lectura de 7 minute

 

Stresul reprezintă unul dintre factorii cheie în declanșarea bolilor, iar cortizolul mărit este rezultatul direct al unei vieți provocatoare. Astfel, cu toții ne dorim să ne ferim de el, însă viața de zi cu zi ne pune la încercare din ce în ce mai mult: muncim mult, petrecem timp în trafic, ne angrenăm în din ce în ce mai multe activități, iar la final de zi ne simțim irascibili, epuizați.

Află și tu ce este cortizolul, care sunt simptomele cortizolului mărit, ce provoacă stresul în organism și cum poți și tu să devii mai liniștit(ă).

 

Ce este cortizolul?

Ce este cortizolul, Solutii naturiste pentru scaderea unui cortizol marit

Înainte de orice, ce este cortizolul? Cu toții am auzit de el, însă acum vom aprofunda puțin acest hormon al stresului.

Cortizolul este un hormon steroid produs în glandele suprarenale.

Rolul cortizolului în stres este bine cunoscut: acesta este secretat în cantități mai mari în timpul răspunsului „luptei sau zborului” corpului la pericol și duce la o serie de modificări corporale pe măsură ce corpul tău se pregătește să facă față amenințării percepute. Viețile moderne, cu stimulare constantă, presiuni de muncă și sociale pot duce la creșterea constantă a cortizolului.

Hormonii sunt substanțe chimice care coordonează diferite funcții din corp prin transmiterea mesajelor prin intermediul sângelui către organe, piele, mușchi și alte țesuturi.

Hormonii steroizi suprimă inflamația din țesut și controlează metabolismul în mușchi, ficat, oase. Glandele suprarenale sunt situate deasupra rinichilor și fac parte din sistemul endocrin.

Sistemul endocrin servește ca sistem de semnalizare chimică intern al organismului, transmițând mesaje sub formă de hormoni organelor din corp, prin intermediul sistemului circular. Metabolismul, creșterea, dezvoltarea, funcția țesuturilor, funcția sexuală, reproducerea, somnul, starea de spirit, sunt exemple de funcții ale corpului care sunt reglate de hormoni.

 

Care sunt nivelurile normale de cortizol?

Acum, după ce am înțeles mai bine ce este cortizolul și care este legătura sa cu stresul, vă vom prezenta nivelurile normale de cortizol din organism.

Secreția de cortizol nu este constantă pe tot parcursul zilei, aceasta fiind fiziologic crescută între orele 5:00 – 10:00 dimineața și mai scăzută între orele 20:00 – 4:00. Este recomandat ca recoltarea sa fie făcută dimineata pe nemâncate, ideală fiind o determinare dublă a valorilor cortizolului din sânge venos periferic prelevat dimineața la ora 8:00 și seara la 16:00 pentru o monitorizare mai eficientă.

  • Dimineaţa, între orele 7-10: 172-497 nmol/L;
  • După-amiază orele 16-20:  71.1-286 nmol/L;
  • După stimulare: creştere >20 mg/dL (>552 nmol/L) sau o creştere de cel puţin 3x faţă de nivelul bazal;
  • După supresie: <5 mg/dL (<138 nmol/L) sau <50% faţă de nivelul bazal (ora 8 a.m.).

 

Ce cauze pot influența nivelul de cortizol din corp?

Organismul produce de obicei cantitatea potrivită de cortizol. Într-o afecțiune precum sindromul Cushing, produce prea mult. În cazul bolii Addison, produce prea puțin. Producția de cortizol de către glandele suprarenale este reglată de glanda pituitară.

 

Ce efecte are în corp nivelul prea mare de cortizol? 

efecte în corp pentru nivelul prea mare de cortizol, Solutii naturiste pentru scaderea unui cortizol marit

Atunci când nivelul de cortizol este prea mare, o serie de simptome apar, precum:

  • Oboseala extremă
  • Pierderea în greutate și scăderea apetitului
  • Întunecarea pielii
  • Tensiune arterială scăzută
  • Nivel scăzut de zahăr în sânge
  • Iritabilitate
  • Depresie
  • Căderea părului corporal

 

Cum poți reduce nivelul de cortizol folosind metode naturale?

Există o serie de lucruri zilnice pe care le puteți face pentru a reduce nivelul de cortizol:

Odihna

– asigurați-vă că aveți parte de un somn odihnitor, de 7-9 ore în fiecare noapte

Exerciții fizice de intensitate moderată

– influențează modul în care ne odihnim, astfel contribuie la reducerea stresului, ceea ce ajută la scăderea nivelului de cortizol în timp

Ceaiuri din plate

– ceaiul de mentă are o puternică acțiune antistres, la fel ca și mușețelul, acestea fiind utilizate din cele mai vechi timpuri. Menta conține mentol și camfor, două substanțe care ajută mușchii să se relaxeze, tratează migrenele, combate anxietatea.

Alimantația

– adoptarea unui regim alimentar echilibrat, bogat în fructe și legume crude, cereale integrale, proteine, fibre, contribuie la menținerea sănătății sistemului endocrin.

 

Ce plante pot diminua hormonul stresului?

Ashwagandha

– este o plantă medicinală care a fost folosită de peste 3000 de ani, cu precădere în medicina ayurvedică. Aceasta conține mai mulți compuși chimici cu proprietăți medicinale, prin care se remarcă alcaloizii, acizii grași, aminoacizii și zaharurile. Ashwagandha contribuie la reducerea stresului, combate anxietatea, îmbunătățește funcțiile tiroidiene și îmbunătățește calitatea somnului.

Rhodiola

– Rhodiola rosea, cunoscută și sub denumirea de „rădăcina de aur”, este o plantă adaptogenă cu o putere extraordinară de a crește rezistența la stres, nivelul de energie și capacitatea de concentrare. Rhodiola face parte din categoria de plante adaptogene recunoscute pentru capacitatea de a ajuta corpul să se adapteze la stresul fizic, chimic și de mediu. Rhodiola este una dintre cele mai eficiente din această familie, datorită conținutului de compuși activi precum rozavine și salidrozide ce contribuie la reducerea stresului prin scăderea nivelului de cortizol.

Curcumina

– Substanța activă din Curcuma Longa, folosită în medicina tradițională ayurvedică ajută la reducerea inflamației la nivelul creierului și poate contribui la prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer sau Parkinson. 

Extract de lămâie

– Apa cu lămâie are proprietatea de a te scăpa de stres și depresie, îmbunătățindu-ți starea. Fiind folosit și ca un medicament tradițional,te revigorează  într-un mod rapid și de necrezut.

Mușețel

– Apigeninul este un antioxidant pe care îl conține ceaiul de musetel și care are un efect calmant, ajutându-vă să vă odihniți. Studii efectuate recent au arătat că antioxidantul ajunge la receptorii din creier, reducând astfel starea de anxietate și permițând odihna.

 

Cum reduci nivelul de cortizol din organism cu ajutorul suplimentelor naturale?

Te confrunți cu cortizol mărit? Atunci avem o veste bună pentru tine! Gama Herbagetica dedicată pentru eliminarea stresului îți oferă formule concentrate cu ingrediente active premium care îți revitalizează sistemul nervos! Extracte unice cu efect adaptogen, antistres și anxiolitic, precum cele de Rhodiola, Ashwagandha, Schizandra, Floarea Pasiunii, Roiniță, 5-HTP și Ginseng Corean sunt regăsite în formulele Herbagetica pentru relaxarea sistemului nervos și refacerea echilibrului psihoemoțional.

FărăStres de la Herbagetica, formula 100% naturală, vine în ajutorul tău printr-un complex de extracte din plante care sunt specializate în adaptarea organismului la stres. Aceste plante se numesc adaptogeni: Rhodiola, 5-HTP, Ginseng Chinezesc și Ghimbir.

FărăStres se administrează dimineața pentru a crește rezistența organismului la stres și pentru a combate oboseala de peste zi. Compoziția produsului FărăStres este completată de Vitamina B6 și Magneziu. Vitamina B6 ajută la menținerea calmului și liniștește sistemului nervos. Iar, Magneziul reduce efectele stresului și ajută la instaurarea bunei dispoziții.

Beneficiile formulei FărăStres de la Herbagetica:

  • Crește rezistența organismului în situațiile de stres și oboseală
  • Reduce efectele stresului asupra organismului
  • Echilibrează stările psihoemoționale.

 

5-HTP 100 de la Herbagetica are o concentrație ridicată cu 100 mg/capsulă de 5-HTP extras natural din Griffonia simplicifolia, având rolul de a stimula biosinteza serotoninei, hormonul fericirii. Formula complexă a produsului 5-HTP 100 este îmbogățită cu Vitamina B6 și Vitamina C, co-factori necesari în conversia 5-HTP în serotonină, extract de Floarea Pasiunii și Magneziu. Extractul de Griffonia simplicifolia garantat cu 30% 5-HTP crește nivelul de serotonină din creier prin conținutul bogat de 5-hidroxitriptofan, precursor și intermediar metabolic în biosinteza serotoninei. Extractul de Floarea Pasiunii garantat cu 3,5% Vitexină combate stările de anxietate și diminuează simptomele stresului prin intensificarea circulației substanțelor chimice care promovează sentimentul de fericire. Magneziul natural marin cu 55% Magneziu asigură eliberarea și absorbția serotoninei în celulele creierului.

 

MagneZen îți asigură Zenul zilnic, un tonus mental ridicat și reduce efectele stresului. Magnezen are o formulă concentrată și complexă cu Magneziu natural marin, complexul de B-uri și 3 plante adaptogene. Doza ridicată de Magneziu natural marin, 300 mg/capsulă, are o absorbție ridicată cu efect rapid de calmare a sistemului nervos. Complexul natural de vitamine B crește rezistența la stres și asigură asimilarea Magneziului în organism. Cele 3 extracte din plante adaptogene, Rhodiola, Ashwagandha și Schizandra, asigură adaptarea organismului la stres, cresc performanța mentală și scad producția de hormoni ai stresului.

 

Produsul Rhodiola 3/1 are o formulă superioară cu extract de Rhodiola Rosea, dublu standardizat cu 3% Rozavine și 1% Salidrozide. Rhodiola Rosea, supranumită “rădăcina de aur”, este o plantă remarcabilă, ce conține principii active care au efect: adaptogen, antistres, antioxidant, antidepresiv și antioboseală. Un excelent tonic natural, Rhodiola sporește activitatea bioelectrică a creierului, îmbunătățește memoria și sporește energia creierului. De asemenea, accelerează recuperarea după munca grea, reglează ciclul menstrual și stabilizează funcțiile endocrine. Aflați mai multe despre Rhodiola, o plantă adaptogenă cu potențial de susținere a stării de adaptare a organismului la stres și de promovare a performanței cognitive și a echilibrului emoțional.

Ashwagandha este un adaptogen, fiind recunoscut ca neuroprotector, calmant pentru sistemul nervos și reglator hormonal. Folosită de peste 5.000 de ani în medicina Ayurveda, Ashwagandha susține organismul în situații de stres, oboseală și anxietate. Se recomandă persoanelor cu un stil de viața modern și stresant și celor cu probleme de somn, anxietate, exces de cortizol și/sau probleme de fertilitate. La ora actuală, Ashwagandha este din ce în ce mai populară în rândul tinerilor activi. Aceștia au nevoie de un tonus mental excepţional, multă energie şi de inducerea stării de calm fără ca procesele mentale şi fiziologice să fie afectate. Descoperiți beneficiile garantate ale Ashwagandha, o plantă adaptogenă recunoscută pentru proprietățile sale de reducere a stresului, susținere a sistemului imunitar și îmbunătățire a sănătății mentale și fizice.

Cortizol - produse, Solutii naturiste pentru scaderea unui cortizol marit

Trăiește și tu cu o nouă stare: cea de relaxare! Poți începe chiar acum rutina ta zilnică de sănătate cu Herbagetica!