Știi ce ai prin sertarul cu condimente? S-ar putea să fii surprins de beneficiile ascunse ale mirodeniilor pe care le găsești în mod uzual în magazine.

Un exemplu foarte bun este turmericul sau șofranul indian (Curcuma longa). În India este apreciat de mii de ani pentru proprietățile sale curative fiind o componentă principală a tradiției și practicilor ayurvedice (medicina tradițională indiană). Principiul activ din turmeric este curcuminul. Multiplele studii clinice efectuate asupra sa au confirmat efectele terapeutice pe care extractul de Curcuma longa le are asupra organismului. Este cel mai puternic antiinflamator natural, antioxidant, hepatoprotector, tratează problemele digestive, este un bun antidepresiv și previne bolile cardiovasculare și neurodegenerative.

Există diverse metode de a extrage beneficiile turmericului, foarte ușor, chiar la tine în bucătărie. Iată 6 rețete pe care le poți face chiar azi:

  1. Ceai de turmeric

Pune la fiert o cană de apă. Adaugă ¼ linguriță de turmeric măcinat sau proaspăt, dat prin răzătoare. Amestecă și lasă compoziția la fiert încă 10 minute. Se strecoară înainte de a se bea.      

  1. Curry

Când folosești turmericul ca și condiment este recomandat să îl combini cu piper negru, astfel crește biodisponibilitatea curcuminei. Se poate prepara ca și praf de curry cu:

  • 2 lingurițe de chimen măcinat
  • 1 linguriță de coriandru măcinat
  • 3 lingurițe de turmeric măcinat
  • 1 linguriță de boabe de muștar, măcinate
  • 1 linguriță de piper de cayenne

Este excelet de folosit în supe, tocănițe sau legume la cuptor, iar compoziția se poate păstra într-un borcan, timp de 6 luni.

  1. Turmeric smoothie

Aroma turmericului este ușor înțepătoare dar poate fii mascată într-un smoothie cu ananas. Ai nevoie de:

  • 1 cană cu anas tăiat bucăți
  • 1 cană lapte de cocos
  • ½ lingurță de turmeric măcinat
  • 1 banană

Ingredientele se amestecă într-un blender până când ajung la compoziția potrivită. După preferințe se mai poate adăuga lapte de cocos, sau bucați de gheță pentru un efect răcoritor.

  1. Conopidă la cuptor

Într- o rețetă simplă și ușoară, poți oricând să adaugi un strop de aromă și de sănătate. Iată ingredientele: 

  • 600 grame flori de conopidă
  • 2 lingurițe coriandru
  • 3 căței de usturoi
  • Ulei de masline
  • Sare
  • Fulgi de ardei roșu
  • 1 linguriță de turmeric măcinat
  • 1 linguriță de chimen măcinat

Într-un bol se amestecă florile de conopidă, cu usturoiul tăiat bucăți și cu ulei de măsline. Peste acestea se adaugă coriandru, sare, praf de turmeric, chimen și fulgi de ardei roșu. Se amestecă toate ingredientele și apoi se așează într-o tavă. Se dă la cuptor timp de 25 -35 minute, până când conopida va căpăta o culoare aurie.

  1. Dressing pentru salată

Salatele sunt preferate în sezonul de vară și pot fi combinate cu o diversitate mare de ingrediente. Pentru a desăvârși gustul unei salate poți încerca un dressing cu turmeric. Într-un vas, se amestecă următoarele ingrediente:

  • 1/2 linguriță de turmeric măcinat
  • 2 lingurițe de oțet de mere
  • 2 lingurițe de ulei de măsline
  • 1 liguriță de miere
  • Zeamă dintr-o lămâie

Este un dressing ușor de făcut și răcoritor, numai bun pentru o salată de vară.

  1. ” Lapte de aur”

Aceasta este o rețetă tradițională ayurvedică, ce se poate prepara în mai multe moduri, dar cel mai des se prepară cu lapte de cocos. Se adaugă 1 linguriță de pastă de turmeric la o cană de lapte cald și se pune miere după gust. Pentru potențierea efectelor benefice se pot adăuga ghimbir și scorțișoară.

 

Să aveți pofta….de sănătate!