lectura de 12 minute

 

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță grasă (lipid) produsă de ficat și prezentă în toate celulele din corpul uman. Acesta are un rol important în organism, fiind esențial pentru producerea hormonilor, a acizilor biliari și a membranelor celulare. Chiar și așa, când nivelul de colesterol din sânge depășește limitele normale, poate duce la probleme de sănătate.

Există două tipuri de colesterol: colesterolul bun (HDL) și colesterolul rău (LDL). Colesterolul bun ajută la transportarea colesterolului din sânge înapoi la ficat, unde este descompus și eliminat din organism. Pe de altă parte, colesterolul rău se depune pe pereții arterelor și formează plăci care pot duce la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale (AVC).

Colesterol, ce este colesterolul, regim colesterol marit

Care sunt simptomele unui colesterol mărit?

De multe ori, un nivel ridicat al colesterolului nu prezintă simptome vizibile. De aceea, mulți oameni nu știu că au colesterolul mare până când nu își fac analizele medicale de rutină sau până când nu apar complicații de sănătate.

Cu toate acestea, există câteva simptome pe care le pot avea unele persoane cu colesterol mare, cum ar fi:

 

Dureri Toracice

Printre simptomele asociate cu nivelul ridicat de colesterol se numără și durerile toracice. Acestea pot fi cauzate de acumularea de depozite de colesterol pe pereții arterelor, ceea ce poate duce la îngustarea acestora și la obstrucționarea fluxului de sânge către inimă. Aceste simptome pot apărea mai ales în timpul activităților fizice sau al stresului. În timp, acest lucru poate duce la angină pectorală și, în cele din urmă, la un atac de cord.

 

Oboseala

Un alt simptom comun al colesterolului mărit este oboseala. Acesta poate fi cauzat de lipsa fluxului de sânge și oxigen către mușchi și țesuturi din corp, din cauza acumulării de plăci în artere. Persoanele cu colesterol ridicat pot fi obosite și epuizate chiar și după activități ușoare și pot simți că le lipsește energie în mod constant. Oboseala poate fi atât fizică, cât și mentală și poate afecta negativ calitatea vieții.

 

Intoleranța la efort

Intoleranța la efort poate fi un alt simptom al colesterolului mărit. Persoanele cu niveluri ridicate de colesterol pot observa că sunt mai obosite decât în mod normal după activități fizice sau eforturi care nu le obosesc de obicei. Acest lucru se poate datora faptului că arterele sunt înguste sau blocate, ceea ce face ca inima să pompeze mai mult sânge pentru a furniza oxigen și nutrienți la nivelul mușchilor.

 

Care sunt cauzele unui colesterol mărit?

colesterol marit. regim colesterol marit

Există mai multe cauze ale colesterolului mărit, iar acestea pot varia de la stilul de viață la factori genetici. Printre cele mai comune cauze se numără:

 

Sedentarismul & Obezitatea

Unul dintre factorii principali care duc la creșterea nivelului de colesterol este sedentarismul și obezitatea. Lipsa activității fizice duce la creșterea în greutate și la acumularea de grăsime în corp, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de colesterol “rău” (LDL). Obezitatea poate afecta, de asemenea, modul în care ficatul metabolizează colesterolul, ceea ce poate duce la acumularea acestuia în organism.

 

Consumul cronic de alcool

Consumul cronic de alcool poate fi o altă cauză a colesterolului crescut. Consumul excesiv de alcool poate duce la creșterea nivelului de trigliceride din sânge și la scăderea nivelului de colesterol bun. Acest lucru poate crește riscul de boli cardiovasculare și poate contribui la dezvoltarea unui nivel crescut de colesterol în sânge. De aceea, este important să se limiteze consumul de alcool și să se consume în mod responsabil. Recomandările generale sugerează că bărbații ar trebui să consume nu mai mult de două băuturi pe zi, iar femeile nu mai mult de una pe zi.

 

Afecțiuni Medicale

Anumite afecțiuni medicale pot contribui la creșterea nivelului de colesterol din sânge. Acestea includ:

  • Diabetul zaharat: Persoanele cu diabet zaharat au adesea niveluri ridicate de colesterol “rău” (LDL) și niveluri scăzute de colesterol “bun” (HDL).
  • Hipotiroidismul: Glanda tiroidă afectată poate duce la creșterea nivelului de colesterol “rău” (LDL) și scăderea nivelului de colesterol “bun” (HDL).
  • Boli renale: Persoanele cu boli renale pot prezenta niveluri crescute de colesterol “rău” (LDL) și trigliceride.
  • Boli hepatice: Boli hepatice, cum ar fi ciroza hepatica, pot duce la niveluri crescute de colesterol in sange.
  • Sindromul metabolic: o afecțiune care implică o serie de factori de risc pentru problemele cardiovasculare, cum ar fi obezitatea abdominală, nivelurile ridicate de zahăr din sânge, tensiunea arterială crescută și nivelurile ridicate de trigliceride.

 

Stresul

Stresul poate fi, de asemenea, o cauză a creșterii nivelului de colesterol din sânge. În timpul stresului, organismul eliberează hormoni de stres, cum ar fi cortizolul și adrenalina, care pot crește nivelul de colesterol din sânge. De asemenea, stresul poate afecta obiceiurile alimentare și de viață, ceea ce poate duce la o creștere a nivelului de colesterol. De exemplu, persoanele stresate pot mânca alimente nesănătoase și pot neglija exercițiile fizice, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de colesterol.

 

Inaintarea în vârstă

O altă cauză a nivelului crescut de colesterol este înaintarea în vârstă. Odată cu înaintarea în vârstă, corpul poate fi mai puțin eficient în eliminarea colesterolului și poate produce mai mult colesterol. De asemenea, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, ei devin mai predispuși la afecțiuni care pot crește nivelul colesterolului, cum ar fi diabetul sau hipotiroidismul. În plus, modificările stilului de viață pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, cum ar fi reducerea activității fizice sau o dietă mai puțin sănătoasă, pot contribui și ele la creșterea nivelului de colesterol.

 

Riscurile colesterolului ridicat

Un nivel ridicat al colesterolului poate crește riscul de dezvoltare a bolilor de inimă și ateroscleroză, care sunt principalele cauze ale atacurilor de cord și accidentelor vasculare cerebrale. Ateroscleroza este o afecțiune în care depozitele de grăsime (placa) se acumulează pe pereții arterelor, îngustându-le și reducând fluxul de sânge. Aceste depozite pot deveni instabile și pot duce la formarea de cheaguri de sânge care pot bloca complet arterele, cauzând astfel un atac de cord sau accident vascular cerebral.

Nivelurile ridicate de colesterol pot fi, de asemenea, legate de dezvoltarea unor probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, boli ale ficatului și probleme renale.

 

Importanța alimentației pentru colesterol

alimente bune pentru colesterol, regim colesterol marit

Alimentația joacă un rol crucial în menținerea sănătății inimii și a nivelului de colesterol din organism. Dieta poate fi folosită atât pentru a preveni creșterea nivelului de colesterol, cât și pentru a reduce nivelul de colesterol ridicat. Consumul unor alimente sănătoase și evitarea celor nesănătoase poate contribui la reducerea riscului de afecțiuni cardiovasculare și la menținerea nivelului de colesterol în limite normale.

Un aspect important al unei diete sănătoase pentru colesterol este reducerea consumului de grăsimi saturate și grăsimi trans. Acestea se găsesc în produsele alimentare de origine animală, cum ar fi carnea roșie, untul, brânza și produsele de patiserie. În schimb, este recomandat să se consume alimente bogate în grăsimi mononesaturate și polinesaturate, precum uleiurile vegetale, nucile și semințele, precum și peștele bogat în acizi grași Omega-3.

De asemenea, consumul de fibre solubile poate contribui la reducerea nivelului de colesterol. Aceste fibre se găsesc în legume, fructe, cereale integrale și leguminoase. În plus, este important să se consume suficientă apă și să se limiteze consumul de sodiu și zahăr.

 

Alimente permise pentru un colesterol mărit

Există multe alimente care pot ajuta la scăderea colesterolului și care ar trebui incluse într-un regim alimentar sănătos pentru persoanele cu colesterol ridicat. Acestea includ:

Legume și fructe: Acestea sunt surse excelente de fibre solubile, care ajută la reducerea colesterolului LDL. Ar trebui să încercați să consumați cel puțin cinci porții de legume și fructe pe zi, inclusiv mere, pere, căpșuni, afine, morcovi, broccoli, spanac și cartofi dulci.

Cereale integrale: Oamenii ar trebui să aleagă cerealele integrale în locul celor rafinate, cum ar fi pâinea albă și pastele. Acestea conțin fibre solubile care ajută la reducerea colesterolului LDL. Cerealele integrale includ ovăzul, orzul, meiul, quinoa, orezul brun și tărâțele.

Grăsimi sănătoase: Sursele bune de grăsimi sănătoase includ uleiurile vegetale nerafinate, cum ar fi uleiul de măsline, uleiul de rapiță și uleiul de nucă de cocos, precum și nucile și semințele. Acestea conțin acizi grași mononesaturați și polinesaturați, care ajută la scăderea colesterolului.

Pește: Peștele este o sursă excelentă de proteine și grăsimi sănătoase, cum ar fi acizii grași Omega-3. Acești acizi grași pot ajuta la scăderea nivelului de trigliceride și pot crește nivelul de colesterol bun.

Nuci și semințe: Acestea sunt bogate în grăsimi sănătoase și pot fi consumate ca gustări. În special, nucile și semințele de in sunt bogate în acizi grași Omega-3.

Leguminoase: Fasolea, linte, năutul și mazărea sunt bogate în proteine, fibre și nutrienți esențiali. Acestea pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol și pot fi folosite în diverse feluri.

Plantele cu efect anticolesterol sunt o opțiune naturală excelentă pentru a ajuta la reducerea nivelului de colesterol, alături de adoptarea unui stil de viață sănătos și a unei diete echilibrate.

 

Alimente interzise pentru un colesterol mărit

Alimentația joacă un rol important în menținerea sănătății și prevenirea unui nivel crescut al colesterolului. În general, alimentele bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans ar trebui evitate de persoanele cu colesterol mărit. Acestea includ:

Carne roșie: Carnea roșie conține grăsimi saturate care pot crește nivelul de colesterol din sânge. Este recomandat să se consume mai puțină carne roșie și să se opteze pentru surse de proteine mai slabe în grăsimi, cum ar fi pește, curcan sau piept de pui fără piele.

Produse lactate cu grăsimi mari: Brânza, untul și smântâna sunt bogate în grăsimi saturate și ar trebui înlocuite cu produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi laptele degresat, iaurtul degresat sau branza cu conținut scăzut de grăsimi.

Alimente prăjite: Alimentele prăjite, cum ar fi cartofii prăjiti, puiul prăjit sau chiftelele, conțin grăsimi saturate și grăsimi trans și ar trebui evitate.

Alimente procesate: Alimentele procesate, cum ar fi mezelurile, snack-urile și mâncarea gătită congelată, sunt adesea bogate în grăsimi saturate și grăsimi trans. Este recomandat să se opteze pentru alimente proaspete sau minim procesate.

Dulciuri: Dulciurile, cum ar fi prăjiturile, biscuiții, ciocolata și înghețata, conțin grăsimi saturate și grăsimi trans, precum și zaharuri adăugate. Este recomandat să se limiteze consumul de dulciuri și să se opteze pentru alternative mai sănătoase, cum ar fi fructele proaspete sau deserturile cu conținut scăzut de grăsimi și zahăr.

 

Cum poti preveni un nivel ridicat al colesterolului?

Prevenirea unui nivel ridicat de colesterol poate fi realizată prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Iată câteva recomandări:

Adoptă o dietă echilibrată: Consumă alimente bogate în fibre, precum fructe, legume, cereale integrale și fasole, care ajută la scăderea nivelului de colesterol. Evită alimentele procesate, bogate în grăsimi saturate și trans, precum prăjiturile, fast food-ul, margarina și carnea roșie.

Menține un nivel sănătos de greutate: Obezitatea poate crește nivelul de colesterol. Menține o greutate sănătoasă prin adoptarea unei diete echilibrate și prin exerciții fizice regulate.

Exerciții fizice regulate: Exercițiile fizice pot ajuta la creșterea nivelului de colesterol “bun” (HDL) și la scăderea nivelului de colesterol “rău” (LDL). Exercițiile fizice regulate includ mersul pe jos, alergarea, înotul și ciclismul.

Renunță la fumat: Fumatul poate reduce nivelul de colesterol “bun” (HDL) și poate crește nivelul de colesterol “rău” (LDL).

Redu consumul de alcool: Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul de trigliceride, care poate duce la creșterea nivelului de colesterol.

Controlul stresului: Stresul poate crește nivelul de colesterol. Încearcă să găsești metode pentru a-ți controla stresul, cum ar fi yoga, meditația sau alte tehnici de relaxare.

regim colesterol marit

Tratament pentru un colesterol mărit

Există numeroase soluții pentru scăderea colesterolului, printre care se numără adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o alimentație echilibrată, exerciții fizice regulate și administrarea de suplimente alimentare cu efecte benefice asupra nivelului de colesterol, cum ar fi capsulele cu acizi grași Omega-3 sau plantele cu efect anticolesterol.

Modificările stilului de viață includ:

Dieta: O dietă sănătoasă și echilibrată poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Este recomandat să se consume alimente bogate în fibre, precum fructe, legume, cereale integrale și fasole. Grăsimile saturate și trans trebuie evitate, în timp ce grăsimile mono și polinesaturate ar trebui să fie incluse în alimentație. De asemenea, trebuie evitat consumul de alimente procesate și fast-food-uri.

Exercițiile fizice: Activitatea fizică regulată poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol din sânge. Este recomandat să se facă exerciții fizice de cel puțin 30 de minute în fiecare zi.

Pierderea în greutate: Persoanele supraponderale sau obeze ar trebui să încerce să-și reducă greutatea prin dietă și exerciții fizice.

Renunțarea la fumat: Fumatul poate crește nivelul de colesterol din sânge și poate crește riscul de boli de inimă.

 

În plus față de schimbările de stil de viață și medicamentele prescrise de medic, suplimentele alimentare pot fi o modalitate de a reduce nivelul colesterolului mărit:

Supreme KRILL este un supliment alimentar care poate fi utilizat în tratamentul colesterolului mărit. Acesta conține ulei de krill, care este bogat în acizi grași omega-3, fosfolipide și antioxidanți. Studiile au arătat că acizii grași omega-3 pot reduce nivelul de colesterol rău și pot crește nivelul de colesterol bun. De asemenea, suplimentele alimentare cu acizi grași Omega-3 sunt recunoscute pentru beneficiile lor asupra sănătătii inimii și creierului.

Cicoarea conține inulină, un tip de fibră solubilă care ajută la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride din sânge. Inulina acționează ca un prebiotic, hrănind bacteriile bune din intestin și îmbunătățind sănătatea sistemului digestiv. Studiile au arătat că extractul de cicoare poate reduce nivelul colesterolului total și LDL (colesterolul “rău”) din sânge. De asemenea, cicoarea poate ajuta la reducerea inflamației și la îmbunătățirea sensibilității la insulină.

Sylimarin Detox Forte este un supliment alimentar natural care conține extracte din plante, printre care și sylimarină, un compus activ extras din planta de armurariu (Silybum marianum). Capsulele cu silimarina sunt recomandate pentru protejarea și regenerarea ficatului, fiind un supliment alimentar natural ce poate contribui la sănătatea generală a organismului.

Glicemostabil este un supliment alimentar natural care poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău (LDL) și trigliceride din sânge. Acesta conține o combinație de extracte de plante,  care au proprietăți benefice pentru sănătatea inimii și circulației sanguine.

Colesteronat de la Herbagetica este un supliment alimentar pe bază de extracte vegetale și vitamine, creat pentru a ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge. Are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, ajutând la reducerea inflamației și la eliminarea radicalilor liberi din organism.

produse pentru reglarea colesterolului, regim colesterol marit

Nu lăsați colesterolul să își pună amprenta asupra sănătății dumneavoastră. Adoptați un stil de viață sănătos și un regim alimentar echilibrat, care să includă alimente permise pentru colesterol și să evite alimentele interzise. În cazul în care aveți deja nivelul de colesterol ridicat, consultați medicul dumneavoastră și discutați opțiunile de tratament, inclusiv opțiunile de tratament naturist și suplimentele alimentare. Luați măsuri acum pentru a vă proteja sănătatea și pentru a vă menține nivelul de colesterol sub control.