lectura de 7 minute

 

Sindromul premenstrual (SPM) este asociat cu o serie de simptome și modificări, atât hormonale, cât și psihologice care preced perioada menstruației.

Descoperă beneficiile unui tratament naturist pentru echilibrarea hormonală și află cum poți să îți menții hormonii în echilibru, pentru o sănătate optimă și o stare de bine pe termen lung.

Citește articolul de mai jos și află care sunt simptomele premenstruale, ce este tulburarea disforică premenstruală, când apare sindromul premenstrual și cum poți diminua, combate sau preveni efectele sale.

 

Ce este sindromul premenstrual?

Ce este sindromul premenstrual

Sindromul premenstrual reprezintă un cumul de factori și simptome care afectează 3 din 4 femei fertile în perioada premergătoare apariției menstruației. Sensibilitatea în zona sânilor, apetitul, oboseala și iritabilitatea sunt doar câteva dintre semnele care semnalează prezența sindromului premenstrual.

 

Când apare sindromul premenstrual?

Sindromul premenstrual constă în simptomele emoționale și fizice care își fac apariția în mod regulat, după perioada de ovulație, în faza luteală, cunoscută ca fiind toamna interioară. După ovulație, nivelurile de hormoni FSH – hormonul de stimulare foliculară și LH – hormonul luteinizant (asociat cu reproducerea și stimularea eliberării ovocitului de către ovar), scad brusc și rămân scăzute pentru tot restul ciclului. Estrogenul și testosteronul scad treptat, iar foliculul care a eliberat ovulul va începe să producă progesteron, ceea ce face ca acest hormon să crească treptat.

Sindromul premenstrual apare în a doua jumătate a fazei luteale, atunci când pofta de alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați crește, odată cu schimbarea stării de spirit.

 

Simptome ale sindromului premenstrual

Simptomele diferă în funcție de fiecare femeie, variind de la o lună la alta. Printre simptomele resimțite, se numără:

Manifestări de natură fizică

  • durere și sensibilitate a sânilor
  • migrene
  • acnee, îngrășarea părului
  • balonare, dureri abdominale

Tulburări de dispoziție:

Acestea pot fi de două tipuri, emoționale și comportamentale.

Dintre cele emoționale, amintim:

  • modificări ale stării de spirit – fluctuații puternice
  • nervozitate și anxietate
  • stări depresive
  • tulburări ale sonnului
  • scăderea capacității de concentrare

Tulburări comportamentale:

  • tendința către autoizolare
  • oboseală accentuată
  • certuri frecvente.

 

Cauze ale sindromului premenstrual

Cauze ale sindromului premenstrual

Cauzele sindromului premenstrual nu sunt cunoscute pe deplin, însă există mai mulți factori care contribuie la apariția acestei afecțiuni:

  • modificările ciclice ale nivelurilor hormonilor din corp
  • modificările chimice din creier – fluctuațiile serotoninei, despre care se consideră că joacă un rol crucial în starea de spirit, ar putea declanșa SPM. Cantitatea insuficientă de serotonină poate contribui la apariția depresiei premenstruale, precum și la senzația de oboseală, pofte de mâncare și probleme de somn
  • Depresia – unele femei care prezintă simptomele sindromului premenstrual sever au depresie nediagnosticată.

 

Factori de risc

Factorii ce pot influența severitatea simptomelor Sindromului premenstrual sunt:

  • Modificările hormonale în organism
  • Fluctuațiile serotoninei
  • Deficiențele de vitamine și minerale
  • Dieta dezechilibrată
  • stresul

 

Investigații medicale

Diagnosticul pozitiv al sindromului premenstrual se bazează pe evidențierea modelului ciclic de apariție al simptomelor. Acesta trebuie confirmat printr-un jurnal al simptomelor. În mod normal, simptomele apar în timpul sau imediat după încheierea ovulației și dispar brusc după începerea menstruației.

Perioada redactării jurnalului este un moment propice pentru orice femeie să își evalueze stările psiho-emoționale și să dezvolte strategii proprii de ameliorare a SPM.

În cazurile rare, în care simptomele sunt foarte severe, se poate recomanda tratamentul cu alopate, însă fără a afecta ovulația.

 

Tulburare Disforica Premenstruala (TDPM)

Tulburarea disforică premenstruală implică simptome fizice și psihice severe, cu debut la aproximativ o săptămână înainte de începerea menstruației și poate afecta orice femeie adultă aflată la vârsta reproductivă.

Tulburarea disforică premenstruală este caracterizată printr-o serie de simptome, precum agitație, anxietate, plâns, senzația de pierdere a controlului, insomnie, oboseală extremă.

Progesteronul și estrogenul sunt principalii hormoni sexuali feminini, aflându-se într-o continuă fluctuație pe parcursul ciclului lunar. Modificările nivelului acestor hormoni duc la o scădere a nivelului de serotonină din organism, ceea ce poate duce la simptomele severe pe care tulburarea disforică premenstruală le prezintă.

Diagnosticarea TDPM se realizează după câteva criterii stricte. Deși este considerată o tulburare depresivă, aceasta diferă prin conexiunea puternică pe care o are cu ciclul menstrual. Pentru a sugera diagnosticul de tulburare disforică premenstruală, în timpul menstruațiilor din ultimul an, este necesar să fie prezente cel puâin 5 simptome în săptămâna premenstruală – aceste simptome se ameliorează după debutul menstruației și dispar după menstruație.

Simptome:

  • lipsa de energie
  • dificultăți de concentrare
  • modificări ale apetitlui
  • tulburări de somn
  • crampe abdominale, dureri musculare
  • sensibilitatea sânilor
  • balonare

 

Suplimente naturale pentru o stare de bine și recomandate pentru sindrom premenstrual

Ciclul menstrual poate pune la încercare buna desfășurare a vieții multor femei la vârsta adultă, din cauza fluctuațiilor hormonilor din corp.

Din fericire, există modalități de a ține în frâu aceste schimbări și de a trece prin ele cu mai multă ușurință.

Herbagetica a creat un produs revoluționar, MENSTROCalm, formula complexă care susține un ciclu menstrual regulat, fără sindrom premenstrual.

Beneficiile MENSTROCalm de la Herbagetica:

  1. Reglează ciclul menstrual cu ajutorul celor 6 extracte – Vitex, Maca, Cohoș negru, Dong Quai, Shatavari care refac echilibrul hormonal prin îmbunătățirea relației dintre glanda pituitară și creier, reglând astfel nivelul de hormoni elibarți în tot corpul. De asemenea, cresc nivelul de progesteron, reglând valorile de estrogen și reduc secreția de prolactină, responsabilă de inflamația și sensibilitatea sânilor, stări de anxietate și iritabilitate.
  2. Efect antiinflamator prin cele 4 extracte – Vitex, Dong Quai, Shatavari, Crețișoară care reduc crampele abdominale, migrenele, durerile de spate și menstruațiile abundente.
  3. Tonic uterin prin cele 6 extracte – Zmeur, Crețișoară, Dong Quai, Shatavari, Vitex, Cohoș Negru, care hrănesc și protejează sistemul reproducător feminin. Întăresc musculatura pereților uterului, combat anemia, dilatează vasele de sânge șo cresc fluxul de sânge către organele feminine, în special după ce se încheie menstruația.
  4. Echilibru psihoemoțional prin cele 5 extracte – Shatavari, Maca, Vitex, Ghimbir, Roiniță care reduc stările de irascibilitate, nervozitate și oboseală.

 

Vitex de la Herbagetica este răspunzător de producția de progesteron. Are o mulțime de beneficii asupra sănătății tractului genital, secreției de hormoni în vederea reproducerii și combaterii efectelor sindromului premenstrual.

Vitex mărește nivelul de progesteron și de hormon luteinizant și scade nivelul de prolactină. Astfel, ajută organismul să-și mărească producția proprie de hormon luteinizant (care promovează ovulația), care, la rândul său, crește nivelul progesteronului în timpul fazei luteale a ciclului.

Potrivit cercetărilor din ultimii ani, Vitex conține hormoni naturali incluzând progesteron, testosteron și androstenedionă și compuși precum flavonoide, uleiuri volatile și alcaloizi. Astfel, Vitex contribuie la echilibrarea efectelor creșterii hormonilor în timpul ciclului menstrual care provoacă sângerări și crampe abdominale. Vitex reduce avansarea și simptomele endometriozei. Endometrioza duce la creșterea mucoasei care tapetează pereţii interni ai uterului. Celulele de endometru migrează în cu totul altă parte în organism: ovare, trompe uterine, în peretele abdominal intern, vezica urinară, intestin.

Extractul de Acerola standardizat cu 17% Vitamina C este implicat în funcționarea corectă a glandelor suprarenale, ce asigură protecția împotriva stresului și infecțiilor. Datorită substanței active, vitamina C, este un biopotențator al tuturor ingredientelor prezente în produsul Vitex.

Beneficiile Vitex de la Herbagetica:

  • Susține secreția de progesteron
  • Susține funcțiile reproductive
  • Menține concentrația de prolactină la nivel optim
  • Menține sănătatea sânilor

 

FărăStres te ajaută să îți menții starea de calm, chiar și înainte de menstruație!

FărăStres conține un complex de extracte din plante care sunt specializate în adaptarea organismului la stres. Aceste plante se numesc adaptogeni: Rhodiola, 5-HTP, Ginseng Chinezesc și Ghimbir. Compoziția produsului FărăStres este completată de Vitamina B6 și Magneziu. Vitamina B6 ajută la menținerea calmului și liniștește sistemului nervos. Iar, Magneziul reduce efectele stresului și ajută la instaurarea bunei dispoziții.

 

5-HTP 100 are o concentrație ridicată cu 100 mg/capsulă de 5-HTP extras natural din Griffonia simplicifolia, având rolul de a stimula biosinteza serotoninei, hormonul fericirii. Formula complexă a produsului 5-HTP 100 este îmbogățită cu Vitamina B6 și Vitamina C, co-factori necesari în conversia 5-HTP în serotonină, extract de Floarea Pasiunii și Magneziu. Extractul de Griffonia simplicifolia garantat cu 30% 5-HTP crește nivelul de serotonină din creier prin conținutul bogat de 5-hidroxitriptofan, precursor și intermediar metabolic în biosinteza serotoninei.

 

MagneZen îți asigură Zenul zilnic, un tonus mental ridicat și reduce efectele stresului. Magnezen are o formulă concentrată și complexă cu Magneziu natural marin, complexul de B-uri și 3 plante adaptogene. Doza ridicată de Magneziu natural marin, 300 mg/capsulă, are o absorbție ridicată cu efect rapid de calmare a sistemului nervos. Complexul natural de vitamine B crește rezistența la stres și asigură asimilarea Magneziului în organism. Cele 3 extracte din plante adaptogene, Rhodiola, Ashwagandha și Schizandra, asigură adaptarea organismului la stres, cresc performanța mentală și scad producția de hormoni ai stresului.

Compoziția MagneZen:

  • Magneziu natural marin standardizat cu 55% Magneziu – asigură absorbția ridicată, reduce efectele stresului, calmează sistemul nervos
  • Complexul de Vitamine B – B-uri 100% naturale care cresc rezistența la stres
  • Rhodiola – extract standardizat 3% Rozavine și 1% Salidrozide – crește rezistența la stres prin reducerea nivelului de cortizol, oferă vitalitate sistemului nervos și reface echilibrul hormonal
  • Ashwagandha – extract standardizat 7% Withanolide și 1% Alcaloizi – reduce stările de anxietate și depresie, induce starea de calm
  • Schizandra – extract concentrat 4:!, scade producția de hormoni ai stresului, crește performanța mentală și rezistența organismului.

 

Alege starea de bine în orice etapă a vieții! Pubertatea, anii de maturitate și menopauza sunt etape esențiale din viața unei femei, pentru care Herbagetica oferă suport prin formule naturale inovatoare.

Sindromul premenstrual ce este, simptome si recomandari, Produse

Restabilește-ți echilibrul hormonal prin formulele specializate Herbagetica care te ajută să-ți regăsești starea de bine la orice vârstă!