Excesul de apă din organism, pe lânga aspectul inestetic, are efecte nedorite și asupra stării de sănătate.

Retenția apei în organism poate surveni ca urmare a unei alimentații bogate în sodiu, lipsa activității fizice, dezechilibrele hormonale, consumul exagerat de alcool. De asemenea, retenția de apă poate fi și un simptom al unei afecțiuni grave, precum insuficiența renală.

Retenția de apă este una din manifestările neplăcute ale sindromului premenstrual, deoarece dă senzația de balonare și talie ingroșată, favorizează celulita, picioarele umflate și cearcănele matinale. În timp, retenția de apă poate duce la boli de inimă, hipertensiune arterială și tulburări renale și hepatice.

Consumul de diuretice naturale,  pe lângă faptul că elimină lichidul acumulat în exces în țesuturi, contribuie la arderea grăsimilor și ajută organismul să se mențină în formă.

O primă măsura în tratarea acestei afecțiuni este mărirea consumului de lichide, în special apa. Atunci când organismul este deshidratat, el începe să rețină apa, favorizând astfel instalarea edemului. Când organismul primește suficiente lichide, acesta iși activează în mod natural mecanismele de drenaj.

Deficiențele unor minerale precum calciu și potasiu agravează simptomele retenției de apă în organism.

Diureticele naturale sunt alimente sau plante aromatice drenante care favorizează un flux mai mare de urină, ajutând astfel la eliminarea deșeurilor și a toxinelor din organism.

În general, femeile se confruntă cel mai des cu tulburări de circulație venoasă și limfatică. În aceste situații se recomandă utilizarea extractelor naturale din plante cu efect vasoprotector, vasodilatator, antiinflamator și diuretic, de stimulare a microcirculației locale.

Recomandările medicilor în cazul retenției de apă în organism sunt: alimentația sănătoasă, consumul de diuretice naturale și activitățile fizice.

Cele mai bune remedii naturale pentru combaterea retenției de apă:

  • Ghimbirul menține nivelul optim al potasiului din organism, contribuie la eliminarea lichidelor reținute în exces în organism, menține sănătatea rinichilor.
  • Pe lângă efectul diuretic pe care îl au, anghinarea și păpădia ajută la normalizarea colesterolului sangvin, reglează digestia și au efect detoxifiant.
  • Coada-calului este de asemenea un diuretic natural având și efecte antiseptice și remineralizante.
  • Cozile de cireșe stimulează rinichii să elimine excesul de apă din organism, ajutând astfel la reducerea țesutului adipos. În plus, contribuie la reducerea inflamației, combaterea alergiilor și prevenirea bolilor cardiace.
  • Ceaiul verde este folosit de sute de ani pe post de diuretic, datorită conținutului de antioxidanți care detoxifică organismul și mențin sănătatea inimii.
  • Castraveții au un conținut bogat în minerale, ce stimulează rinichii să elimine acidul uric.

Un stil de viață echilibrat, care să includă pe lângă o alimentație sănătoasă și un program regulat de exerciții fizice ajută la detoxifierea organismului și la tratarea retenției de apă.

Descoperă produsele naturale de la Herbagetica pentru combaterea retenției de apă: http://herbagetica.ro/cozi-cirese-extract.html