Rhodiola pentru combaterea stresului și alte beneficii surprinzătoare

Așa cum anumite persoane se remarcă printr-o rezistență ridicată la efort fizic sau la condiții climatice extreme, la fel se prezintă și anumite plante. Interesant este faptul că în cazul plantelor, caracteristicile care le fac rezistente în fața mamei natură pot avea și beneficii de ordin medical pentru sănătatea noastră!

Rhodiola rosea este o astfel de plantă care crește în condiții meteo frigide, dar care este cultivată de secole pentru beneficiile asupra sănătății, în special când vine vorba de rezistența la stres și nivelul de energie.

Componentele active din Rhodiola

Ce anume face ca Rhodiola să fie atât de bună pentru sănătate? Majoritatea beneficiilor pe care le oferă Rhodiola, se atribuie celor doi compuși activi: rozavinele și salidrozidele.

Salidrozidele sunt compuși polifenolici care au efect antioxidant, reglează metabolismul și reduc inflamația. Rozavinele protejează organismul și celulele sale de efectele expunerii prelungite la stres. Pentru ca beneficiile Rhodiolei să fie la adevăratul potențial, ambele substanțe active trebuie să fie prezente.

Rhodiola beneficii:

Rhodiola are o acțiune benefică pe 4 planuri majore:

 1. Reduce nivelul de cortizol, „hormonul stresului”
 2. Combate depresia și crește capacitatea cognitivă
 3. Susține metabolismul și arderea grăsimilor
 4. Crește nivelul de energie și performanța atletică

Rhodiola are efect adaptogen, reduce nivelul de cortizol, „hormonul stresului”

Efectul adaptogen al Rhodiolei, este dat de capacitatea sa de a crește rezistența organismului la stres. Acest lucru se întâmplă pentru că Rhodiola echilibrează nivelul de cortizol, hormonul stresului. Valorile sale sunt ridicate dimineața, pentru a stimula organismul să se trezească și scade treptat de-a lungul zilei, pentru ca seara să ne putem odihni. Pentru persoanele care trăiesc un stil de viață foarte activ, nivelul de cortizol, are o fluctuație anormală de-a lungul zilei. Când nivelul de cortizol este ridicat pe o perioadă lungă de timp, apar simptome de ordin emoțional, dar și fizic:

 • Glicemie scăzută
 • Grăsime abdominală
 • Probleme tiroidiene
 • Dezechilibre hormonale
 • Probleme de memorare
 • Un sistem imunitar slăbit

Prin acțiunea adaptogenă, Rhodiola menține organismul într-o stare de rezistență, astfel acesta nu cedează la factorii de stres și nu intervine oboseala. Totodată, Rhodiola modulează și răspunsul corpului la stres, fără a mai genera secreții excesive de cortizol.

Crește nivelul de energie și performanța fizică

Rhodiola se folosește tot mai des și de către persoanele care sunt foarte active fizic. Rhodiola poate crește nivelul de energie, stamina și rezistența.

Anumite studii au demonstrat că Rhodiola crește rezistența fizică prin a spori numărul de globule roșii și prin a reduce efectele stresului oxidativ. Globulele roșii livrează oxigen la țesutul muscular, ceea ce înseamnă că un aport mai mare de globule roșii și de oxigen, va crește performanța atletică, întârziind oboseala.

Rhodiola mai intervine și în sinteza moleculelor ATP (adenozină trifosfat) care stochează energia la nivel celular.

Combate oboseală cronică fizică și psihică

Nu trebuie să fii atlet ca să ai nevoie de beneficiile Rhodiolei. Acest adaptogen nu susține organismul doar în perioadele de efort fizic, ci și atunci când este solicitat psihic. Senzația de „ceață mentală” este foarte frecventă în rândul persoanelor foarte obosite și a celor care trebuie să se concentreze multe ore pe zi. Fie că lucrezi de acasă, ai un post de conducere sau eşti în anii studenției, Rhodiola poate oferi „boost-ul” de care sistemul tău are nevoie pentru a combate oboseala, lipsa de concentrare și lipsa de somn.

Prin substanțele active pe care le are în mod natural, Rhodiola protejează celulele neuronale de efectele stresului oxidativ, stochează energie la nivel celular pentru a combate oboseala și reglează secrețiile hormonale în vederea calmării sistemului nervos. Testele clinice efectuate asupra administrării de Rhodiola, au arătat că după 4 săptămâni de administrare pacienților le-a crescut nivelul de atenție, de reacție și rapiditatea cu care au realizat anumite acțiuni. După 12 săptămâni de administrare s-a îmbunătățit semnificativ capacitatea de concentrare, memoria și au scăzut stările de iritabilitate.

Ajută la arderea grăsimilor

Un efect advers al excesului de cortizol se vede prin aspectul fizic. Oboseala, nivelul glicemie scăzut și poftele declanșate de un exces de Rhodiola, favorizează acumularea de țesut adipos, în special în zona abdominală.

Rhodiola are o caracteristică incredibilă pentru faptul că ajută organismul să ardă grăsimile, generând și energie. Rozavinele sunt substanțele responsabile pentru declanșarea acțiunii de adere a grăsimilor. Datorită lor, se activează lipaza sensibilă la hormoni (HSL), enzimă care declanșează metabolizarea țesutului adipos stocat în zona abdominală. Unele studii sugerează că exerciţiul fizic ușor, combinat cu administrarea de Rhodiola, va accelera eliminarea grăsimii abdominale.  

Dacă dorești să introduci Rhodiola în dieta ta ține cont de următoarele aspecte:

 • Caută extractul care conține rozavine și salidrozide în aceeași proporție ca în natură: 3/1
 • Ia Rhodiola până în ora 15:00 pentru ca efectul adaptogen să acționeze pe parcursul zilei
 • Dozajul recomandat este între 250–500 mg/zi
 • Vitamina C crește biodisponibilitatea Rhodiolei 

Sanatate inveti, sanatate primesti

Sănătate înveți, sănătate primești!

Răspunde corect la întrebările noastre legate de sănătate și poți câștiga unul din zecile de premii.

Fiecare articol de blog care este inclus în concurs vine acompaniat de o întrebare dedicată. Răspunde aici pentru acest articol.

Urmărește-ne pe pagina de Facebook oficială Herbagetica pentru a răspunde la min. 5 întrebări care te vor duce în tragerea la sorți.