarea unei game largi de funcții biochimice. Withanolidele au efect puternic antioxidant, protejând sistemul nervos de efectele degenerative cauzate de stresul oxidativ și pot chiar să refacă conexiunile neuronale distruse, îmbunătățesc capacitatea de concentrare și induc starea de calm.

Maca

Una dintre acțiunile principale ale Maca este stimularea și hrănirea hipotalamusului care reglează glanda pituitară, acționând ca tonic pentru sistemul hormonal. Întregul sistem endocrin devine echilibrat, deoarece glanda hipofizară controlează producția hormonală a glandelor suprarenale, a tiroidei și a organelor de reproducere.

Maca are efect asupra întregului organism, consolidându-l și ajutându-l să răspundă la schimbările interne și externe cu efecte pozitive precum: creșterea nivelului de energie, diminuarea poftei de dulce și îmbunătăţirea calității somnului.

5-HTP

Starea de bine general, asigurată de serotonină, este responsabilă pentru mai multe aspecte ale sănătății generale, inclusiv pentru un somn odihnitor. Obezitatea, sindromul premenstrual, migrenele, depresia, anxietatea și insomnia au fost asociate cu un nivel redus de serotonină. Aceștia joacă un rol important în controlul nervozității, iritabilității, temperaturii corporale, somnului, vieții sexuale, apetitului și metabolismului. Astfel 5-HTP se recomandă pentru menținerea stării de bine general și pentru a combate efectele cauzate de stresul prelungit.