Cistita este o inflamație a vezicii urinare, datorată pătrunderii bacteriilor prin uretră, canalul prin care se elimină urina.
Femeile aflate în perioada de menopauză sunt mai expuse riscului de a dezvolta această afecțiune pentru că nivelul lor de estrogen este foarte scăzut și astfel scade capacitatea organismului de a se apăra de microbi. Un risc crescut de a face cistită prezintă și persoanele care suferă de pietre la rinichi, care prezintă tumori la nivelul vezicii urinare sau persoane care au avut implantat sterilet.
Cistita se manifestă prin: nevoia repetată de a urina, dureri la nivelul abdomenului inferior, usturimi la urinat și urină tulbure.
Cele mai bune remedii pentru tratarea cistitei sunt ceaiurile de plante și băile de șezut. Ca infuzie se pot folosi următoarele plante medicinale: coacăz negru, muguri de pin, coada-calului, nalbă, afin, decoct de merișoare sau un amestec de cozi de cireșe, mătase de porumb și coada șoricelului.
Hidratarea este foarte importantă în tratarea cistitei, deoarece apa permite diluarea și eliminarea germenilor.
Sucul de merișoare are efecte benefice in tratarea cistitei, acesta prevenind atașarea bacteriilor de peretele uretrei.
O linguriță de bicarbonat de sodiu dizolvat într-un pahar de apă scade aciditatea urinei și oprește înmulțirea germenilor.
Extractul de frunze de măslin este un stimulent imunitar și un antiinfecțios cu spectru larg, care îl recomandă în tratarea infecțiilor renale și cistitelor produse de viruși, infrabacterii, bacterii, fungi.
Extractul de coada calului este de asemenea un bun remediu pentru cistită. Această plantă are efect diuretic și ajută la fixarea mineralelor utile în organism, prevenind astfel formarea și mărirea în dimensiuni a calculilor. În plus, datorită alcaloizilor din compoziția sa, extractul de coada-calului are și efect antispastic, ajutând la eliminarea calculilor renali și tratarea cistitei.
Sparanghelul conține o substanță numită asparagina, care are proprietăți diuretice, stimulând sărurile și lichidele să treacă din rinichi în vezica urinară curățând-o de bacterii. Pentru a beneficia de efectul terapeutic al acestei plante este obligatoriu un consum de cel puțin 2 litri de lichide pe zi.
Ananasul grăbește procesul de vindecare al cistitei. Acest fruct conține o enzimă digestivă cu proprietăți antiinflamatoare, numită bromelaina care ajută la vindecarea acestei afecțiuni urinare.
Vitamina C este de asemenea benefică in tratarea cistitei, deoarece aceasta crește nivelul de interferon, o proteină care oprește înmulțirea microbilor. Foarte important este ca această vitamină să fie una organică, nicidecum una de sinteză. Vitamina C de sinteză poate avea chiar efecte dăunatoare asupra rinichilor, ducând la litiază renală.
Renal Forte de la Herbagetica este un antiinflamator reno-urinar foarte eficient în tratarea cistitei. Această formulă naturală are în componența sa extracte de plante, precum strugurii-ursului, mătase de porumb, frunze de măslin, coada calului, lemn dulce și afin, cu acțiune antibiotică, antivirală, diuretică și antiinflamatoare renală.
http://herbagetica.ro/renalforte70.html