Tot mai des auzim de radicali liberi și antioxidanți și impactul acestora asupra organismului nostru. Care este legătura între cei doi termeni?Pentru a înțelege mai bine diferența între cele două concepte, cât și acțiunea fiecăruia asupra corpului uman o să începem cu radicalii liberi. Radicalii liberi sunt inamicii ce se regăsesc în organism, iar în apărarea noastră, a organismului nostru, vin antioxidanții- cei ce apără organismul. Cum se produc radicalii liberi, de unde apar? Ar fi următoarea întrebare firească. Aceștia apar în urma fumatului, a radiațiilor, prăjirea alimentelor, arderea combustibililor. Aici apar antioxidanții. Aceștia luptă împotriva radicalilor liberi. Și mai exact, ce sunt acești antioxidanți? Antioxidanții sunt în jurul nostru, îi consumăm cu mare plăcere, doar că nu am fost conștienți de această denumire până nu demult, și nici de proprietățile acestora. Vitaminele A, C și E, precum și betacarotenul sunt antioxidanții esențiali. Rolul lor este multiplu:

  • de a încetini procesul de îmbătrânire al organismului
  • de a preveni cancerul, bolile de inimă
  • de întărire a sistemului imunitar și de creștere a rezistenței în fața virușilor și microbilor

Cei mai mulți antioxidanți se regăsesc în natură, în fructele de pădure, stuguri, muștar, broccoli, dar și în plante ce se folosesc des în fitoterapie: Turmeric și Ginkgo Biloba.

Puterea antioxidantă pe care o are fiecare aliment a fost măsurată de către Tufts University din Boston. Acest test determină capacitatea de absorbție a radicalului oxigen, test ce mai poartă denumirea de valoarea ORAC (Oxygen radical absorbance capacity). Fiecare aliment are un anumit număr de unități ORAC. Recomandarea de unități ORAC pe zi este între 3600 și 6000 de unități.

Mai jos puteți regăsi o listă cu legume și fructe și valoarea ORAC aferentă.

orac

 Totodată, nu uitați de suplimentele 100% naturale! Acestea vin în completarea unui stil de viață sănătos!