lectura de 9 minute

 

Viața de zi cu zi își spune cuvântul atunci când se apropie noaptea și ne îndreptăm spre pat.  Din ce în ce mai mulți oameni sunt afectați de tulburări de somn și se îndreaptă către remedii pentru insomnii.

Citește articolul și află și tu: ce boli ascunde insomnia, care sunt cauzele insomniei, care este cel mai bun tratament pentru insomnie!

 

Cât de important este somnul pentru organism?

Somnul este la fel de important pentru organism precum apa! Fiecare ființă are nevoie de odihnă pentru a supraviețui.

Un somn odihnitor contribuie la sănătatea întregului corp, de la organe și până la sănătatea psiho-emoțională, crescând considerabil calitatea vieții. Activitățile pe care le desfășurăm în timpul zilei depind foarte mult de ceea ce se întâmplă în timpul nopții, când organismul nu doarme, ci lucrează pentru a spirijini funcționarea sănătoasă a creierului și pentru a menține bunăstarea fizică.

În trecut, somnul era considerat o simplă stare în care putem visa, așa cum afirma Aristotel, o perioadă lipsită de importanță marcată de absența percepțiilor senzoriale.

În ultimele decenii însă, în urma miilor de studii efectuate asupra importanței unui somn odihnitor, s-a constatat importanța acestuia pentru sănătate. Acest proces fiziologic esențial pentru orice ființă susține organismul pentru a se dezvolta armonios.

Atunci când lipsa odihnei își spune cuvântul, devenim obosiți și nervoși, irascibili, atenția este afectată și ne scade profund randamentul. În plus, sistemul imunitar este afectat de lipsa odihnei, favorizând apariția bolilor.

Remedii naturiste pentru tulburarile somnului, Herbagetica

Câte tipuri de somn există?

În timp ce dormim, parcurgem trei faze ale somnului: stadiile 1, 2, 3 – non-REM (lent) și somnul REM (paradoxal). Află și tu ce se întâmplă în corpul tău atunci când te odihnești noaptea!

Somnul lent sau non-REM

Somnul lent este format din 3 stadii, caracterizate astfel:

Stadiul 1 de somn: reprezentat de un somn lin prin care trecem cu ușurință din starea de veghe în cea de somn. Acesta este denumit și somnul iepuresc, cel în care orice sunet poate fi perturbator. Acest stadiu durează între 5 și 10 minute.

Stadiul 2 de somn: mișcările ochilor se opresc, bătăile inimii sunt din ce în ce mai lente, iar mușchii se relaxează. Această etapă reprezintă aproximativ 50% din somnul total.

Stadiul 3 de somn: este reprezentată de unde cerebrale foarte lente și lipsca oricăror spasme musculare, favorizând somnul profund și relaxarea totală.

Somnul paradoxal sau REM

În această etapă, ritmul cardiac, respirația și mișcările ochilor devin foarte rapide, prelucrând tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul zilei. Aceasta este etapa în care au loc visele.  

Etapa de somn REM este declanșată datorită unor semnale transmise dinspre creier către coloana vertebrală și provoacă paralizia temporară a membrelor. Aceasta este necesară, deoarece activitatea neuronală fiind mai intensă, corpul poate reacționa în somn, ceea ce ar putea provoca leziuni. Totuși, există și persoane care suferă de tulburări de comportament în somnul REM, din cauza faptului că paralizia a fost întreruptă.

 

Câte tipuri de tulburări de somn există? 

Există 3 categorii de tulburări ale somnului:

  1. Parasomnii – somnambulismul, pavorul nocturn (coșmarurile), bruxismul, tulburările de comportament din timpul somnului REM
  2. Dissomnii – insomniile, tulburările de somn cauzate de dependența de alcool și de administrarea unor medicamente, narcolepsia, apneea în somn, sindromul picioarelor neliniștite.
  3. Asociate cu tulburări psihice sau medicale – epilepsia, schizofrenia, ischemia cardiacă, hipertiroidismul, refluxul gastroesofagian, menopauza.

 

Ce este insomnia?

Insomnia este reprezentată de incapacitatea de a adormi sau de a menține somnul pe durata nopții, astfel persoanele care suferă de insomnii vor avea un somn superficial, neodignitor.

Insomnia se referă la tulburarea de somn la adulți și este cauzată de o serie de factori de ordin psihologic, de unele afecțiuni, medicamente, inclusiv de alte tulburări de somn.

 

Tipuri de insomnie:

Există mai multe tipuri de insomnie, fiind clasificate în funcție de: momentul apariției insomniei , factorii declanșatori, durata insomniei.

 

În funcție de momentul apariției

Insomnia de adormire

afecțiune care nu permite persoanei să adoarmă.

Insomnia de trezire

afecțiune care nu permite persoanei să rămână adormită mult timp, sau va provoca trezirea timpurie, dând senzație de odihnă incompletă

Insomnia în cancer

în timpul tratamentelor oncologice, acest tip de insomnie poate apărea.

 

În funcție de factorii declanșatori

Insomnia primară

este rezultatul unui stil de viață dezechilibrat, stresant. Aceasta se remediază dacă urmăm un stil de viață sănătos.

Insomnia secundară

are trei cauze declanșatoare: poate fi un simptom al unei afecțiuni precum astm, depresie, anxietate, artrită, poate fi declanșata de medicamente sau alte substanțe, sau poate fi provocată de factori extreni, precum zgomot, lipsa unor condiții optime de odihnă.

 

În funcție de durata insomniei

Insomnia acută

o afecțiune pe termen scurt, se referă la incapacitatea de a adormi pe perioade scurte

Insomnia cronică

o afecțiune pe termen lung

Insomnia temporară

durează câteva zile sau o săptămână.

 

Care sunt cauzele insomniei?

O mare parte din populația adultă este afectată de-a lungul vieții de cel puțin un episod de insomnie. Citește în continuare și află care sunt cauzele insomniei.

Afecțiunile medicale

depresia, sindromul de stres posttraumatic, schizofrenia, anxietatea, angina pectorală, astmul, Alzheimer, Parkinson, probleme musculare sau articulare

Efectele secundar al unor medicamente

medicamentele antidepresive, medicamentele pentru epilepsie, unele medicamente pentru hipertensiune, steroizii.

Tulburările hormonale

hipertiroidismul

Consumul excesiv de cafea, alcool, nicotină

consumul excesiv poate provoca insomnii, mai ales dacă se realizează în a doua parte a zilei

Temperaturile extreme

pentru a avea parte de un somn odihnitor, avem nevoie de temperatura optimă. De aceea, dacă este prea cald, sau prea frig, somnul se va desfășura în condiții precare.

 

Efectele insomniei asupra corpului

Vă spuneam la începutul articolului că întreg organismul nostru beneficiază în urma unui somn odihnitor. Creierul poate procesa tot ceea ce s-a întâmplat pe parcursul zilei, organele se pot regenera, astfel dimineața vom fi pregătiți cu adevărat pentru experiența unei noi zi!

Continuăm cu efectele insomniei asupra corpului, deloc de ignorat:

  • Scăderea imunității
  • Greutatea corporală – persoanele care dorm mai puțin de 7 ore pe noapte, prezintă un risc mai mare de obezitate
  • Activitatea psihică îngreunată
  • Apare riscul de diabet zaharat
  • Scăderea libidoului
  • Crește riscul apariției bolilor de inimă
  • Scade capacitatea de memorare

Remedii naturiste pentru tulburarile somnului, tratament insomnii

Ce boli ascunde insomnia?

În întreaga lume și în România deopotrivă o mulțime de oameni se confruntă cu insomnia. Potivit statisticilor, peste 50% dintre români dorm mai puțin de 8 ore pe noapte, în timp ce peste 75% se confruntă cu epuizarea.

În cele mai multe cazuri, nu se acordă importanța necesară somnului, insomnia fiind doar una dintre problemele cu care oamenii se confruntă. Adesea aceasta vine la pachet cu alte probleme, foarte diverse.

Despre acestea veți afla în rândurile următoare:

Boli psihiatrice

specialiștii spun că cele mai frecvente asocieri între insomnie și alte boli sunt cele cu bolile psihiatrice– despresie, anxietate, schizofrenie etc. Legătura dintre insomnie, oboseală și bolile psihice este dovedită experențial prin tot ceea ce spun în consiliere pacienții afectați de aceste boli.

Boli ale glandei tiroide

tiroida dictează funcționarea întregului organism. O persoană care suferă de dereglări ale glande tiroide, cel mai probabil suferă și de insomnie, pe lângă multe alte probleme. Cele mai expuse la astfel de tulburări asociate insomniei sunt femeile de vârstă mijlocie, mai ales în momentul în care se instalează menopauza.

Boli ale glandelor suprarenale

suprasolicitarea glandelor renale aduce de la sine senzația continuă de oboseală și afectează profund calitatea somnului

Boli ale aparatului respirator

– apnea în somn este o boală care pune în pericol viața celor care sunt afectați, de multe ori pacienții prezintă o teamă profundă că pot muri în timpul somnului.

Boli cardiace

și bolnavii cardiaci suferă de insomnie, aceștia având un somn sacadat, neodihnitor și de multe ori s-a constatat o greutate în a adormi noaptea.

 

Remedii naturiste pentru tulburarilor de somn

Din fericire, există variante prin care pot fi combătute tulburările de somn printr-o serie de remedii pentru insomnii, existând posibilitatea de îmbunătățire a calității întregii vieți a pacientului.

Află și tu care sunt metodele 100% naturale prin care poți scăpa de insomnii:

Valeriana

– este utilizată pentru rolul său sedativ de peste 2500 ani. Este o plantă perenă cu frunze dese și flori mici, albe sau roz, a cărei înălțime depășește uneori 1 metru și jumătate. Valeriana combate insomnia, reduce anxietatea, reglează tensiunea arterială, reduce stresul și are efecte vindecătoare inclusiv pentru digestie.

Mușețelul

– face minuni în cazul persoanelor care se confruntă cu insomnii și anxietate. O ceașcă de ceai de mușețel băută cu 30-45 minute înainte de culcare va ajuta persoanele în cauză să se relaxeze și să aibă un somn odihnitor

Aromaterapia cu lavanda

uleiurile esențiale sunt extracte cu o aromă puternică, derivate din plante, flori și copaci. Aromaterapia se referă la inhalarea acestor uleiuri.

Suplimentele 5-HTP

– Un aminoacid precursor al neurotransmițătorului care are un rol esențial în producerea serotoninei, supranumită și „substanța fericirii”. 5-HTP este benefic pentru mentinerea sănătații sistemului nervos și este extras din semințele.

Herbagetica vă prezintă formula complexă 5-HTP 100 care contribuie la reglarea echilibrului psiho-emoțional, adaptarea la stres, ameliorarea simptomelor depresiei.

Serotonina este responsabilă pentru dispoziția psihică și starea de bine, precum și pentru un somn odihnitor. Obezitatea, sindromul premenstrual, migrenele, depresia, anxietatea și insomnia au fost asociate cu un nivel redus al serotoninei. Aceasta joacă un rol important în controlul nervozității, iritabilității, temperaturii corporale, dispoziției, somnului, vieții sexuale, apetitului și metabolismului, precum și în cazul senzației de vomă. Studiile efectuate au arătat că 5-HTP este benefic în caz de depresie, anxietate și atacuri de panică. De asemenea, contribuie la îmbunătățirea calității somnului. Vitaminele C şi B6 sunt co-factori importanţi în bioprocesul de conversie a 5-HTP în serotonină.

Suplimentele de magneziu si calciu

Calciul este un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, dar și pentru buna funcționare a inimii, a sistemului nervos și a musculaturii. Suplimentul alimentar Calciu Organic de la Herbagetica reprezintă o sursă naturală și eficientă de calciu, fiind obținut dintr-o formă organică ce poate fi ușor absorbită de organism.

Calciu Organic contribuie la echilibrarea hormonală, o neurotransmisie normală și la menținerea sănătății psihice, funcționarea normală a enzimelor digestive și reducerea stresului fizic și psihic.

Magneziul, un alt mineral esențial pentru organism, contribuie la combaterea tulburărilor de somn și este un remediu excelent pentru insomnii.

Magneziul Organic de la Herbagetica este un supliment alimentar care furnizează magneziu într-o formă organică ușor asimilabilă de către organism. Acest mineral esențial are un rol important în multe funcții ale organismului și poate fi utilizat pentru a preveni sau trata deficiențele de magneziu.

Magneziul Organic îmbunătățește calitatea somnului, contribuie la relaxarea mușchilor și la reducerea stresului, ceea ce duce la un somn mai bun și odihnitor.

Formula complexă MagneZen de la Herbagetica este special creată pentru a îți asigura zen-ul zilnic și un tonus mental ridicat, prin a reduce efectele stresului. Are o formulă concentrată cu Magneziu natural marin, complexul de B-uri și 3 plante adaptogene: Rhodiola, Ashwagandha, Schizandra.

Beneficiile MagneZen:

  • Stilmuează capacitatea psihică și mentală în caz de slăbiciune, epuizare, oboseală, dificultăți de concentrare
  • Crește capacitatea de adaptare a organismului la stres
  • Protejează sistemul nervos în caz de oboseală, anxietate și dureri de cap.

Remedii naturiste pentru tulburarile somnului, produse Herbagetica, 5-Htp 100, Calciu Organic, MagneZen, Magneziu Organic

Insomnia poate fi tratată prin metode naturale și prin adoptarea unui stil de viață echilibrat. Fă și tu primii pași către un somn odihnitor și și scapă de tulburările de somn, insomnia cronică cu ajutorul suplimentelor premium Herbagetica. Spune DA unui organism odihnit!