Soluții naturale pentru protecție și regenerare hepatică
Ficatul tău este specializat în „multitasking” deoarece el asigură mai multe funcții în corp, cea mai importantă fiind filtrarea sângelui de toxine. De asemenea, ficatul intervine și în buna funcționare a sistemului metabolic, echilibrul hormonal, sănătatea sistemului circulator și digestia corectă. Herbagetica oferă soluții naturale pentru protecție și regenerare hepatică.
Susținerea sănătății ficatului este parte esențială a medicinei tradiționale Ayurveda, dar și a practicilor fitoterapeutice moderne. Ficatul este cel care intervine în procesul de eliberare a nutrienților din mâncare și asigură răspândirea acestora prin sistemul circulator, eliminând în același timp substanțele toxice din corp. Din acest motiv ficatul are un rol major atât când vine vorba de starea generală de sănătate, dar și în cazul în care organismul suferă de o boală.
Care sunt avantajele îmbunătățirii funcției hepatice?
Stilul de viață modern cu un nivel de stres ridicat și o dietă săracă în nutrienți suprasolicită ficatul fapt ce poate duce, în timp, la instaurarea bolilor hepatice cronice (ex. ficat gras non-alcoolic). Dacă deja ai parte de simptome precum oboseală cronică, greață și vărsături sau dureri abdominale înseamnă că ficatul tău trage semnale de alarmă și este cazul să apelezi la soluții naturale pentru protecție și regenerare hepatică. Iată care pot fi avantajele pentru sănătatea ta:
- Creșterea nivelului de energie
- O piele curată
- Reglarea secrețiilor hormonale
- Întărirea imunității
- Reglarea tranzitului intestinal și eliminarea disconfortului digestiv
- Dispoziție pozitivă și o stare de bine general îmbunătățită
Soluții naturale pentru protecție și regenerare hepatică:
Armurariu
Planta de armurariu este probabil cea mai eficientă soluție naturală pentru sănătatea ficatului. Are un conținut bogat de silimarină și silibină, substanțe active ce protejează ficatul de substanțele nocive și stimulează regenerarea acestuia. Silimarina are efect antiinflamator, reducând efectele cauzate de leziunile hepatice sau de acțiunea substanțelor toxice, iar silibina stimulează producția de celule hepatice noi, asigurând regenerarea ficatului.
Anghinare
Anghinarele conţin o substanță activă numită cynarin care ajută la stimularea producției biliare, la buna desfășurare a digestiei grăsimilor și la absorbția vitaminelor din alimente. Un al doilea beneficiu al acestora este prezența acidului cafeic, care are efect antioxidant, contribuie la eliminarea toxinelor din corp, reglarea nivelului de colesterol și la stimularea secreției de bilă.
Păpădie
Îmbunătăţește funcţiile hepatice și ajută la vindecarea bolilor de ficat în diferite forme și stadii, dar și a vezicii biliare. Este un diuretic puternic, curăţă sângele și sistemul digestiv, ajutând la eliminarea metalelor grele din ţesuturi.
Ghimbir
Multiple studii clinice atestă faptul că ghimbirul îmbunătățește semnificativ funcțiile hepatice și ajută la curățarea sângelui de toxine.
Schizandra
Datorită compoziției bogate în uleiuri esențiale, acizi și peste 30 de tipuri de lignani, substanțe cu efect antioxidant Schizandra ajută la detoxifierea și protejarea ficatului în peste 76% din cazurile de afecțiuni hepatice.
Dieta pentru un ficat sănătos:
Evită consumul excesiv de zahăr
Studiile clinice arată că zahărul poate fi la fel de dăunător pentru ficat ca și consumul de alcool. Consumul în exces de zahăr rafinat poate cauza boala ficatului gras, din acest motiv sunt de evitat sucurile carbogazoase, patiseriile din comerţ și dulciurile.
Limitează-ți consumul de alcool
Știm cu toții că alcoolul cauzează ciroza hepatica sau alte afecțiuni asociate. Dar, un exces de alcool înseamnă de cele mai multe ori că ai băut doar cu un pahar mai mult decât trebuie. Un consum moderat înseamnă un pahar de alcool/zi pentru femei și maxim două pentru bărbați.
Evită medicamentele sau alte substanțe toxice
Anumite substanțe din componența medicamentelor nu pot filtrate complet de către ficat, mai ales dacă se administrează fără recomandare și supraveghere medicală.
Suplimentează-ți dieta cu vitamine
Vitaminele asigură buna funcționare a mai multor procese din corp. În cazul ficatului ele intervin în mecanismul de detoxifiere.
Consumă legume proaspete
Legumele sunt bogate în compuși antioxidanţi ce susțin detoxifierea hepatică. Este bine să fie consumate crude deoarece căldura poate distruge anumiți nutrienți esențiali. Include în dieta ta: morcovi, castraveţi, ardei, sfeclă roșie sau țelină.
Bea apă
Aportul optim de apă asigură buna desfășurare a procesului de detoxifiere hepatică.