Primavăra, anotimp pentru regenerare, perioadă bună pentru detoxifiere, dar și pentru surse de vitamine. Cu toții așteptăm fructele și legumele proaspete, de sezon, printre care se numără și rubarba.

 

Ce este rubarba:

Rubarba, denumită și Revent, Rabarbăr sau Rabarbară este o plantă asemănătoare cu tijele de țelină, însă are culoarea roz.

Din punct de vedere botanic, rubarba este considerată o legumă, însă deseori este tratată ca și fruct. Rubarba este cultivată pentru tupinile ei gustoase. Frunzele sunt mari și au o formă similară unei inimi. Poate crește până la aproximativ 1 metru înălțime. Este perenă și frunzele sunt culese în timpul primăverii, cât sunt încă tinere. Crește în zonele reci, și își are originea în China Vestică, Tibet, Mongolia, Siberia și alte zone învecinate.

În România, rubarba se cultivă în zonele de munte, în special in Transilvania.

 

Ce conține rubarba:

  • sursă de vitamina Cnutrient important pentru sistemul imunitar
  • bogată în vitamina K – previne diabetul,  rol important în coalgularea sângelui și sănătatea oaselor
  • fibre alimentare – ajută la reglarea sistemului digestiv
  • săracă în sare și grăsimi saturate -ideală pentru prevenirea afecțiunilor cardiace
  • luteină – compus natural cu o serie de beneficii pentru organism, în special pentru sănătatea pielii și a ochilor

 

Ce beneficii are rubarba?rubarba

  • proprietăți anti-cancer – reduce riscul de cancer și dezvoltarea anormală a celulelor
  • reduce presiunea arterială – benefică și pentru femeile aflate la menopauză
  • proprietăți antibacterieneajută la inhibarea afecțiunilor produse de stafilococul auriu
  • reduce colesterolul
  • proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antialergice
  • reduce riscul de afecțiuni ale plămânilor
  • reduce inflamațiile ficatului – potrivită persoanelor ce suferă de hepatită

 

 Efecte secundare:

Rubarba a fost folosită de secole în medicina tradițională chineză. Nu are efecte secundare dacă este folosită cu moderație. Chiar dacă are proprietăți anticancerigene, persoanele care suferă de cancer trebuie să discute înainte cu medicul. De asemenea, și persoanele cardiace trebuie să aibă grijă la consumul de rubarbă.

De la rubarbă se consumă doar tija, frunzele fiind toxice, chiar fatale. Conțin oxalați, toxine puternice, otrăvitoare.

 

Dacă te-am convins de beneficiile acestei legume, o poți găsi deja în piețe. Recomandăm sucul de rubarbă, compotul, cât și deserturile.

Voi, ce preferați?

Să aveți poftă de sănătate!!!!