Odată cu schimbarea anotimpului, variaţiile de alimente se schimbă. Zilele sunt mai scurte, mai friguroase şi suntem nevoiţi să scoatem din dulap haine mai groase. Pe lângă toate aceste schimbări, natura ne adaugă în coşul de legume o mulţime de alegeri sănătoase. În această perioadă, recoltele de toamnă ce se găsesc chiar în grădinile proprii sau la aprozarele din apropierea casei sunt de departe cele mai sănătoase alegeri din timpul anului.

Ştiaţi, de exmplu, că ciupercile pot ţine departe răceala, gripa, accidentele vasculare cerebrale, atacurile de cord sau că dovleceii protejează organismul de cancer? Cartofii dulci, conopida, păstârnacul, rodiile, merele, perele sunt doar câteva recomandări de alimente bogate în vitamine.

Natura ne reaminteşte că schimbarea este esenţială, iar noi trebuie să ţinem pasul cu ea, deoarece fiecare anotimp îşi are ritmul lui. Iată câteva recomandări pentru o alimentaţie sănătoasă şi câteva sfaturi pentru a ţine pasul cu sezonul de toamnă:

   1. Consumă alimente în culori tomnatice! Culorile asociate toamnei sunt culori calde, pământii. Se spune că dacă vom consuma fructe şi legume îmbrăcate în culorile vii ale acestui sezon, vom absoarbe energia pozitivă a pământului. Cu cât alimentele sunt mai colorate, cu atât sunt mai benefice pentru sistemul imunitar.

   2. Cumpără alimente de sezon! Adaugă în dieta ta legume ca:

  • Merele– pot fi consumate după preferinţele fiecăruia. Important este să consumaţi coaja care este bogată în antioxidanţi
  • Perele– bogate în vitamina C
  • Rodiile– micile sale fructe roşii sunt bogate în antioxidanţi. Sucul acestui fruct poate fi folosit pentru marinate, iar seminţele folosite pentru o salată. Este o sursă foarte bună de fibre, vitamina C, acid folic şi potasiu
  • Conopida– folosită în principal la murături, dar este bună şi la o supă cremă. Conţine vitamina C, nutrienţi ce scad nivelul colesterolului şi previn apariţia cancerului
  • Dovleacul– este dulce şi ideal pentru torturi şi păjituri. Bogat în potasiu, fibre, vitamina A, B, C, calciu, magneziu. Ajută la pierderea în greutate, îmbunătăţeşte vederea, reduce nivelul de colesterol şi protejează pielea de factorii externi.

    3. Întăreşte-ţi sistemul imunitar! Odată cu schimbarea vremii, consumă stimulenţi imunitari naturali, bea multă apă şi consumă alimente proaspete bogate în vitamina C, vitamina B, potasiu, zinc.

    4. Fă exerciţii! O dietă eficientă se leagă şi de un set de exerciţii. Dacă vremea caldă ne-a permis să facem mai multă mişcare în aer liber, acum nu trebuie să neglijăm acest aspect. Mergeţi la sală, la un bazin de înot, faceţi un curs de dans sau yoga.

    5. Ţine-ţi ritmul cu natura! Zilele mai scurte şi nopţile mai lungi sunt o scuză perfectă pentru a vă odihni îndeajuns. Dedicaţi mai mult timp propriei persoane, citiţi o carte, beţi ceai, purtând pijamalele preferate.