lectura de 8 minute

 

   În ultimii ani, a existat o creștere semnificativă a interesului pentru utilizarea plantelor medicinale în scopuri terapeutice, în special pentru îmbunătățirea funcției cognitive și a memoriei. Unul dintre aceste remedii naturale este ashwagandha, o plantă adaptogenă cu proprietăți neuroprotectoare și antioxidante. În acest articol, vom explora rolul ashwagandhei în îmbunătățirea funcției cognitive și memoriei.

Îmbunătățirea funcționării creierului

Imbunatatirea functionarii creierului

   Cercetările sugerează că ashwagandha poate ajuta la îmbunătățirea funcției creierului prin reducerea stresului oxidativ și inflamației, care sunt factori importanți în dezvoltarea unor boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson. De asemenea, ashwagandha poate crește nivelul de antioxidanți naturali din organism, ceea ce poate contribui la protejarea celulelor creierului împotriva daunelor oxidative.

   Un alt mod prin care ashwagandha poate ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive este prin reducerea nivelului de cortizol, un hormon al stresului. Nivelul ridicat de cortizol poate afecta negativ memoria și capacitatea de concentrare, iar ashwagandha poate reduce acest efect prin reglarea nivelului de cortizol.

   În plus, ashwagandha poate îmbunătăți neurotransmisia prin creșterea nivelului de acetilcolină, un neurotransmițător important pentru memorie și învățare. Acest lucru poate fi benefic în special pentru persoanele în vârstă, care experimentează o scădere a nivelului de acetilcolină în creier odată cu înaintarea în vârstă.

Știai ca Ashwagandha poate îmbunătăți funcțiile cognitive?

   Ashwagandha este o plantă medicinală folosită de secole în medicina ayurvedică pentru tratarea unor afecțiuni precum stresul, anxietatea și oboseala.

Ce este Ashwagandha?

   Ashwagandha, cunoscută și sub numele de Withania somnifera, este o plantă originară din India, Pakistan și Sri Lanka. Rădăcina acestei plante este folosită pentru proprietățile sale terapeutice și este bogată în substanțe bioactive, cum ar fi withanolidele, alcaloizii și flavonoidele.

Beneficiile Ashwagandhei asupra sănătății sistemului nervos

   Sunt bine documentate în literatura de specialitate. Studiile au arătat că ashwagandha poate reduce nivelul de stres și anxietate, poate îmbunătăți somnul și poate avea efecte neuroprotectoare și antioxidante.

Reduce degenerarea celulelor cerebrale și îmbunătățește memoria

   Un studiu recent a arătat că ashwagandha poate ajuta la reducerea degenerării celulelor creierului, îmbunătățind astfel memoria și funcția cognitivă. Ashwagandha poate crește nivelul de antioxidant glutation, care poate proteja celulele creierului împotriva stresului oxidativ și poate stimula regenerarea celulară. De asemenea, ashwagandha poate crește nivelul de acetilcolină, un neurotransmițător important pentru memorie și învățare.

 

Îmbunătățirea memoriei și concentrării cu ajutorul alimentației

Imbunatatirea memoriei si concentrsrii cu ajutorul alimentatiei

   Îmbunătățirea memoriei și concentrării nu este limitată doar la utilizarea suplimentelor și plantelor medicinale precum ashwagandha, ci poate fi realizată și prin ajustarea dietei.

Iată câteva recomandări alimentare care pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și a memoriei:

 

Reducerea consumului de produse cu zahăr adăugat

   Consumul excesiv de zahăr poate fi dăunător sănătății noastre, inclusiv sănătății creierului. Acesta poate contribui la inflamarea creierului, ceea ce poate afecta funcționarea acestuia, inclusiv memoria și concentrarea. Prin urmare, este recomandat să reducem consumul de produse cu zahăr adăugat din dieta noastră.

   În loc să alegeți alimente procesate cu zahăr adăugat, puteți încerca să optați pentru fructe proaspete sau uscate, care pot oferi o dulceață naturală. De asemenea, puteți adăuga îndulcitori naturali, cum ar fi mierea sau siropul de arțar, în locul zahărului rafinat. Este important să citiți etichetele produselor alimentare pentru a evita consumul excesiv de zahăr adăugat și de asemenea să limitați consumul de băuturi dulci.

   Reducerea consumului de zahăr poate ajuta la îmbunătățirea sănătății creierului, inclusiv a memoriei și concentrării.

Consumarea de alimente cu efect antiinflamator

   Anumite alimente pot avea un efect antiinflamator asupra creierului și pot contribui la o funcție cognitivă mai bună. Alimentele bogate în acizi grași omega-3, precum somonul, tonul, semințele de in sau uleiul de pește pot ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea memoriei.

   De asemenea, fructele și legumele bogate în antioxidanți, precum afinele, căpșunile, fructele de pădure sau varza kale pot ajuta la protejarea creierului împotriva inflamației și stresului oxidativ, ceea ce poate duce la o îmbunătățire a memoriei și concentrării.

Reducerea consumului de carbohidrați rafinați

   Reducerea consumului de carbohidrați rafinați poate avea un impact semnificativ asupra sănătății cognitive și a memoriei. Astfel de alimente sunt procesate și îndulcite cu zaharuri adăugate, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de glucoză din sânge și la fluctuații ale nivelului de energie. De asemenea, aceste alimente pot duce la inflamații în organism, inclusiv în creier, care pot afecta negativ sănătatea cognitivă și memoria. Înlocuirea carbohidraților rafinați cu carbohidrați complecși, precum cei găsiți în cereale integrale, legume și fructe, poate ajuta la menținerea unui nivel stabil de glucoză în sânge și poate reduce inflamațiile, ceea ce poate îmbunătăți memoria și concentrarea.

Evitarea consumului de alcool

   Evitarea consumului de alcool este o strategie importantă pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive și a memoriei. Consumul excesiv de alcool poate afecta structura și funcția creierului, determinând atrofia cerebrală, pierderea de memorie și dificultăți de concentrare. De asemenea, alcoolul poate afecta somnul și poate determina oboseală și anxietate, care pot afecta în mod negativ performanța cognitivă. Astfel, reducerea consumului de alcool sau chiar evitarea acestuia poate fi benefică pentru îmbunătățirea memoriei și concentrării.

 

Alte suplimente pentru memorie și concentrare

Alte suplimente pentru memorie si concentrare

   Când vine vorba de îmbunătățirea memoriei și concentrării, există multe alte suplimente, pe lângă Ashwagandha, care ar putea fi benefice. Iată câteva exemple:

Vitamina D

   Vitamina D este cunoscută pentru beneficiile sale pentru oase și sistemul imunitar, dar cercetările recente au arătat că această vitamină poate juca un rol important și în sănătatea creierului. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu un risc crescut de tulburări cognitive, cum ar fi demența. Prin urmare, suplimentarea cu vitamina D poate fi benefică pentru îmbunătățirea memoriei și concentrării.

   Vitamina D3 Naturală de la Herbagetica, care conține vitamina D3 naturală din lână de oaie și pulbere de măceșe (Rosa canina). Această combinație asigură o absorbție optimă a vitaminei D în organism și oferă și beneficiile antioxidante ale măceselor.

   Studiile au arătat că un nivel adecvat de vitamina D în organism poate îmbunătăți memoria și funcțiile cognitive, precum și starea de spirit. De asemenea, vitamina D poate juca un rol important în prevenirea declinului cognitiv la persoanele în vârstă.

Omega 3

   Acizii grași omega-3 sunt esențiali pentru sănătatea creierului, iar studiile au arătat că aceștia pot îmbunătăți memoria și concentrarea. Consumul de alimente bogate în omega-3, cum ar fi peștele gras sau semințele de in, precum și suplimentele cu ulei de pește, pot fi benefice pentru sănătatea creierului.

   Supreme KRILL Omega3 Forte conține ulei concentrat de krill, o sursă bună de acizi grași Omega-3. Acești acizi grași sunt importanți pentru sănătatea creierului și ajută la menținerea sănătății cardiovasculare, a sistemului nervos și a sistemului imunitar. În plus, produsul conține fosfolipide și fosfatidilcolină, care sunt importante pentru structura celulelor creierului.

   Astaxantina, prezentă și în compoziția produsului, este un antioxidant puternic și ajută la protejarea celulelor creierului de stresul oxidativ. Colina este un alt nutrient important pentru sănătatea creierului și ajută la formarea neurotransmițătorilor, substanțe chimice care transmit semnale între celulele creierului.

Magneziu

   Magneziul este un mineral esențial care joacă un rol important în mai multe procese din organism, inclusiv în funcția cognitivă. Studiile au arătat că deficitul de magneziu poate fi asociat cu probleme cognitive, iar suplimentarea cu magneziu poate ajuta la îmbunătățirea memoriei și concentrării.

   Magneziul Organic conține magneziu marin extract standardizat cu 55% magneziu, furnizând 105,8 mg magneziu per 28% VNR (Valoare Nutrițională de Referință), împreună cu drojdie-de-bere uscată și inactivată (Saccharomyces cerevisiae). Drojdia de bere este o sursă naturală de vitamine B, care pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive.

Complex de vitamine B

   Vitaminele B sunt importante pentru sănătatea creierului și funcția cognitivă. Deficitul de vitamine B poate fi asociat cu probleme cognitive, cum ar fi pierderea memoriei și confuzia. Suplimentele cu complex de vitamine B pot fi benefice pentru sănătatea creierului și îmbunătățirea memoriei și concentrării.

   B Complex 100 conține o combinație de vitamine B, minerale și aminoacizi, precum și extracte din drojdie-de-bere și ashwagandha. Vitaminele B sunt cunoscute pentru rolul important pe care îl au în metabolismul energetic, dar și în funcționarea sistemului nervos și a creierului. Printre beneficiile lor se numară susținerea memoriei, a concentrării și a stării de spirit.

   Drojdia de bere este o sursă naturală de vitamine B, minerale și aminoacizi, precum și de proteine și fibre. Aceasta poate ajuta la susținerea sănătătii pielii, a părului și a unghiilor, dar și la menținerea unei funcții cognitive optime.

 

   Ashwagandha sau ginseng-ul indian este o plantă folosită în medicina ayurvedică, care are proprietăți adaptogene și antioxidante. Extractul de ashwagandha poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, dar și la îmbunătățirea funcțiilor cognitive, cum ar fi memoria și concentrarea. Cu o concentrație de 7% Withanolide și 1% alcaloizi, acest extract are o putere ridicată de acțiune.

 Rolul ashwagandhei in imbunatatirea functiei cognitive si memoriei

   Există numeroase suplimente și alimente care pot ajuta la îmbunătățirea memoriei și concentrării. Este important să urmărim o dietă echilibrată și sănătoasă, bogată în nutrienți și să evităm alimentele procesate și bogate în zahăr. În plus, suplimentele precum vitamina D, omega 3, magneziu și complexul de vitamina B pot fi de ajutor.

   Pentru a obține cele mai bune rezultate, este important să combinăm o alimentație sănătoasă cu exerciții fizice regulate și cu un somn adecvat. Sănătatea mintală și fizică sunt esențiale pentru o viață de calitate și pentru o bună funcționare a creierului.