Eşti din ce în ce mai obosit, deşi nu ai depus un efort fizic considerabil? Te gândeşti că este din cauza stresului sau nu te-ai odihnit corespunzător? Ei bine, explicaţia oboselii tale ar putea veni chiar din partea persoanelor cu care interacţionezi. De câte ori nu ţi s-a întâmplat să te simţi pur şi simplu epuizat după ce te-ai întâlnit cu anumite persoane? Aceste persoane, vampiri energetici, se hrănesc cu forţa ta zilnică şi îţi consumă energia.

Tipologiile vampirilor energetici

  1. Cel care se plânge din orice şi te face să te simţi vinovat sau responsabil. Aceasta este persoana care încearcă să obţină atenţie şi energie. Dacă ai avut aceaşi răceală ca şi ea, cu siguranţă în cazul ei a fost mai gravă. Dacă nu îi împărtăşeşti „suferinţa” va folosi un adevărat arsenal de tehnici pentru a te face să te simţi vinovat.
  2. Cel care te secătuieşte de energie prin indiferenţă. Este persoana care fără să îţi spună nimic, reuşeşte să te facă să te îndoieşti de tine. De fapt indiferenţa este doar un instrument de a atrage atenţia asupra ei, în loc de a te putea bucura de meritele tale. Este genul care se simte deranjat dacă vrei să împărtăşeşti o experienţă pozitivă, mecanismul lui de control fiind acela de a opri fluxul de energie.
  3. Anchetatorul, cel care te epuizează prin întrebări şi critici. Este persoana care insistă de fiecare dată să aibă dreptate, aducând ca şi contraargument exact ideile tale, doar că sunt formulate diferit. Caută să fie cu un pas înaintea ta, pentru a-ţi demonstra că ceea ce spui tu este greşit. Nesigur pe el, tactica lui este aceea de a te dezorienta, astfel încât să deţină controlul asupra situaţiei.
  4. Cel care intimidează şi fură energia prin frică şi ameninţări. Acest tip de persoană se apropie suficient de mult de tine pentru a-ţi cunoaşte temerile personale şi pentru a le folosi împotriva ta. El deţine controlul asupra deciziilor şi apelează la un sistem de şantaj.

Cum să faci faţă vampirilor energetici    

  • Setează limite clare: limitează timpul pe care îl petreci ascultând nemulţumirile lor. Respiră adânc şi nu uita că atitudinea face diferenţa. Încearcă să menţii conversaţia la un nivel care să neutralizeze negativitatea persoanei.
  • Identifică momentele atunci când o persoană urmăreşte să te manipuleze şi să te exploateze pentru a-şi atinge obiectivele. Există oameni care intenţionat caută să te epuizeze pentru a-şi îndeplini propriile nevoi şi persoane care inconştient se conectează prea puternic cu alţii şi îi seacă de energie. Învaţă să spui nu atunci când consideri că nu poţi face faţă cerinţelor.
  • Încearcă să îţi construieşti un scut imaginar în jurul tău care să te apere de negativitatea vampirilor energetici. Poţi purta culori care să alunge vibraţiile negative (violetul este culoare asociată cu protecţie psihică).
  • Foloseşte umorul pentru a le atrage atenţia asupra comportamentului lor, într-o manieră cât mai amabilă, astfel încât să nu se supere.

Mult succes!