lectura de 8 minute
Îți faci griji constant? Ai deseori senzaţia de gol în stomac sau o presiune în capul pieptului și dificultăți în a respira? Atunci foarte probabil suferi de anxietate.
Anxietatea este o afecțiune emoțională care afectează persoane de orice vârstă, se poate declanșa în orice moment al vieții și se poate manifesta pe o durată de ani de zile, fără ca persoana afectată să își dea seama de acest fapt. Pe termen lung anxietatea se poate transforma în depresie și poate afecta și alte aspecte ale sănătății favorizând apariția bolilor cronice.
Tratarea anxietății este un proces complex, ce se desfășoară pe termen lung, dat fiind faptul că tratamentul medicamentos convențional tratează doar simptomele, nu și cauza acestora. Vestea bună este că există multe soluții naturale pentru combaterea anxietății, ce nu provoacă efecte adverse și acționează și asupra cauzei, nu doar a simptomelor.
Printr-o dietă echilibrată bogată în nutrienți precum vitaminele B, acizii grași Omega-3 sau Magneziu îți asiguri o îmbunătățire a stării de spirit, a nivelului de energie și a ciclului somn/veghe. În plus, poți apela și la suplimente naturale sau schimbări ale stilului de viață pentru a combate anxietatea.
Ce este anxietatea?
Anxietatea se definește printr-un sentiment de grijă, nervozitate sau nesiguranță asociat unui eveniment iminent care are un rezultat incert. Deși este perfect normal să avem astfel de emoții ocazional, nu este normal să le simțim constant, pe tot parcursul zilei, în fiecare zi.
Tipuri de anxietate
Anxietatea se manifestă în diverse forme, în funcție de persoană, cauză, istoric medical sau împrejurări sociale. Comportamentul obsesiv compulsiv, anxietatea socială, fobiile sau sindromul post-traumatic sunt categorisite ca tipuri de anxietate, dar cea mai frecventă formă este tulburarea anxioasă generalizată.
Cauzele și simptomele anxietății:
Anxietatea face parte din procesul normal de reacție al organismului la factorii de stres și la pericolele iminente. Anxietatea devine problematică în momentul în care este constant declanșată chiar și de circumstanțele ce nu reprezintă un pericol iminent. Pe termen lung aceasta afectează viața de zi cu zi și se poate manifesta prin: atacuri de panică, anxietate socială sau comportament obsesiv compulsiv.
Cauzele anxietății:
- Stresul din viața de zi cu zi. Multe persoane raportează faptul că problemele cotidiene contribuie la un nivel ridicat de stres, oboseală și nesiguranță
- Experiențe traumatice precum un accident, violență în familie sau pierderea unei persoane dragi
- Genele și istoricul familiei determină o predispoziție pentru tulburări emoționale
- Probleme de secreție a serotoninei
- Consumul excesiv de alcool sau droguri
- Un consum ridicat de cafea sau zahăr
- Fluctuații hormonale cauzate de probleme tiroidiene, sarcină, sindrom premenstrual sau menopauză
În plus, există și factori ce predispun la apariția anxietăţii: experiențe traumatizante din copilărie, un precedent în familie de boli mintale sau statutul social și economic. Datorită multiplelor procese endocrine de care au parte, femeile sunt mai predispuse la anxietate decât bărbații.
Simptomele anxietății:
Deși anxietatea se caracterizează printr-o stare generală de îngrijorare și o stare de spirit negativă, ea se manifestă și prin simptome fizice:
- O stare persistentă și excesivă de grijă și teamă.
- Tensiune musculară, presiune în capul pieptului, dureri de gât
- Palpitații, tensiune ridicată, bătăi accelerate ale inimii, îndeosebi asociate atacurilor de panică
- Tulburări de somn, somn agitat, insomnie
- Probleme digestive precum diaree, constipație sau pierderea apetitului
- Irascibilitate, depresie, schimbări bruște de comportament
- Dificultăți de concentrare
- Incapacitatea de a socializa
Este anxietatea boala secolului XXI?
Mai mult ca sigur nu toți suntem pregătiți să recunoaștem că ne confruntăm periodic cu stări de anxietate. Acest lucru este însă perfect de înțeles căci obiceiurile nutriționale deficitare, stresul cotidian și presiunea socială, arhi prezente în viața noastră, nu fac altceva decât să alimenteze anxietatea.
Experții merg până la punctul la care îi numesc pe cei născuți după anul 2000, generația anxioasă. Ei cred că ancorarea permanentă în online, feed-urile cu știri negative și presiunea de a avea o viață „de invidiat” pe rețelele de socializare, rezultă într-o stimă de sine scăzută, stres și un risc ridicat de anxietate.
Anxietatea nu îi iartă nici pe cei născuți înaintea generației anxioase. Această categorie se confruntă cu anxietate din cauza problemelor de sănătate, a tensiunilor politice și financiare sau a relațiilor personale, amplificate de lumea digitală.
Per total, putem spune că anxietatea nu are vârstă, dar din momentul în care înțelegi cu ce te confrunți și ce simți, poți găsi soluțiile potrivite pentru a combate anxietatea.
Soluții naturale pentru combaterea anxietății:
DIETĂ:
Evită consumul de zahăr și alimente procesate. Consumul de alimente cu un aport glicemic ridicat contribuie la alimentarea stărilor de depresie și anxietate. Zahărul și carbohidrații rafinați generează fluctuații ale nivelului de zahăr din sânge pe parcursul zilei, accentuând anxietatea, nervozitatea și oboseala. Aceste alimente pot provoca schimbări de dispoziție și pot altera nivelul de energie, ceea ce face mai dificilă menținerea sub control a anxietății. Sunt de evitat: patiseriile, fursecurile și biscuiții din comerț, băuturile carbogazoase, prăjelile sau mezelurile.
Redu consumul de alcool și cafea. Excesul de alcool și cafeaua agravează stările de iritabilitate și nervozitate, specifice anxietății. Pentru controlul anxietății se recomandă doar 1-3 pahare de alcool pe săptămână. Iar în cazul persoanelor care au atacuri de panică, cafeaua trebuie înlocuită cu ceaiul negru, dar nu se recomandă mai mult de 1 cană/zi.
Hidratează-te. Când organismul este deshidratat anumite funcții nu se îndeplinesc în mod corespunzător. Mușchii ți se încordează, hormonii nu sunt transportați unde trebuie, iar creierul este mult mai sensibil la schimbări, fiind format din 85% apă.
SUPLIMENTE:
5-HTP. 5-HTP sau 5-hidroxitriptofan este un precursor ce intervine în metabolizarea serotoninei. Acesta se găsește în mod natural în Griffonia Simplicifoliia, plantă adaptogenă recunoscută pentru efectele benefice pe care le are asupra unui organism expus în permanenţă la stres. 5-HTP ajută în tratarea mai multor simptome asociate anxietății: dureri de cap, insomnie, fluctuații ale stării de spirit, fără a crea reacții adverse.
Magneziul. Acest mineral intervine în mai multe procese din corp. În cazul stărilor de anxietate, suplimentele cu Magneziu ajută la reglarea secrețiilor hormonale, inducerea stării de calm, relaxarea mușchilor și îmbunătățirea calității somnului.
B complex. Vitaminele din grupul B combat stresul și stabilizează starea emoțională. Vitamina B6 în mod special îmbunătățește starea de spirit, echilibrează nivelul de zahăr din sânge și menține sănătatea sistemului nervos. Vitamina B12 ajută în lupta cu stresul cronic, ameliorează stările de depresie și crește nivelul de energie ajutând sistemul nervos să funcționeze corect.
Supreme KRILL Omega3 Forte. Acizii grasi Omega 3 au un rol esențial în formarea structurală a creierului, secreția de serotonină și scăderea inflamației. DHA este cel mai abundent acid gras din creier și asigură formarea celulelor neuronale, iar EPA are rol antiinflamator, protejând neuronii de la distrugere.
Pentru persoanele cu anxietate acizii grași Omega 3 cresc producția de serotonină și reduc semnificativ simptomele asociate anxietății.
Anxioliticele naturale, precum rădăcina de ashwagandha sau rhodiola, au fost utilizate de secole pentru proprietățile lor anxiolitice naturale, care ajută la echilibrarea stresului și a anxietății.
Rhodiola are efecte benefice semnificative pentru cei cu anxietate. Ea acționează pe mai multe planuri și are ca efect:
- Diminuarea reacției organismului la un potențial pericol. Scade pulsul, respirația accelerată și reglează activitatea glandelor adrenale
- Crește activitatea sistemului nervos parasimpatic. Această parte a sistemului nostru nervos este responsabilă pentru starea de calm și reduce stările de agitație asociate anxietății
- Crește nivelul de serotonină
- Ajută la creșterea capacității de memorare și concentrare si combate astfel stările de confuzie cauzate de anxietate
Ashwagandha este o plată adaptogenă, definită astfel pentru că adaptează organismul la situațiile de stres, fără ca acestea să genereze efecte adverse. Dacă te confrunți cu stări de anxietate, cauzate în principiu de stres și un program aglomerat, atunci Ashwagandha poate fi soluția pentru tine. Pentru că influențează secreția de cortizol, hormonul stresului, Ashwagandha induce o stare de calm, totodată oferind și un „boost” sistemului nervos pentru a face față suprasolicitării.
Sunătoarea este bogată în hipericină, o substanță activă care previne episoadele de instabilitate emoțională, astenia și trecerile bruște de la un sentiment la altul, simptome specifice celor care suferă de anxietate. Efectul Sunătoarei este comparabil cu cel al medicamentelor generice pentru anxietate, avantajul fiind că nu provoacă efecte adverse.
STIL DE VIAȚĂ:
Dormi cel puțin 7h/noapte. Insomnia este un simptom al anxietății, dar în același timp problemele de somn amplifică stările de anxietate. Un somn de 7-9 ore pe noapte va ajuta la reducerea efectelor stresului, echilibrarea hormonală și prevenirea fluctuațiilor de comportament specifice anxietății.
Meditează. O mare parte din stările de anxietate se datorează unui răspuns puternic al organismului la factori ce nu prezintă un pericol. Chiar și simplul gând că ai lăsat fierul de călcat în priză îți poate provoca anxietate. Meditația se dovedește a fi o soluție eficientă pentru a te deconecta de problemele cotidiene și a te relaxa. Ai nevoie doar de 10 minute/zi!
Fă cât mai multă mișcare în aer liber. Mișcarea practicată în mod regulat îmbunătățește calitatea somnului, nivelul de energie și te eliberează de stres și tensiune. Găsește tipul de mișcare ce ți se potrivește cel mai bine și integrează-l în rutina ta zilnică. Expunerea la lumina soarelui ajută și la secreția vitaminei D, ce influenţează starea de spirit, deci poți găsi activități ce le reunesc pe amândouă: mersul pe jos, mersul cu bicicleta, jogging sau drumeții. Exercițiile fizice regulate, cum ar fi yoga sau mersul în natură, pot fi considerate anxiolitice naturale, deoarece eliberează endorfine și reduc nivelul de stres și anxietate.
Învață modalităţi de gestionare a timpului
Majoritatea suferim de anxietate pentru că încercăm să îndeplinim prea multe obligații în același timp, fie cu familia, la locul de muncă sau legate de sănătate. Planificarea acestor obligații și delegarea lor pe mai multe zile poate ajuta la a ține sub control anxietatea.
Programează-ți activitățile într-un planner sau calendar online ca să poți avea control asupra task-urilor din fiecare zi. Iar, când vine vorba de proiecte mari, identifică etapele care duc la realizarea lor și lucrează la câte o etapă pe rând.
3 trucuri pentru reducerea anxietății în 10 min.:
- Inspiră încet în timp ce numeri până la 3, repetă acțiunea și când expiri. Ţine-ţi respirația 1 sec. între reprizele de respirat.
- Distrage atenția creierului tău prin a face o activitate ce necesită multă concentrare: puzzle, rebus, sudoku.
- Ascultă o melodie preferată pentru a îți muta atenția de la factorul ce îți provoacă anxietate.
Socializarea și petrecerea timpului cu cei dragi pot avea un efect anxiolitic natural, oferind sprijin emoțional și creând o conexiune pozitivă care poate reduce anxietatea.