Luna iulie a început. În popor, Iulie se numește luna “Cuptor” sau “luna lui Cuptor”. Această lună stă sub semnul Focului, fiind o perioadă cu multe tradiții atât creștine, cât și necreștine. Toate aceste sărbători se învârt în jurul focului, a căldurii, drept urmare am putea spune că luna iulie este dedicată sărbătorilor focului.

Luna iulie debutează cu Sărbătoarea Anei-Foca, zi în care nu se lucrează, deoarece gospodăria poate arde.

Pe 8 iulie este Precupul sau Pricopul, cel care coace grâul, secara, ovăzul, orzul.  Tradiția spune că, în această zi, bărbaţii nu muncesc la câmp nici măcar până la prânz , pentru că Pricopul ar putea să dea grindină sau să prichească grânele.

În perioada 14- 22 iulie se sărbătoresc Cîrcovii de Vară sau Cîrcovii Marinei. Cîrcovii sunt entităţi care îi însoţesc, câte trei, pe Ciurica, pe Sfânta Marina şi pe Sfântul Ilie, având rolul de a păzi şi de a îngriji fiarele sălbatice. Aceasta era perioada de odihnă şi petrecere, echivalentul lunii august în prezent. Această perioadă începea cu Ziua Femeii (15 iulie) când era sărbătorită Ciurica, iar pe 17 iulie era sărbătorită Sfânta Marina, despre care tradiţia populară spune că era sora Sfântului Ilie. În această zi, femeile duceau usturoi, ceapă, pelin şi tămâie la biserică pentru a fi sfințite. După slujbă, se dădea foc la tămâie şi se afumau usturoiul şi pelinul, care se păstrau pentru a trata copii de epilepsie.

Următoarea sărbătoare este sărbătoarea Sfântului Ilie, pe 20 iulie, urmată de sărbătoarea lui Ilie Pălie- 21 iulie şi de sărbătoarea Sfântului Foca pe 22 iulie. Dintre cele trei sărbători, cea mai cunoscută este cea a Sfântului Ilie. Despre Sfântul Ilie se spune că aduce ploaie cu tunete şi fulgere. El are poruncă, spune de la Dumnezeu să trăsnească Diavolul, oriunde s-ar ascunde, de aceea dă cu săgeţi de foc (fulgere) până îl mântuie

Sărbătorile lunii iulie se încheie cu  ziua lui Pintilie Călătorul- 27 iulie. În această zi, se “întoarce crugul” (bolta cerească) spre toamnă, “se călătoreşte vara”, care începe cu pălitul frunzelor de tei. Pintilie Călătorul apără vitele şi oamenii de multe boli, iar pe cei care-i ţin ziua  îi tămăduieşte de arsuri şi epilepsie şi îi apărau de brumă timpurie.

Vă dorim o lună de vară fumoasă, în care să sărbătoriți alături de cei dragi! Nu uitați de sănătate, că e mai importantă decât toate, și profitați acum de ofertele Herbagetica!

 

fire-blog