Peste tot pe unde întorci privirea vezi numai burtici de gravide, de fiecare dată când deschizi televizorul apare o reclamă la scutece cu un bebeluș drăguț, iar în parcul din cartier sunt numai mămici cu nou-născuți. Ești bombardată de întrebări de genul: „pe când primul copil?” sau „ar trebui să te grăbești că nu mai ești așa de tânără!”. Nu-i așa că toate aceste lucruri devin frustrante mai ales pentru că tu și partenerul tău încercați la rândul vostru să aveți un copil, dar nu reușiți?

Indiferent dacă încerci de câteva luni să rămâi însărcinată sau iei în calcul posibilitatea de a întemeia o familie în viitorul apropiat, trebuie să conștientizezi faptul că doar 20% din cuplurile care încearcă să conceapă un copil reușesc din prima. Nu sună foarte încurajant, nu? Adevărul este că există o serie de sabotori ai fertilității care pot scădea șansele de a concepe:

1. Stresul

Neoficial, stresul este considerat boala secolului XXI. Multe cupluri aleg să plece în concediu pentru a se deconecta, dar sunt situații în care acest lucru generează și mai multă presiune pentru a concepe. În acest caz, este bine ca ambii parteneri să încerce o reinventare a stilului de viață printr-o dietă adecvată, mai multă mișcare și alte activități „anti-stres”: meditație, proiecte artistice, dans etc.

2. Tulburările de somn

Stresul pe care îl resimte organismul din cauza lipsei de somn afectează ambii parteneri, iar șansele de a concepe scad. În cazul femeilor, apar stările de anxietate, dereglări ale ciclului menstrual și scăderea libidoului. Rezistența sistemului imunitar scade din cauza lipsei de somn, iar pentru bărbați o posibilă infecție în corp poate afecta producția de spermatozoizi sau motilitatea acestora. 

3. Probleme cu greutatea

Fie că e vorba de kilograme în plus sau în minus, probleme de greutate semnalizează probleme de sănătate ce pot reduce șansele ca o femeie să rămână însărcinată. Malnutriția spre exemplu, împiedică procesul de ovulație la femei.

4. Momentul nepotrivit

Multe femei nu înțeleg cum se desfășoară cele 28 de zile ale ciclului menstrual, astfel, de multe ori ele aleg momentul nepotrivit pentru a încerca să rămână însărcinate.

5. Dezechilibre hormonale

Probleme de fertilitate apar cel mai frecvent din cauza hormonilor care sunt esențiali în procesul de concepere a unui copil. În cazul femeilor, progesteronul este hormonul fertilității, care creează un mediu ospitalier pentru ca un ou fertilizat să se atașeze și să supraviețuiască în uter. O deficiență de progesteron cauzează dificultăți în a menține o sarcină.

Acum pare totul mai clar, nu? Poate deja ai reușit să identifici inamicii care te despart de un test de sarcină pozitiv. Iată câțiva pași simplu de urmat ce te pot ajuta pentru a spori fertilitatea:

 

Identifică perioada de ovulație

Diagrama de mai jos te va ajuta să înțelegi cum se calculează perioada de fertilitate:

Mănâncă sănătos

Hrănit corespunzător corpul tău va fii pregătit pentru a concepe un copil și a duce o sarcină la termen, iar în cazul partenerului, dieta influențează calitatea și motilitatea spermei.

  • Omega 3 reduce inflamația din corp, susține buna funcționare a sistemului endocrin și îmbunătățește circulația în zona uterului
  • Viaminca C este unul din cei mai siguri și eficienți nutrienți naturali ce ajută corpul pentru a combate stările de anxietate, are efect tonic, stimulează secreția de serotonină și crește imunitatea.
  • Zincul este un puternic anitoxidant, ce stimulează producția de spermă și ajută ovulul să ajungă la maturitate.
  • Seleniu este un ulei esențial pentru diviziunea celulară, crește motilitatea spermatozoizilor și sporește fertilitatea masculină.

Stimulează-ți apetitul sexual și hormonii

Pe lângă progesteron, mai sunt și alți hormoni implicați în procesul de fertilitate. Estrogenul la femei este cel responsabil pentru dezvoltarea organelor feminine, iar testosteronul stimulează pentru ambele sexe dorința sexuală. Pentru un „boost” și o reechilibrarea hormonală am conceput două scheme de tratamente pentru sporirea fertilității:

Pentru femei:

Pentru bărbați:

Vitex

Fructul castității sau Vitex Agnus Castus este una dintre cele mai eficiente plante în privința sporirii fertilității la femei. Are o mulțime de beneficii asupra sănătații tractului genital, a secreției de hormoni în vederea reproducerii și combaterii efectelor sindromului premenstrual. Vitex 0.5/10 Zen Forte mărește nivelul hormonului fertilității și de hormon ce determină ovulația și scade nivelul producției laptelui mamar. Astfel, ajută organismul să-și mărească producția proprie de hormon care promovează ovulația, care, la rândul său, crește nivelul hormonului fertilității în timpul fazei luteale a ciclului. S-a demonstrat că Vitex stimulează formarea corpusului luteal. Corpul luteal este responsabil pentru secreția hormonului fertilității.

 

 

 

Maca

Maca 0.6/4:1 Zen Forte este produsul care vine în ajutorul echilibrului hormonal în organism datorită formulei sale dublu standardizate: extract Maca 4:1 și extract din Maca standardizat 0,6 % în glucosinolate. Este un produs destinat atât femeilor cât și bărbaților datorită multiplelor beneficii pe care le aduce, contribuind la echilibrarea sistemului endocrin: crescând libidoul atât la bărbați cât și la femei și stimulând organele genitale. Una dintre acțiunile principale ale Maca este stimularea și hrănirea hipotalamusului care reglează glanda pituitară, acționând ca tonic pentru sistemul hormonal.