Solutii naturale pentru deficitul enzimatic

Enzimele digestive produse în mod natural de organismul tău sunt o parte vitală a sistemului digestiv. Fără enzime corpul tău nu poate digera alimentele consumate pentru ca nutrienții lor să fie absorbiți complet, în beneficiul organismului.

Un deficit enzimatic poate cauza o varietate considerabilă de probleme gastrointestinale. Poate cauza și malnutriție chiar dacă ai o dietă sănătoasă. Dacă există alte afecțiuni în organism este posibil ca și acestea să reducă secreția de enzime digestive. Indiferent de cauza deficitului enzimatic, acest dezechilibru se poate corecta prin soluții naturale.

Ce sunt enzimele digestive?

Enzimele digestive sunt molecule proteice specializate, esenţiale procesului de digestie, care au rolul de a transforma alimentele pe care le consumăm în nutrienți. Organismul are nevoie de acești nutrienți pentru producția de energie, procesul de creștere și pentru regenerarea celulară.

Importanța enzimelor digestive

Corpul tău produce enzime digestive în cavitatea bucală, stomac, intestin subțire sau pancreas. Enzimele digestive sunt necesare organismului pentru a descompune carbohidrații, proteinele, grăsimile sau fibrele din alimente. Această acțiune este necesară pentru a permite absorbția nutrienților și pentru o digestie bună.

Fiecare tip de enzimă are un rol specific. Ea descompune doar un anume tip de aliment, iar simptomele deficitului diferă în funcție de enzima care este deficitară.

Principalele tipuri de enzime digestive

  • Amilaza descompune carbohidrații sau amidonul în molecule de zahăr/glucoză. Deficitul de amilază cauzează diaree.
  • Lipaza acționează împreuna cu bila pentru a descompune grăsimile. Deficitul de lipază duce la un deficit al vitaminelor liposolubile ca vitamina A, E, D sau K.
  • Proteaza transformă proteinele în aminoacizi. De asemenea protejează intestinele de bacterii, drojdii sau protozoare parazite. Un deficit de protează poate cauza alergii sau acumulare de toxine în organism.

Dacă nu ai avea aceste enzime, alimentele pe care le-ai mânca ar fi în zadar pentru că nu vei putea extrage din ele nutrienţii de care ai nevoie. Enzimele transformă moleculele din mâncare în combustibil pentru a produce energie, pentru a susține activitatea altor sisteme din corp, pentru creștere și dezvoltare.

Cauze ale deficitului enzimatic

Înaintarea în vârstă și stilul de viață pot reduce treptat abilitatea corpului tău de a produce o cantitate suficientă de enzime. În plus, și anumite boli cronice afectează producția de enzime. Iată câteva dintre cauzele principale ale deficitului enzimatic:

  • O dietă bogată în zaharuri și alimente procesate
  • Uzul repetat de antibiotice
  • Fumatul
  • Stresul fizic sau psihoemoțional
  • Îmbătrânirea organismului
  • Asocieri incorecte de alimente
  • Consumul a prea puține alimente crude

Afecțiuni care pot duce la un deficit enzimatic:

  • Pancreatită cronică
  • Chisturi pancreatice sau tumori
  • Diabet
  • Inflamația cronică
  • Aciditate gastrică scăzută
  • Boala Chron
  • Boala Celiacă

Simptome deficit enzimatic

  • Balonare după masă
  • Flatulență
  • Crampe abdominale
  • Diaree
  • Scaun urât mirositor
  • Scăderea în greutate, chiar dacă aportul de alimente este neschimbat
  • Acnee, iritații ale pielii, eczeme
  • Dureri de cap
  • Schimbări de comportament
  • Dureri articulare

Soluții naturale pentru deficitul enzimatic Super Enzime Digestive

  1. Folosește un supliment cu enzime digestive. Super Enzime Digestive este un produs complex cu 10 enzime digestive, 4 extracte fitoterapice și un prebiotic. Super Enzime digestive este un produs dedicat pentru persoanele cu deficit enzimatic căci asigură o digestie uşoară și absorbția completă a nutrienților din mâncare.
  2. Combină corect alimentele. Proteinele (carne, ouă, brânză) nu se asociază la masă cu carbohidrații (pâine, cereale, cartofi). Laptele se consumă separat, nu în asociere cu alte alimente. Cartofii și carbohidrații rafinați (produse cu făină albă, orez alb) se asociază doar cu legume crude, nu cu preparate din carne (friptură).
  3. Consumă fructele separat de alte alimente, fie cu o oră înainte de masă, fie la 2-3 ore după masă.
  4. Bea apă la temperatura camerei doar între mese, nu în timpul mesei căci poate dilua enzimele digestive.
  5. Mănâncă pe principul 80/20. Mănâncă până când simți că stomacul tău este 80% plin, restul de 20% fiind loc pentru enzime ca să acționeze corect.