Rhodiola rosea, cunoscută și sub denumirea de „rădăcina de aur”, este o plantă adaptogenă cu o putere extraordinară de a crește rezistența la stres, nivelul de energie și capacitatea de concentrare. Rhodiola face parte din categoria de plante adaptogene recunoscute pentru capacitatea de a ajuta corpul să se adapteze la stresul fizic, chimic și de mediu. Rhodiola este una dintre cele mai eficiente din această familie, datorită conținutului de compuși activi precum rozavine și salidrozide ce contribuie la reducerea stresului prin scăderea nivelului de cortizol.

Acțiunea Rhodiola asupra organismului:

Ca adaptogen Rhodiola este foarte utilă pentru ameliorarea efectelor stresului atât la nivel fizic cât și la nivel mental. Ajută corpul să se adapteze stresului prin reducerea sau prevenirea modificărilor hormonale asociate stresului prelungit. Cercetările efectuate asupra acestei plante sugerează că aceasta acționează asupra beta- endorfinelor și neuro-peptidelor opioide pentru a spori toleranța la stres. rhodiola

Rhodiola are trei acțiuni majore pentru combaterea stresului:

  • Scade nivelul de cortizol, hormonul stresului
  • Ameliorează depresia și îmbunătățește funcția creierului
  • Creșterea performanțelor energetice și sportive, reducând în același timp oboseala fizică și psihică

În urma testelor efectuate asupra acestei plante s-a descoperit că Rhodiola rosea conține peste 40 de tipuri de compuși chimici. Componenții activi cei mai puternici din Rhodiola responsabili pentru efectele sale farmacologice sunt rozavinele și salidrozidele. Rozavinele sunt prezente doar în Rhodiola rosea din familia Rhodiola, în timp ce salidrozidele se găsesc în toate tipurile de Rhodiola.

Rozavinele se găsesc în concentrații mai mari decât salidrozidele, într-un raport de aproximativ 3/1. În urma studiilor clinice efectuate s-a constatat că rosavinele sunt responsabile pentru efectele antidepresive, adaptogene, anxiolitice și stimulative ale Rhodiolei.

Beneficii Rhodiola asupra sănătății:

  1. Are efect adaptogen

În momentul în care este supus la stres, organismul trece prin 3 stări: starea de alertă, starea de rezistență și cea de epuizare, generată de primele două. Prin acțiunea adaptogenă, Rhodiola menține organismul mai mult timp la starea de rezistență, astfel acesta nu cedează și nu intervine oboseala. Totodată Rhodiola modulează și primul răspuns al corpului la stres, fără a mai genera starea de alertă în urma căreia se secretă cortizol.

  1. Ameliorează depresia și anxietatea

Expunerea pe termen lung la stres cauzează dezechilibre la nivelul sistemului nervos cauzând un deficit al neurotransmițătorilor ce asigură starea de bine. În acest mod se declanșează tulburările emoționale.

Studiile efectuate de-a lungul anilor, au demonstrat că adaptarea la stres a organismelor tratate cu Rhodiola, se bazează pe creșterea unor neurotransmiţători din creierului, cum ar fi: serotonina și dopamina, ce asigură starea de bine general. Astfel Rhodiola se recomandă ca un excelent tratament împotriva depresiei și anxietății.

  1. Energizează organismul

Compușii activi ce se găsesc în Rhodiola sunt direct legați de creșterea metabolismului și de stimularea circulației sângelui oxigenând organismul. Când organele din corp primesc mai mult oxigen, funcționează mai eficient, în special mușchii și celulele nervoase. Din acest motiv, Rhodiola se recomandă și sportivilor pentru creșterea rezistenței, a nivelului de energie și reducerea oboselii.                                                                                                         

  1. Acționează ca tonic pentru sistemul nervos

Pe lângă depresie, dezechilibre hormonale și oboseală cronică, problemele de concentrarea și memorare sunt un alt efect negativ generat de expunerea la stres.

Cercetările au arătat că Rhodiola poate avea un efect benefic și asupra numeroaselor aspecte ale sănătății cognitive, incluzând memoria și concentrarea. Pentru populațiile în vârstă care suferă de demență sau Alzheimer, Rhodiola poate deveni un tratament zilnic pentru a stimula capacitatea de concentrare și memorare, păstrând astfel facultățile intacte pentru mai mult timp.

  1. Scade nivelul de cortizol

Cortizolul este supranumit și „hormonul stresului”. În mod normal acesta se secretă doar în situațiile de stres intens pentru a susține organismul în a trece peste eveniment. Dar, starea permanentă de stres specifică stilului de viață curent, presupune prezența permanentă a cortizolului în corp. Astfel, corpul este mereu în alertă și nu se poate relaxa.

Probabil cel mai remarcabil efect al Rhodiolei este acela de a reduce nivelul de cortizol din corp, garantând astfel inducerea stării de calm, echilibrul hormonal și un somn liniștit.

Suplimentarea dietei cu Rhodiola

În medicina Ayurveda, Rhodiola se folosea adesea pentru echilibrarea proceselor metabolice și creșterea nivelului de energie. Cea mai frecventă formă de administrare a sa este ca ceai, dar în prezent există numeroase produse sub formă de capsule sau tablete. rhodiola

Dacă dorești să introduci Rhodiola în dieta ta ține cont de următoarele aspecte:

  • Caută extractul care conține rozavine și saldrozide în aceeași proporție ca în natură: 3/1
  • Ia Rhodiola până în ora 15:00 pentru ca efectul adaptogen să acționeze pe parcursul zilei
  • Dozajul recomandat este între 250–500 mg/zi
  • Vitamina C crește biodisponibilitatea Rhodiolei 

Rhodiola 3/1 de la Herbagetica conține extract de Rhodiola rosea, dublu standardizat cu 3% rozavine și 1% salidrozide, în proporția ce se găsește în mod natural. Efectul Rhodiolei este potențat și de conținutul de Vitamina C, extras din acerola.